Fairtrade-fika

Av , , Bli först att kommentera 12

Idag, den 17:e oktober ordnas Fairtradefika runt om i landet. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina levnads och arbetsvillkor. Kriterierna som ska uppfyllas handlar bl.a. om att det ställs krav på dom producentföreningar som enskilda bönder som gått samman i. Det är t.ex. att det ska vara demokratisk organisation och att varje medlem ska ha inflytande över de beslut som tas.
Vidare gäller att arbetsgivaren ska betala löner som minst ligger i nivå med landets lagstadgade minimilön,samt ge de anställda rätt och möjlighet att gå med i fackföreningar. Kriterierna rör också hänsyn till de anställdas hälsa och säkerhet samt miljöhänsyn. Barn under 15 år får inte anställas som arbetskraft. (Läs mer på: http://fairtrade.se/om-fairtrade/kriterier/olika-typer-av-kriterier/#sthash.ehaIiGvF.dpuf)

För mej är det självklart att om jag vill att svenska konsumenter ska köpa våra bönders produkter med samma argument gällande arbetskraft, arbetsvillkor och miljöhänsyn, så ska jag välja utländska produkter framtagna med samma kriterier – alltså Fairtrade. I dagsläget är det kaffe, te, bananer och choklad som är lättast att få tag i.
Mitt fairtradefika kommer att bestå av fairtrademärkt kaffe, mjölk från norrmejerier och bulle från det lokala bageriet – det är rättvisa både globalt och lokalt!

Jag undrar bara – när får Norrmejerier sätta fairtrademärket på sina produkter? Kriterierna är uppfyllda!

Fler ungdomar till yrkesgymnasierna!

Av , , Bli först att kommentera 11

Varför söker så få ungdomar till yrkesutbildningarna? Förra veckan var det en nyhet i dom lokala medierna med anledning av att yrkes-sm går av stapeln i Umeå 2014. Det är lätt att söka felen hos ungdomarna, att dom skulle vara för bekväma för att ta jobb som innebär fysisk ansträngning. Men om det skulle vara på det viset, varifrån har dom fått den inställningen? Jo, från vuxenvärden förstås som i årtionden itutat den yngre generationen att det är endast högskoleutbildning som gäller om man vill bli nånting, har man ”bara” gått på gymnasiet är man en loser. Nu ser vi resultatet av det, en hel generation som är så ängsliga att inte få ”rätt” kompetens när dom gått ut gymnasiet att dom inte törs satsa på det dom helst vill och är lämpade att göra. Ivrigt påhejade av välmenande vuxna som tycker att barnen inte ska kasta bort sina liv på att bli simpla rörmokare, undersköterskor eller frisörer. Bättre då att bli arbetslös akademiker!

Hela tiden blir vi dessutom matade med att barn till högskoleutbildade föräldrar lever längre, får bättre betyg i skolan osv. Vi som inte hade högskoleutbildade föräldrar och inte är det själva heller, ska vi bara kasta in handduken och inse att det är kört? Och våra stackars barn, ska vi ha dåligt samvete för dom för att deras föräldrar inte skaffade sej ”rätt” utbildning? Fast dom fick en trygg uppväxt, gjorde bra ifrån sej i skolan och försörjer sej själva som vuxna.

Alla yrkesgrupper behövs och ingen är mer värd än någon annan!

Landsbygden och jordbruket behöver bättre villkor!

Av , , Bli först att kommentera 12

Det är med sorg och oro i hjärtat jag läser att det inte sökt någon till jordbruksutbildningen på Forslundagymnasiet i år. Nu vet jag att det brukar komma till elever under året när dom sett att jordbruksutbildningen verkligen är värd att satsa på och dom flesta har jobb innan dom gått ut.
För jordbruk är en framtidsnäring, vi kommer att behöva mat även i framtiden!

Jordbruket är viktigt för landsbygden och landsbygden är viktig för hela landet, och det kom verkligen fram på centerstämman i Karlstad som jag hade förmånen att vara med på. Landsbygdsfrågorna lyftes fram i många sammanhang, inte bara under passet som handlade specifikt om dom frågorna. Centerpartiet håller landsbygdsfrågorna levande!

En motion som var inlämnad från Robertsforskretsen handlade om att se över regelverket för nödslakt hemma på gården vann stämmans bifall. Förr kunde man ringa till nödslaktbilen och en utbildad slaktare kom och tog hand om djuret, som t.ex. brutit ett ben, på ett humant sätt och köttet kunde tas tillvara och säljas. Detta är med dagens regelverk inte möjligt, med följd att vi får ett resursslöseri med risk att både djur och människor far illa.

Det här är ett exempel på hur man konkret kan förbättra villkoren för oss som bor och verkar på landsbygden, och jag hoppas verkligen att man jobbar vidare på frågan och kan hitta en lösning som gagnar både folk och fä.