Inget jobb

Stressa ner efter jobbet och undvik utbrändhet

Av , , Bli först att kommentera 2

När ekorrhjulet snurrar som fortast, är ett allt för högt intag av kaffe, dåliga kostvanor och otillräcklig motion snarare regel än undantag. Stress i lagom mängd har i de flesta fall en positiv effektiv på vår produktivitet, men när bollarna blir fler än vad man klarar av hålla i luften ligger stressen på en högre nivå än vad människan klarar att hantera i längden, då gäller det att varva ner innan reserverna tar slut.

Lyssna på dig kropp och se till att den får vad den behöver. För att klara av att leverera på topp måste man även få tid för avkoppling och återhämtning. För att undvika utbrändhet gäller det att planera in pauser i tillvaron där du både fysiskt och mentalt kan lämna arbetet därhän.

Naturen främjar avslappning

Naturen är en utmärkt plats för rekreation och avstressning. Forskning visar tydliga tecken på att besök i skogen minskar nivåerna av stresshormoner i blodet, lugnar ner andning och hjärtfrekvens samt minskar svettutsöndring, även mycket små doser tycks ha en lugnande inverkan och förbättra vår prestationsförmåga.

Den som tycker att skogsvandringar är bortkastad tid, kan passa på att kombinera lufsandet med bär- eller svampplockning.

I likhet med skogen tycks vattendrag, sjöar, åar och havet ha rogivande effekt på oss människor. Om du börjat tröttna på skogspromenader kanske fiske eller paddling kan vara något för dig. Eller varför inte bara ta med en termos nybryggt kaffe och en filt och sedan iaktta vattnets rörelser.

En annan syssla som har visat sig ha dokumenterade effekter på avslappning är arbete med växter. Att rota runt i rabatter och blomkrukor gör inte bara växterna gladare det gör även dig friskare. Kanske dags att kolla upp möjligheterna att arrendera en kolonilott?

Träning för kropp, hjärna och själ

Att träning av olika slag påverkar hälsan positivt känner nog de flesta till, men att hela kroppen behöver få sitt för att vi skall må riktigt bra är kanske inte lika självklart. Fysisk träning på gym och genom löpning eller cykling är en viktig del av mångas liv, men inte alla tänker på att även hjärnan och själen kan behöva ”tränas”.

Läsning, korsord och skrivande är alla ypperliga sätt att hålla igång hjärnan och minnesfunktionerna. Att blicka in i nya världar och tänka i nya banor är inte bara utmanade det öppnar även upp hjärnan för fler intryck.

Själen behöver också näring. Var och hur man erfar själsliga upplevelser är individuellt, det kan ske i ensamhet eller tillsammans med andra. Många upplever att naturen kan ge upphov till denna typ av upplevelser, likaså ger kärlek och samvaro själen näring. Konst och musik talar till själen och får oss att uppleva saker på djupet. Hur man fyller på den själsliga energin är i hög grad något individuellt.

Vad göra om man inte har ett jobb att gå till?

Av , , Bli först att kommentera 4

För den som alltid haft arbete är det kanske svårt att förstå vilken leda det kan innebära att vara arbetslös. Självklart kan den som jobbar mycket nästan längta efter en period av arbetslöshet, tanken är att man under denna tid skulle kunna ta igen sig på samma vis som man gör på en semester, men för den som inte haft ett jobb på flera år är det svårt att se sig själv som en semesterfirare.

Den ena dagen blir snabbt den andra lik och jakten på det där jobbet skall ändra hela tillvaron, tycks bli allt mer av en dröm än verklighet.

Några av mina bästa tips för att hålla uppe lågan och tron på jobbsökandet är följande:

1. Rör på dig. Promenera, cykla, träna gör vad du vill, så länge du faktiskt rör på din kropp. Se även till att få lite frisk luft och sol. Det låter kanske självklart och nästan löjligt, men det är allt för vanligt att man väljer att ”stänga  inne sig” som arbetslös. Fysisk aktivitet är ångestdämpande och får kroppen, själen och livet att fungera bättre.

2. Ät ordentligt. Den som inget arbete har, har också en tuffare ekonomi än de flesta andra människor. Därför är det extra viktigt att prioritera rätt. Se till att alltid ha en god kosthållning, så blir humöret stabilare och du får den energi som behövs för att orka kämpa med jobbsökande och cv-skrivande.

3. Aktivera hjärnan. Som arbetslös är det lätt att man hamnar framför TV:n eller datorn och låter dagarna flyta samman. Tyvärr känner man sig inte speciellt tillfredsställd eller nöjd med en sådan tillvaro. Ett bra knep för att undvika att hamna i den fällan är att skriva dagbok och läsa böcker, lösa korsord eller göra något annat som håller igång hjärnan. Biblioteken är utmärka mötesplatser om man vill delta i aktiviteter som håller igång hjärnan.2

4. Sov lagom. Att sova tillräckligt är viktigt, men det är också bra att försöka begränsa sovandet så att det inte blir ännu en ”flykt” bort från verkligheten.

 

Detta är några av mina grundläggande tips för vad man kan göra om man inte har ett jobb att gå till varje dag.