H-P Carlson, Tärnaby

Välstånd skapas först och fördelas sedan - inte tvärtom

Vårbudget – vad är det som egentligen fördelas?

Idag har finansminister Magdalena Andersson presenterat vänsterregeringens vårbudget. På alla tänkbara vis har hon och hennes kollegor i det rödgröna blocket turats om att berätta hur bra det går för Sverige nu när de regerar, och hur usel alliansregeringen var. Sedan presenteras satsningar på massor av olika områden. Femhundra miljoner hit och femhundra miljoner dit och femhundra miljoner till en tredje reform eller satsning.

Oppositionen, inklusive mitt eget partis ekonomiske talesperson, kritiserar hur pengarna fördelas och säger hur de borde använts istället.

Jag tror knappt mina öron. Det är arbetslöshetssiffror, integration, försvar, a-kassa, pensioner, skola, vård, äldreomsorg och lite infrastruktur. Sedan är det slut. Inte ett ord, från vare sig regeringen – inte oväntat – eller oppositionen, mycket märkligt, om hur allt detta välstånd skapas och skall fortsätta skapas. Ingenting. Knäpptyst. Osynligt.

Det är som om allt det arbete och all den energi som läggs ner varje dag, år ut och år in, för att skapa ett välmående Sverige inte räknas alls. Alla de satsningar som presenteras (och oppositionens egna förslag) handlar om hur man spenderar någonting abstrakt som bara förväntas finnas där, som ett magiskt väsen. Tro mig, det är inte magi. Det kallas företagande. Det är alla de entreprenörer, egenföretagare, hantverkare, frilansare, företagare och faktiskt också aktieägare och investerare (ja, till och med de så illa omtalade riskkapitalisterna) som skapar allt detta. De gör det genom att starta och driva och finansiera privata företag som genererar alla de resurser som våra politiker är så ivriga att fördela. Det heter skatt, moms, arbetsgivaravgift, pensionsavgift, egenavgift och särskild löneskatt. Det är vår gemensamma välfärds ryggrad och hjärta: privata företag (och vinstdrivande offentligt ägda företag också skall i ärlighetens namn tilläggas) som drivs med lönsamhet. De betalar ut de löner som beskattas, både kommunalt och statligt. De betalar företagsskatt på sina vinster, bara statligt. De betalar in alla arbetsgivaravgifter och andra skatter och avgifter som är förknippade med anställd personal. De är den motor som håller Sverige igång. Utan dem fanns ingen välfärd alls, utan dem fanns inga resurser att fördela vare sig i höst- eller vårbudget.

Ändå sägs inte ett ord om detta i en budgetpresentation. Visst är det märkligt?

Istället borde vi hylla alla dessa energiska och modiga människor som bidrar till att vi alla kan få vård, gå i skolan, få sjukpenning, ha polis och militär och vad vi nu kan tycka är viktigt. Men vi gör tvärtom. Vi höjer skatterna och gör det krångligare att vara företagare. Vi låter i många fall offentliga aktörer konkurrera med privata på ojämlika villkor. Vi gör det dyrare och svårare att anställa, vi diskuterar rätt till heltid och 6-timmarsdag.

Min starka övertygelse är att vi inte kan klara alla de utmaningar vi står inför utan resurser – och de resurserna måste komma någonstans ifrån! Därför måste vi föra en politik som gör det attraktivt och roligt, lönsamt och uppskattat att starta, driva och utveckla företag! Vi måste skärskåda allt vi gör i Sverige utifrån det perspektivet! Vem skall annars betala för pensionerna för oss som kommer att bli över 90 år i snitt och inte började jobba förrän vi var över 25 och dessutom är friskare, piggare och mer krävande än någon tidigare generation? Jag är snart 50 och kan konstatera att mina barn blir ännu mer extrema i de här avseendena. Senare start i arbetslivet, längre livslängd och lång tid som pensionär i förhållande till livslängd.

Vi behöver alltså fler företag, fler företagare, fler idéer, fler investeringar och investerare. Inte tvärtom. Låt politiken handla om det, så vi alla kan leva i det fria välfärdssamhälle som vi faktiskt tycker så mycket om!

Jag kandiderar för Liberalerna i valet 2018.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Dennis Svensson

  Kanon bra skrivit H-P !
  Tänk om alla socialister & övriga vänster spöken tar del & lär sig något av det som du skrivit.

  Jag förstår de företagarna som väljer att flytta utomlands/ inte tar risken att anställa i onödan.

  Men något jag däremot inte begriper är hur man slopa sådant som gynnar företagande.
  Minskar Svartjobben och dessutom som gynnar ” medelsvensson ”
  Jag pratar om Rut & Rot.
  Är en borgerlig kommunalarbetare som jobbar som Uska.

