Storsjöskolan kan användas mycket mer

DE7261B1-FA8E-4445-ADEA-18894CFF8A4B
I diskussionen med kommunen, i sken av debatten om ett nytt föreningshus, har jag kommit i kontakt med ansvarig på kommunen för lokal och föreningsfrågor. Ett led i vår diskussion är såklart inhämtande av information och att få en gemensam bild att diskutera utifrån. Många av dessa saker har gällt regler som gäller Storsjöskolan – kan man t.e.x ha catering om man vill nyttja matsalen? Hur mycket kan man påverka som förening? Vilka möjligheter finns idag men inte är känt av allmänheten?

Precis därför diskuterar vi idag, ett gäng föreningar och undertecknad tillsammans med kommunen om att vi efter semestern tar ett omtag riktat till allmänheten och föreningarna, om just Storsjöskolans möjligheter, men också vilka bidrag som finns och vilket stöd kommunen kan vara mot föreningarna. Vi tar hit föreningsbyrån och de ansvariga politikerna och tjänstemännen helt enkelt. När vi väl diskuterat färdigt så kommer det såklart aviseras om ett öppet möte om detta.

Men en sak i de förberedande diskussionerna vi haft har förvånat mig väldigt mycket. Och det är att storsjöskolan används så otroligt lite jämfört med vad skolan kan erbjuda allmänheten. I princip inga externa aktörer har hyrt in sig, ja förutom i gymnastiksalarna då.

Så här ser det ut för 2018:
”Matsal/Liten matsal    89 timmar
Qben aula        182 timmar
Sammanträdesrum    Ingen uthyrning 2018
Textilslöjd        Ingen uthyrning 2018
Träslöjd        Ingen uthyrning 2018
Hemkunskap        Ingen uthyrning 2018

Inga klassrum verkar heller vara uthyrda under 2018. ”

Vilket såklart understryker att Storsjöskolan används i extremt litet omfång av Holmsunds olika föreningar och aktörer, eller privatpersoner för den delen.

Det är ju såklart slöseri på fastigheter och möjligheter för intressanta och kreativa fritidsintressen.

Sedan finns det säkert många frågor som måste redas ut. Även av investeringskaraktär, en åsikt jag ofta möter är att det behövs mer för de allra minsta. Men man bör ju kunna diskutera också om man skulle kunna utveckla möjligheterna för boule m.m. Det finns säkert många goda idéer om hur man skulle kunna göra storsjöskolan mer attraktiv Helt enkelt.

Man måste såklart också kolla över prissättningen och se om det påverkar varför föreningar och andra inte nyttjar kommunens lokaler. Men framförallt kanske man också måste informera lokalsamhället bättre om Storsjöskolans möjligheter.

Därför blir det ett intressant möte efter semestern. Jag hoppas många vill komma. För det är anmärkningsvärt att holmsunds befolkning faktiskt inte nyttjar kommunens lokaler. Då måste man ta reda på varför.

Slutligen vill jag tacka Ari Leinonen, ordförande för Fritidsnämnden, att han också engagerade sig i frågan och hjälpte oss i S föreningen få kontakt med kommunen samt att han kom ut den 25/5 för att prata med föreningarna i fråga.  Han tog kontakt med oss efter en skrivelse från S-föreningen om just dessa frågor. Tack Ari!

En kommentar

  1. Håkan Lindkvist

    Ari är otroligt duktig och kompetent med ett stort engagemang för föreningarna i Umeå kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.