Öppna Förskolan är kvar

Det har varit, och är, ganska hektiska dagar nu när många vill avsluta olika ärenden inför semestertiderna. Ändå tänkte jag stanna upp en liten stund.
Igår blev det klart att Öppna Förskolan i Holmsund (och de andra i omlandet) blir kvar. Privatiseringen av personlig assistents förhindrades också, och fältgruppen räddades. Detta gjordes genom ett förslag framlagt av S+MPs ledamöter som fick majoriteten med sig mot tjänstemännens förslag. Hela uttalandet finns att läsa här om ni har Facebook.

Antalet timmar som nämndens ordförande, Andreas Lundgren, kämpat med detta går nog inte att förstå för en vanlig dödlig. Jag tycker alla bör särskilt läsa delen om det statliga systemfelet i uttalandet ovan. Det är också mycket glädjande att politiken börjar bli mer och mer transparent och att S-grupper i olika nämnder släpper uttalanden som detta om sin verksamhet. Politiken måste synas mer, inte mindre.

Från S-föreningens sida så har vi jobbat med frågan om Öppna Förskolan parallellt med den namninsamling som skett och som mobiliserat hundratals föräldrar. Vi tog ställning tidigt och på så sätt så gavs det gott med tid för att samla in olika argument och föra många olika samtal i samhället, både med föräldrar, anställda och andra som har inblick i verksamheten. Som ordförande har jag och Andreas suttit ned och diskuterat frågan, men jag har också lyft frågan med Janet Ågren (kommunalråd) och andra politiker i Umeå. Holmsund S har agerat och vi har under den här tiden nåtts av många positiva signaler från lokalsamhället, men också andra politiker.

Idag kan jag därför känna att vi alla bör vara stolta för en god insats för att ge Öppna Förskolorna en ny chans.

Men det är ingen enkel verksamhet sett till dess finansiering. Öppna Förskolorna passar inte in under IFNs mycket lagbundna verksamhet och prioriteringsordningar, även om Öppna Förskolorna kan och verkar i dess andemening. Det vore rimligare t.ex. om Öppna Förskolorna stod närmare reel skolverksamhet. Samtidigt samverkar Öppna Förskolan – särskilt i Holmsunds fall med familjecentralen – i mycket hög grad med landstinget. Det är många olika kockar sett till den praktiska verksamheten. Det finns därför stora möjligheter att på olika sätt försöka utveckla verksamheten. Gärna till stabilare ekonomiska grund då hotet om nedläggning är återkommande. Det är precis detta som utredningen bör kolla på. Ska verkligen Öppna Förskolorna ligga under IFNs verksamhetsområde?

Det är det som diskussionerna nu bör rikta in sig på. Hur kan man utveckla verksamheten så den också kan behållas i det längre loppet?

Men för stunden så kan en stor mängd föräldrar i Obbola och Holmsund andas ut. Ingen är gladare för det än mig själv som i både min roll som pappa och som tvillingförälder fått oerhört mycket hjälp och avlastning av öppna förskolan. Jag har själv sett det mervärde deras arbete innebär.

S-föreningen vill också rikta sitt tack till alla de hundratals föräldrar som engagerat sig i frågan. Ert engagemang betyder någonting i alla de samtal man haft. Obbola och Holmsund sticker ut från hela kommunen i sin täthet av barnfamiljer. Att denna del av kommunen skulle få nedskärningar mot barn och föräldraverksamhet är självklart helt orimligt. Jag litar på att ni fortsatt också håller ett vaksamt öga på vad som sker inom politiken. Även om det tar emot, man drunknar ju inte i tid och ork att engagera sig, så gör ni en stor insats. Jag hoppas några av er också kanske vill engagera er i ett politiskt parti och få påverka även kring förhandlingsborden. Vi behöver fler aktiva holmsundare i politiken.

Slutligen så noterar jag att Kommunal Umeå såg mitt inlägg i senaste Kommunfullmäktige som kvalitetshöjande och tydligt om hur arbetet med heltidsinförandet ska fortsätta och nu sprider ett inlägg om hur de ser på de olika partiernas och politikernas utspel. Mycket glädjande att fackföreningarna börjar recensera lokalpolitiken, inte en dag för tidigt. Det märks med all tydlighet att de behövs för att höja kvaliteten. Och, tack så mycket. Jag hoppas å min sida ni gillar 6Fs rapport lönebildning i en ny tid som berör era medlemmar extremt mycket.

Jag vill också lämna en kort notis om att frågan om en busshållplats på Holmen sakta går framåt. S-föreningen har antagit sitt fulla stöd en hållplats och senast för några dagar sedan pratade jag med en av de engagerade boende där ute som också gav mig nummer till aktuell handläggare på Trafikverket. Efter dagens förhandlingar så tar jag nog och ringer honom.

Sen tar jag midsommar. Och det hoppas jag alla ni andra gör också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>