Fakta och myt i debatten om dagbarnvårdare

Debatten om dagbarnvårdare (folkspråk: dagmammor) pågår för fullt. Oppositionen påstår att S vill ta bort formen som helhet, trots att detta bara skulle försvåra för förskolorna vars arbetsmiljö för och grundskolenämnden försöker förbättra. Det påstås också att Rödåsel skall läggas ned, även fast man i underlaget klart kan läsa att Rödåsel kommer behålla sina dagbarnvårdare då inga andra alternativ finns.

Det är en snårig debatt.

Men det som kanske upprör mig mest i detta är hur fakta och underlag springs runt när flera ledamöter från C men även L påstår att detta är en landsbygd/stad fråga.
Bland annat har Anders Norqvist gått ut i SVT Västerbotten och sagt

”– Ju längre ut vi kommer från centrum ju mindre underlag finns för att ha fyra dagbarnvårdare inom ett område (…) säger Anders Norqvist (L).”

Detta överensstämmer inte med tjänstemännens underlag.

I underlaget framgår det att de områden som har sämst förutsättningar är bland annat Centrum/Öst på stan, Tavelsjö och Innertavle.  Även Rödbäck har vissa utmaningar men inte av samma dignitet.

Men det framgår också att Hörnefors, Hissjö, Kasamark/Yttersjö samt Ersboda i dagsläget inte har samma sorts utmaningar gällande bemanning, arbetsmiljö och lokaler. De passerar mer eller mindre utan anmärkningar.

Således är det en splittrad bild som långt ifrån kan tolkas så enkelt som att dagbarnvårdare drabbas i pereferin men går bra i centrum.

Det är helt enkelt felaktigt att som oppositionen gör nu att försöka göra en politisk berättelse om detta som en konflikt som rör stad och land. Det överensstämmer inte med den aktuella utredningen och de faktiska alternativen för beslut. Skulle Anders Norqvists tes ovan stämma, så skulle knappast Centrum/Öst på stan vara en av de geografiska områden som tas upp som ett område med stora utmaningar. Och Hörnefors knappast gå igenom utredningen utan en enda anmärkning mer eller mindre.

Jag vill slutligen vara noggrann att påpeka att jag hoppas denna fråga löser sig på bästa sätt för att garantera fortsatt dagbarnvårdare i kommunen och har förhoppningar om att det går att lösa smidigt. Även om jag inte sitter i För och grundskolenämnden som hanterar frågan anser jag att det är viktigt att de politiska representanterna i Umeå förstår att man inte har något på att vinna genom att konstruera politiska berättelser som inte bygger på fakta eller korrekt underlag. Vi har alla rätt till våra olika åsikter i frågan och att debattera den. I övrigt så är jag verkligen ingen expert på detaljer inom skolverksamhet, men det är här berör inte bara frågan som sådan, utan politiska klimatet i Umeå som helhet.

2 kommentarer

  1. Bergis

    Nej du är ingen expert. Det hörs. Nu får du fan för att du kallat SD för rasister och du får stå för konsekvenserna av ”mitt Europa bygger inga murar”.

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Vad snackar du om? När har jag gapat om SD och om ”mitt europa bygger inga murar”. Tror du att Stefan Lövfén har denna blogg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.