50 år sedan Olof Palme tystade Radio Syd

Av , , Bli först att kommentera 9

 

På dagen är det idag 50 år sedan Radio Syd tystnade.  Radiostationen som sände radio från internationellt vatten in över Sverige. Något som inte sågs med blida ögon av den dåvarande socialdemokratiska regeringen med Olof Palme i spetsen. En regering som hatade yttrandefriheten i den fria radion och kämpade hårt för att bevara monopolet i den statskontrollerade radions två kanaler. De körde en häxjakt mot denna pionjär inom fri kommersiell radio med allehanda trix och nya lagar. Ja, de var så desperata att man till och med kastade den ansvariga Britt Wadner i fängelse för dessa radiosändningar.  Straffarbete på Hinseberg i tre månader löd domen.

Jag förstår att det låter som ett dåligt skämt i dagens Sverige. Men det dröjde faktiskt ända till 1993 innan den Borgerliga regeringen lyckades bryta upp det socialistiska monopolet och skapa den frihet i etern med Radio Rix, Mix Megapol, Pop och Rock, mfl som vi alla tycker är så självklart idag.  Eller är den så självklar? Nja, på senare tid har man börjat höra en del vänstermänniskor ropa på lagstiftning mot det fria ordet på internet.  De vill gärna ha tillbaka monopolet och enbart släppa fram det som passar dem, oavsett hur verkligheten ser ut. Så ta aldrig friheten för självklar, den måste försvaras varje dag, även i en demokrati som Sverige.

 

 

http://blogg.sydsvenskan.se/forsvunnamalmo/2016/01/19/radio-syd-nu-i-bokform/

Bli först att kommentera

Skitnödig journalistik

Av , , 4 kommentarer 28

Vill börja med att tacka för all positiv respons på mitt förra blogginlägg.  Information om vad som händer i Umeå och konsekvenserna av beslut, inte minst de ekonomiska, borde vara ett självklart inslag i lokalmedia.  Men så fort det handlar om tiggarna så är det total mörkläggning. Ja, åtminstone så länge det inte är hårt vinklat och ett mer eller mindre desperat försök att skapa en falsk helhetsbild.  Men verkligheten finns där, oavsett om media skriver om den eller inte. Allmänheten är inte korkad, utan ser så mycket med egna ögon som aldrig kommer att publiceras. Det är med andra ord en väldigt skitnödig journalistik som presenteras.

Exempelvis som drevet mot Lennart Holmlund; han berättar om sina erfarenheter och iakttagelser från bland annat de illegala tiggarlägren på OK Carlslid och Nydala, samt en kommentar om mitt blogginlägg. Han ber även, citat ”alla som uppfattat mina kommentarer som generella och som har tagit illa vid sig av dem om ursäkt” slut citat.   Hur hanterar media detta? Jo, för att flytta fokus från de viktiga frågorna så blåser man upp att Holmlund sagt bajs ett par gånger! Att det pågått en kriminell verksamhet som kostat Umeås skattebetalare miljonbelopp väljer man att blunda för. Varför? Ja, uppenbarligen passar det inte in i bilden som media vill förmedla till allmänheten.  Men återigen, verkligheten finns där ute, oavsett om man gillar den eller inte.

Lennart Holmlund är ingen akademiker. Och följaktligen lindar han inte in sina kommentarer i en massa akademiska floskler så att folk inte begriper vad han säger. Här är det raka puckar som gäller, vilket en del människor uppenbarligen anser vara kränkande.  Men å andra sidan så behöver ingen tvivla på vad han sagt. Jag har själv jobbat inom industrin i hela mitt liv och vet hur man kommunicerar med varandra. Och visst är det att föredra politiker som ger begripliga svar, än en massa hycklande och lismande politiker som inte kan svara på frågorna.

