Vägen till körkortet

 Alla som någon gång pluggat till ett prov vet hur extremt svårt det kan vara och alla som tagit körkort vet hur mycket värre det är. Nervositeten går inte att jämföras med något annat och vi kan bara föreställa oss känslan av förnedring och förödmjukelse om vi inte skulle klara det. Den motsatta känslan däremot om vi faktiskt skulle klara provet, lättnaden går inte att förklara. Ett prov som du pluggat till i månader, år i vissa fall. Vad skulle mamma och pappa säga om du inte klarar provet?

 

Skolan hjälper till
Dem som går på Luspengymnasiet i Storuman får en del hjälp med körkortet. Skolan och trafikskolan samarbetar för att göra det hela lite enklare för sina elever. Skolan bidrar med litteratur, en startavgift till trafikskolan, tio körlektioner och halkbanan. Det motsvarar en total summa av 5400 kr och det är inte många skolor som gör detta för sina elever.

 
Jag har pratat med Kent Svanberg som är ansvarig för kontakten mellan körskolan i Lycksele och Luspengymnasiet. När jag frågar honom varför skolan väljer att hjälpa så till mycket så svarar han helt enkelt

– Vi tycker att körkortet är fantastiskt viktigt för ungdomarna, inte minst för att ni ska kunna söka arbete/sommarjobb någon annanstans än i centrala Storuman och sedan bor vi i ett län med stora avstånd och relativt dåliga kommunikationer. Ett körkort är viktigt för att kunna få en framtid.

Sedan frågade jag honom om skolan tjänar på detta, om de har någon slags deal med körskolan och på det svarar han.
– Offerter har skickats till alla trafikskolor i västerbotten, sedan har den bästa offerten fått arbetet. Vi får inget extrapris och blir inte specialbehandlade.

Någon som vet
Någon annan som jag pratat med är Lina Olofsson som nyligen tagit körkortet och hon precis som alla andra var väldigt nervös för om det skulle gå innan.

– Självklart var jag nervös, pappa trodde stenhårt på att jag skulle klara teoriprovet men jag var inte alls lika säker och därför blev det extra nervöst. Men när jag sedan klarade provet och hade bara körningen kvar så betydde inte det att all nervositet var försvunnen, tvärt om så hängde nu allt på att jag skulle köra bra och inte göra bort mig. Det hade som blivit extra pinsamt om jag kuggat på själva körningen som ska vara det enklare av det hela.

Sedan fortsätter Lina med att förklara om hur hjälpsam skolan varit och hur det påverkat hennes körkortstagande.

– Skolan hjälpte till med mycket och det var otroligt skönt eftersom det drog ner ordentligt på priset och dessutom så tror jag att det hade tagit längre tid om jag inte fått hjälp. Det är en massa läxa som ska göras och om jag inte tagit det genom skolan så tror jag att jag hade väntat tills sommaren då jag gått ut skolan.

 

Den underbara lättnaden

När du då sen är klar med allt, bilden är perfekt, halkbanan är bortgjord och alla prov är avklarade. Du åker ut på första raggen med dina vänner och känner den totala friheten, det är en känsla som inte går att beskriva. När du slipper ha mamma bredvid som tjatar på att du kör lite för fort eller placerade dig lite fel i den där korsningen som vi just passerade.

Det är underbart men tänk på allt du lärt dig på riskutbildningarna och kör försiktigt för olyckan lurar runt varje hörn.



 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.