Fairtrade-fika

Idag, den 17:e oktober ordnas Fairtradefika runt om i landet. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina levnads och arbetsvillkor. Kriterierna som ska uppfyllas handlar bl.a. om att det ställs krav på dom producentföreningar som enskilda bönder som gått samman i. Det är t.ex. att det ska vara demokratisk organisation och att varje medlem ska ha inflytande över de beslut som tas.
Vidare gäller att arbetsgivaren ska betala löner som minst ligger i nivå med landets lagstadgade minimilön,samt ge de anställda rätt och möjlighet att gå med i fackföreningar. Kriterierna rör också hänsyn till de anställdas hälsa och säkerhet samt miljöhänsyn. Barn under 15 år får inte anställas som arbetskraft. (Läs mer på: http://fairtrade.se/om-fairtrade/kriterier/olika-typer-av-kriterier/#sthash.ehaIiGvF.dpuf)

För mej är det självklart att om jag vill att svenska konsumenter ska köpa våra bönders produkter med samma argument gällande arbetskraft, arbetsvillkor och miljöhänsyn, så ska jag välja utländska produkter framtagna med samma kriterier – alltså Fairtrade. I dagsläget är det kaffe, te, bananer och choklad som är lättast att få tag i.
Mitt fairtradefika kommer att bestå av fairtrademärkt kaffe, mjölk från norrmejerier och bulle från det lokala bageriet – det är rättvisa både globalt och lokalt!

Jag undrar bara – när får Norrmejerier sätta fairtrademärket på sina produkter? Kriterierna är uppfyllda!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.