Holmsund skulle behöva någon form av kommundelscentra

I debatterna om postens avveckling från orten, som är mycket nyttig att ta då den också belyser vikten av lokalt näringsliv likväl som Maud Olofssons vansinniga fusionsprojekt med Danmark, så slår några tankar mig.

Holmsund skulle behöva ett rejält kommundelscentra.

Alltså ett ställe som

  • Är post och paketombud
  • Man kan lämna in/hämta ut kommunala handlingar
  • Man kan få rådgivning med (i förhand bokade) kommunala tjänstemän
  • Få råd med vem man ska kontakta i olika lokala frågor om fastigheter m.m.

Detta för att delvis täcka upp förlusten av kommundelsnämderna (och råden) och de hål som detta skapade. Men också för att sörja för lokalsamhällets alla delar.

Nu, tror jag, att kommunhuset är igång i alla sina delar (förr stod det ju väldigt tomt) men annars kanske man skulle kolla på det som eventuell kommundelscentral.

För på något sätt måste holmsund och andra kommundelar bindas mot Umeå. Och då majoriteten (Umeå) nedmonterat både våra nämnder, råd och alla demokratiska idéer som förr fanns här och satt oss till stor del över central administration från stan. Så är det ganska anmärkningsvärt att denna centralmakt ej har lokal infrastruktur. Det är ju som det, vanliga, i mer centraliserade strukturer. Vi befinner oss alltså mellan det gamla (sveriges mest utvecklade lokaldemokrati, genom vårt kommundelsnämnd) och något nytt (kommundelscentra) och är fångade i någon limbo som gör att service, kommunala åtaganden och medborgarnas inflytande dinglar i luften. Helt förståeligt skapar ju detta också en enorm irritation och är en grundbult i hur vi ser på samhället i stort.

Något nytt måste skapas. Och med ett sådant centra, så skulle vi vinna tillbaka posten.

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>