Argumenterande text, Svenska C

 Hur vanligt har det inte blivit med plastikoperationer? Överallt jag tittar så ser jag tjejer med stora bröst, stora rumpor, smala midjor och fylliga läppar. Det är så vi ska se ut. Om vi mot förmodan inte ser ut just så, om våra bröst är lite för små eller om vi väger lite för mycket så passar vi inte in i samhällets bild för hur vi ska se ut. Men det går såklart att fixa, har jag bara pengar och viljan att se ”bra” ut så kan jag operera mig eller banta tills jag ser ut som man ska.

 Sveriges största bloggare just nu heter Alexandra Nilsson och går under alias Kissie. Hon är en av de största förebilderna för ungdomarna i vårt land och på bara ett år har den tjejen gått från att vara en söt Svensson till att se ut som en liten bimbo med stora bröst och fylliga läppar på en liten tanig kropp. I sin blogg predikar hon om hur lite hon äter och hur mycket hon tränar för at hålla sig i form. Är det så vi ska bete oss för att passa in?

 Det blir också vanligare och vanligare att små barn blir pressade att se så bra ut som möjligt. De ska klä sig på ett visst sätt och får inte bete sig hur de vill för då kommer de bli utfrysta av de andra barnen och det får ju bara inte hända. Jag har läst artiklar om föräldrar som piercar sina bebisars öron för att det är fint Föräldrar som köper märkeskläder till barn som är så små att de bara kommer kunna använda kläderna några månader på grund av att de växer så fort.

 Visst kan jag förstå folk som gör medicinska ingrepp, till exempel dem som lyfter upp sina hängande bröst efter några barnfödslar. Men sen att pula in silicon så brösten blir tre gånger så stora är inte naturligt. Jag skulle inte vilja att min mormor har silicontuttar och inte min mamma heller för den delen.

 Något annat som blivit vanligt nu är tydligen att plastikoperera sina djur. Hundar som inte riktigt passar in på en hundutställning kan opereras för att den ska kunna ställas ut och vinna priser och ära till sina ägare. Tydligen så är det väldigt höga krav på hundar i hundutställningar ska se ut på ett visst sätt. Om den har för kort nos eller svans så passar den inte in och duger inte för varken sin ägare eller utställningen.

Botox är också något som blivit vanligt för att förfina sin kropp eller sitt ansikte utan att göra ett ingrepp. Tryck in lite här och lite där så får du ett helt annat utseende och det kostar inte skjortan. Många kända bloggare provar på detta just nu och ger oss budskapet att vi också borde göra det för att passa in.

Dessa skönhetsideal kan få vilken frisk människa som helst att må illa. Pressen och stressen över att inte se ut som tjejerna på omslagsbilden till bubblerooms senaste nummer, eller som tjejerna på H&M´s reklamskyltar i busskuren. Den pressen är större än man kan tro, för vissa kan det gå så långt som till anorexi eller någon annan ätstörning. 

Samtidigt som vi ska se ut som tjejerna i filmerna, reklambilderna och på Internet. Så ska vi vara smarta och välutbildade. Vi får inte uttala oss om vi inte vet vad vi pratar om och vi ska ta emot all skit från dem som faktiskt ser ”rätt ut”.

 Så hur långt kommer vi gå för att se perfekta ut? Vid vilken ålder kommer vi börja tvångsbanta våra barn om femtio år och hur tätt kommer plastikkirurgerna finnas? Kanske vi har en plastikkirurg här i Storuman om några generationer, då kan vi alla äntligen se ut som Barbies. 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.