Inget jobb

Vad göra om man inte har ett jobb att gå till?

Av , , Bli först att kommentera 4

För den som alltid haft arbete är det kanske svårt att förstå vilken leda det kan innebära att vara arbetslös. Självklart kan den som jobbar mycket nästan längta efter en period av arbetslöshet, tanken är att man under denna tid skulle kunna ta igen sig på samma vis som man gör på en semester, men för den som inte haft ett jobb på flera år är det svårt att se sig själv som en semesterfirare.

Den ena dagen blir snabbt den andra lik och jakten på det där jobbet skall ändra hela tillvaron, tycks bli allt mer av en dröm än verklighet.

Några av mina bästa tips för att hålla uppe lågan och tron på jobbsökandet är följande:

1. Rör på dig. Promenera, cykla, träna gör vad du vill, så länge du faktiskt rör på din kropp. Se även till att få lite frisk luft och sol. Det låter kanske självklart och nästan löjligt, men det är allt för vanligt att man väljer att ”stänga  inne sig” som arbetslös. Fysisk aktivitet är ångestdämpande och får kroppen, själen och livet att fungera bättre.

2. Ät ordentligt. Den som inget arbete har, har också en tuffare ekonomi än de flesta andra människor. Därför är det extra viktigt att prioritera rätt. Se till att alltid ha en god kosthållning, så blir humöret stabilare och du får den energi som behövs för att orka kämpa med jobbsökande och cv-skrivande.

3. Aktivera hjärnan. Som arbetslös är det lätt att man hamnar framför TV:n eller datorn och låter dagarna flyta samman. Tyvärr känner man sig inte speciellt tillfredsställd eller nöjd med en sådan tillvaro. Ett bra knep för att undvika att hamna i den fällan är att skriva dagbok och läsa böcker, lösa korsord eller göra något annat som håller igång hjärnan. Biblioteken är utmärka mötesplatser om man vill delta i aktiviteter som håller igång hjärnan.2

4. Sov lagom. Att sova tillräckligt är viktigt, men det är också bra att försöka begränsa sovandet så att det inte blir ännu en ”flykt” bort från verkligheten.

 

Detta är några av mina grundläggande tips för vad man kan göra om man inte har ett jobb att gå till varje dag.

Bli först att kommentera