Moderaterna har nyligen avslutat sin partistämma och bland många viktiga beslut återfinns; Möjlighet att lokalt förbjuda tiggeri för att upprätthålla allmän ordning och bättre verktyg för markägare och kommuner att hantera utmaningen. Med tanke på att stat och kommun står handfallna över de senaste årens ockupation som tiggarna ägnat sig åt av privat och kommunal mark, bostäder, etc. Så är det viktigt att myndigheter återigen har befogenhet att upprätthålla lagar och regler. Inte minst för att se till att den privata äganderätten inte kränks. Nej, det är inte ok att bryta sig in och flytta in i någon annan människas hus. Nej, det är inte ok ockupera någon annans egendom och förvandla den till en soptipp. Och till råga på allt låta fastighetsägaren få ett vitesföreläggande för nedskräpad tomt.  Nej, det är inte ok att hindra näringsidkare från att sköta sin verksamhet genom att ockupera deras mark. Svensk lag ska gälla för alla som vistas i Sverige, oavsett nationalitet eller etnicitet.

4 kommentarer

Umeåborna ska inte tanka tiggarnas bilar!

Av , , 4 kommentarer 78

För ett antal år sedan så var det en 76-årig gammal tant som ställde sin uttjänta stekpanna mot en återvinningscontainer. En soppolis såg tilltaget, anmälde henne för nedskräpning med bötesstraff som följd.

Idag så råder minst sagt andra tider. Nuförtiden kan man ockupera någon annans mark, bosätta sig illegalt och förvandla området till en soptipp, utan att riskera några repressalier alls. Sedan är det bara att dra vidare och låta skattebetalarna stå för notan.  Ja, om du är så kallad ”EU-migrant” i folkmun även kallad för tiggare.

Problemet är inte enbart att lagen sätts ur spel för dessa grupper, det kostar även Umeå Kommun fruktansvärt mycket pengar. Om vi tar den illegala bosättningen på Nydala så landar slutsumman på cirka 1 miljon kronor.  En miljon kronor!! Kan det vara möjligt? Ja, tyvärr så är det inget som är gripet ur luften. Summan kommer från kommunens tjänstemän som summerat ihop kostnaderna.

Exempelvis Securitas har verkligen haft fullt upp när man läser deras minst sagt omfattande rapport. Dels med att skydda kommunens anställda på badet som upplevt en stor otrygghet på arbetsplatsen på grund av tiggarnas ibland närmast hotfulla närvaro. En otrygghet som förtroendevalda från vänsterpartiet spädde på när de hindrade Umeå Kommuns anställda från att utföra sitt arbete. Jag vill även nämna några exempel från Securitas omfattande rapporter; Fyllkörning slutade med en voltad bil, föraren greps av polis. Bilar som körs i hög fart på bland annat cykelbanan. Krockade bilar på parkeringen, stora grupperingar som hänger runt dessa och skapar otrygghet. Kläder eldas i stort bål. Fylla och bråk, vakt lägger bandage på en man som sedan försöker köra därifrån. Vakt plockar nycklar och lyckas förhindra en rattfylla. Kvinnlig joggare jagas av en blodig man och söker skydd av vakt. Visar sig vara samma man som vakten plockat nycklarna av. Mannen grips av polis.

Som inte detta vore nog, så tillkommer saneringen av området från skrotbilar, sopor, förorenad mark från motorolja som tappats rakt ner på marken. Återställande av sönderkörda gräsmattor, renovering och sanering av omklädningsrum, flyttkostnader för arrangemang som ej kunnat genomföras på Nydala som planerat, etc.

Umeå Kommun har även delat ut ett antal bensinrekvisitioner för att tiggarna ska ta sig hem. Föga förvånande så har det uppstått en handel med dessa. Nej, Umeås skattebetalare ska inte tanka tiggarnas bilar. Vi ska inte heller bygga campingar, bostäder, eller för övrigt ta något som helst ansvar för dessa så kallade ”EU-migranter. Enligt lagen räcker det med en enkel bussbiljett till hemlandet. Det är också vad jag tycker att vi ska erbjuda dem. Svårare än så behöver det inte vara att lösa detta problem.

4 kommentarer