  Har nyttjat detta.
  Är det inte bättre att staten får in skattemedel än att gynna den svarta marknaden ?

 2. Gunnar Andersson

  Håhå jaja,i snart 40år har vi hört samma visa,företagare hit och entrepenörer dit,dessa stackars hjältar som bär detta land av socialistiska parasiter på sina axlar…. Men du kanske har missat att det faktiskt är Direktörerna som blivit rikare och arbetaren som fått stå tillbaka.?… Hur mycket välstånd hade skapats utan Arbetare ? Hur många Volvobilar hade rullat om direktörn och hans investerarkompisar inte haft arbetare som faktiskt byggt bilarna ? Hur mycket stål hade vi kunnat exportera utan dom som sliter med att få upp det ur jorden ? Hur många företag hade startats om inte en Sköterska tagit hand om direktörn då han fick sin första hjärtinfarkt ? Inget ont om kreativa och innovativa människor som startar upp verksamheter, men utan arbetaren blir det sällan någon
  ”verkstad” Ha en trevlig första Maj HP så kanske vi syns i fullmäktige !

  • H-P Carlson (inläggsförfattare)

   Ojojoj. Så vitt jag vet har ingen skrivit i min blogg om parasiter. Inte heller om att någon blivit rikare eller fått stå tillbaka. Men en sak i taget.

   Parasiter: fullständigt irrelevant begrepp i det här sammanhanget. Det skulle i så fall vara skattesmitare av olika sort, de som jobbar svart, flyttar pengar osv. Mitt inlägg handlade inte om det.

   Välstånd: kan vi vara överens om att välstånd inte skapas i vården utan att det används i vården? Att det är välfärd när det är vård? Då måste välstånd skapas först och fördelas sedan. Inte tvärtom. Det innebär att alla de företag, privata eller andra, som är lönsamma och betalar ut löner som beskattas, betalar arbetsgivaravgifter och företagsskatt är de som skapar välståndet. Det är med andra ord de som bär hela samhällsbygget på sina axlar – det kan ingen vettig människa förneka. Att då¨försämra förutsättningarna för sådant välståndsskapande kan inte vara särskilt nyttigt för samhällsbygget. Det är nämligen så att bilen inte bara byggs, den skall konstrueras, uppfinnas, finansieras och marknadsföras. Alla dessa saker är lika viktiga, men de startar någonstans och oftast i litet format. Att göra den starten svår, dyr och krånglig är den sämsta tjänst vi kan göra för en framtida utveckling av välfärden.

   Rik/stå tillbaka: om vi båda tjänar en säck mjöl om året och lever ok bra på det så är det ok. Men om du helt plötsligt tjänar tre säckar mjöl och jag tjänar en och en halv så är det inte ok? Trots att jag fått det jävligt mycket bättre? Du har ju fått det ännu bättre, kanske för att du arbetat hårdare, varit smartare, haft tur eller vunnit på lotto. Kul för dig! Jag är glad för att min extra halva säck och om den inte är tillräckligt intressant är det upp till mig att fundera på hur man kan skaffa fler. Man kan utnyttja att det är olika efterfrågan på arbetskraft i olika länder och välja att jobba där man får bäst betalt. Man kan utnyttja skattesystemet och betala mindre skatt, man kan jobba extra eller starta eget. Men att det skulle vara ett problem att alla får det bättre, har jag svårt att förstå. Riktigt svårt, faktiskt.

   ”Arbetare” och ”Direktörer”? Om det är din syn på världen och på människor blir jag lite nedstämd. Vi och dom. De andra och vi. Vi har väl alla många olika sidor och förmågor som behöver komma till sin rätt? En del gör det genom sitt arbete, kanske till och med genom att skapa arbete åt sig själv och andra. Andra gör det genom att skapa konst. En del genom att ägna sig åt sina hobbies. Men ärligt talat, varför vill du ha ett klassamhälle? Är det inte väldigt bakåtsträvande?

   • Gunnar Andersson

    Tack för att du tog dig tid att besvara min kommentar.Ursäkta mig att jag tog mig friheten att använda ord och uttryck som du inte hade fått med i ditt orginalinlägg,visste inte att förväntades att endast citera det du redan skrivit. Angående samhällsklasser så har du nog missförstått en del,jag vill minska klassklyftorna och då är det bra om man ser dom som finns,den borgliga politiken ökar klassskillnaderna vilket naturligtvis inte är något man vill skylta med och då är ett förnekande av klasssamhället en välbeprövade dimridå.Angående din kommande politikerkarriär,jag antar att du ämnar aspirera på en plats i kommunfullmäktige ? Vad är dina planer för Storuman ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>