H-P Carlson, Tärnaby

Välstånd skapas först och fördelas sedan - inte tvärtom

Valfläsket brinner, men det luktar illa!

Familjeveckor. Mer ledigt. Lov och studiedagar tillsammans med dina barn! Fantastiskt! Valspurten går in på sluttampen, siffrorna ser allt annat än kul ut för något realistiskt regeringsalternativ. Nu slängs valfläsket på grillen. Det dryper av fett, det fräser och stänker. Det luktar härsket så till den milda grad att man undrar om det har legat på tillväxt i uthuset hela den varmaste sommaren i mannaminne?
Femtusenfyrahundramiljoner fräser på grillgallret

Det Sveriges friska skolbarn mest behöver är inte mer semester åt föräldrarna. Det finns mycket som hamnar längre upp på listan: utveckling av skolan, fritidsaktiviteter, skolhälsovård, mer idrott och en hel del annat.
Har man barn får man föräldraledighet, man får VABBA när barnen är sjuka, man får barnbidrag, man får billig barnomsorg, man får skola, man får aktiviteter med stort stöd av skattemedel. Allt detta är de allra flesta partier är överens om. Det som skiljer är detaljer. Behöver alla barnbidrag? Kanske skall de som behöver mest få mer och de som är miljonärer kanske inte behöver? Hur skall föräldraförsäkringen fördelas? Få ifrågasätter systemens existens, men man vill justera innehållet och detaljerna.

Som anställd på en svensk arbetsplats har man rätt till 25 dagars betald semester. Många har fler. Min egen mamma hade som anställd i en ganska liten kommun 37 dagars betald semester innan hon gick i pension för några år sedan.

Det är märkligt om man som förälder inte kan planera sin tid med familjen utifrån vad som kanske är världens mest generösa familjeförmåner? Varför i hela fridens namn har man då familj om det bara är ett problem som gör det svårt att få tiden att räcka till?

Nu vill S införa familjeveckor. Kostnaden för skattebetalarna beräknar sossarna själva till 5,4 miljarder (källa: s website). Femtusenfyrahundramiljoner. En helt enorm summa pengar. Den svenska statsbudgeten är som jämförelse 1000 miljarder på ett år i runda tal. Av det går 90 miljarder till ”Ekonomisk trygghet för familjer och barn”. Sjukvården får bara 70. Socialförsäkringarna får dryga 100 (ekonomifakta.se och riksdagen.se).

Det kostar mer, mycket mer.

Alla de företag där dessa föräldrar arbetar har kostnader även när personalen är ledig. De allra flesta får inte betalt för att vara på plats, de får betalt för att åstadkomma någonting som skapar värde. Det värdet skapas inte när de har ”familjeveckor”. Det kommer inte in pengar i företagen helt enkelt. Eller: det blir inga brukare som får sin hemtjänst. Eller: det blir inga höftleder utbytta. Eller: det blir inga lektioner i klassrummet.
Alla inser att arbetsgivaren måste räkna med att antingen tappa i värdeskapande eller ta in en ersättare. Det blir alltså arbetsgivaren som betalar i alla fall. Det här tänker inte sossarna ta ansvar för.

Jag citerar: ”Precis som vid t ex föräldraledighet så kommer arbetsgivarna inte ha lönekostnader för den tid då föräldern är ledig. Och precis som vid föräldraledighet föreslås därför föreslås (sic!) ingen kompensation här heller” (S website, 29 aug).

Man baxnar. Kostnaderna för lönen är inte den enda kostnaden. Bortfallet i ”produktion” är minst lika viktigt. Dessutom har alla arbetsgivare massor av kostnader som inte är lönekostnader för sina medarbetare. Arbetsredskap, lokaler, maskiner, telefoner: allt kostar pengar och skall med det här valfläsket betalas utan att komma till användning. Svenskt Näringsliv räknar med att familjeveckor skulle kosta totalt 32 miljarder för samhället som helhet. Trettiotvåtusenmiljoner. I budgeten får kulturen 15 miljarder. Känn på den.

Medelklassen får det bättre – samtidigt blir barn hänvisade till barnhem

Idag får vi höra om att andning och att kunna äta inte räknas som grundläggande behov, och därför får små barn utan de förmågorna inte längre assistans. Föräldrar som inte längre själva klarar av att reda ut situationen blir hänvisade till att lämna bort sina barn.

Läs igen: barnhem. Det byggs alltså barnhem i Sverige igen. 2018. (SVT 28 aug, svt.se)

Sammanfattningsvis:

Rösta på Sossarna om ni vill ha familjeveckor på novemberlovet och flyga till Thailand eller kolla Netflix i soffan medan någon annan betalar.

Ett annat alternativ, som jag förespråkar, är att inte göra det.

Vill du att de små och medelstora företag som bygger Sverige skall slippa fler kostnader för regeringens valfläsk, vill du ha ett rättvist samhälle där barn som inte kan andas själva får rätt till assistans och inte blir hänvisade till barnhem? Rösta Liberalt.

/H-P
Jag kandiderar för Liberalerna i Storumans kommun och i riksdagsvalet.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Petter

    Val är en äcklig företeelse, alla ljuger och klamrar sig fast vid köttgrytorna. Löftena duggar tätt sen blir det en ”tummetott”. Och efter valet börjar smutskastningen åt alla håll, i 4 år ska politikerna värna om sin ”anställning”. För det är så de ser det, väljarnas önskemål är fort glömt.Fy fan !! Ska inte politikerna kunna hjälpas åt istället. Ingen vågar snacka om problemen, då kan man ju trampa på ömma tår och förlora väljare .Då är det bättre att försöka lura i folk att inga problem finns.Vi har fixat 300 000 nya jobb säger S, vadå fixat. Det är väl företagen som fixat och att vi rider på en högkonjungtursvåg av sällan skådat slag.Och Sverige är det land i EU som ökat sin BMP minst ,detta borde S fundera på varför. Och högern klagar på varför inte S gjort mer ,men vad gjorde dom då när de hade chansen. Jo de stoppade huvudet i sanden också.

    • H-P Carlson (inläggsförfattare)

      Trist om du har så dåliga erfarenheter av demokratin. Själv tycker jag att det har stor betydelse vem man röstar på. Ett av problemen i årets valrörelse är att många av alternativen fokuserar med på vad andra gör och inte gör än för fram egna idéer och förslag. Det gynnar knappast synen på politiker och politik. //H-P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>