Svindeln slog till…

Av , , Bli först att kommentera 4
Jag hade inte tänkt blogga men läste nyss en uppgift som gav mig både chock och svindel. Det handlar om vårt sparande. Enligt nyss nämnda information har nämligen 10 procent av svenskarna minst en miljon på sitt sparkonto. Alltså då aktier, fonder och liknande är undantaget. Jag har bara en fråga: vars tusan finns de någonstans? Ytterst få i min bekantskapskrets i alla fall!

Om nu inte folk har en förmåga att ligga och trycka på pengarna utan att det märks det minsta. Jag tänker spontant på burk-Kurt i Skellefteå som alla trodde var utfattig men som var god för tolv miljoner.

Det är absolut inte så att jag klagar för egen del men nån miljon på sparkontot har jag INTE. Däremot betalade en bank ut 15 000 för mycket till mig för några veckor sedan och det krävdes en lång skriftväxling innan jag blev av med dem…

Begreppet kapital har sannerligen förändrats genom åren. Jag var väl sju då första veckopengen betalades ut. 2.50 som omsattes i femöresgodis vid första besök på ”plassen”. En rågad påse gav en kort men intensiv lycka.

Som personaltidningsreporter fotade jag en gång ett omslag som konkret innebar att jag lånade 1,6 miljoner på en bank och även det gav en särskild lyckokänsla.

Ser att jag har hela 160 spänn i plånboken. Smågodis eller aktier, det är frågan?

Bli först att kommentera

Ut ur mörkret…

Av , , Bli först att kommentera 5

Sist var det fortfarande vinter, och nu stirrar vi lystet på semesterplaneringen. Tiden går med andra ord. Själv har jag bland annat legat på NUS några dagar och kopplat hop en ven och en artär för framtida dialys. Det gick bara bulla nu är det bara att hoppas att det dröjer ett tag innan dialysen påbörjas. Semestern för övrigt, präglas nog av ett stort lugn. Några dagar i Vilhelmina annars närturism runt Umeå.Jag har ett sedan länge vilande fotoprojekt som nog vore perfekt att jobba med i sommar. För en gång skull handlar det inte om bilar utan ”något annat” även om självklart en och annan bil också kommer att fastna. Ser en av allt att döma superfin Electra -72, alltså likadan som jag hade. Kostar 134 000 vilket är liiite mer än jag tog för min. Men då är det ju ett helt annat skick också…Därmot en total utrostad och långt ifrån komplett Impala -59 för 70 000 får väl hänföras till fantasins värld…

Bli först att kommentera

Optimist eller realist först som sist…

Av , , Bli först att kommentera 4

En lite svårtolkad rubrik kanske men jag känner att det är viktigt att vara realist i dagens sanhälle för att behålla en viss optimism. De som bara ser ljusblå molntussar var de än tittar är rent ut sagt lite puckade eller har en osannolik förmåga att förtränga det verkliga läget.

Som är långt ifrån hopplöst men onekligen finns problem som måste hanteras, många. Ett nyckelord om vi ska komma framåt är ärlighet. Som det är nu vill jag påstå att alla inriktningar oavsett den specifika frågan ”justerar” verkligheten så att den ska passa dem. Skulle vi kunna få bort detta vore mycket vunnet.

En vän väckte förresten en ide härom dagen. Varför inte redovisa de verkliga kostnaderna för varje sjukvårdsåtgärd i en kolumn bredvid de 80 kr per dag eller vad det är nu som vi betalar. Många fattar nog inte hur enormt dyrt det är och skulle då få sig en tankeställare. Tänker närmast på de som hävdar att svensk sjukvård befinner sig på en katastrofal bottennivå. Där finns väldigt stora problem att lösa utan tvivel men en massiv satsning på att stoppa skatteflykt skulle ge oss några välbehövliga miljarder.

Bli först att kommentera

Giv akt???

Av , , Bli först att kommentera 4

Om ungefär två veckor är det 39 (!!!!) år sedan jag muckade från det militära. Och nu ska man tydligen blåsa liv i värnplikten igen. Jag gillar faktiskt tanken, främst för att jag tyckte att det var en bra social träning. Det är heller ingen nackdel att ha några tusen tränade och insatsklara vid översvämningar och andra naturfenomen – som inte torde bli ovanligare. Det tråkiga sidan är att det också handlar om att bygga upp en konfliktberedskap. Omvärldsläget blir succesivt kärvare.

Egentligen borde vi ge ansvariga politiker från 70-talet en rejäl knäpp på näsan för att de var så bottenlöst korkade. Flygvapen, militär, förnödenheter för civilbefolkningen – nästan allt monterades ner och skrotades. Jag är INTE ute efter en militärstat utan en trovärdig beredskap på alla fronter. Men i bakgrunden handlar det väl förstås om att spara pengar. Ja förresten – vart tog de trettiarton miljarder som ett skrotat värnpliktsförsvar innebar vägen???

 

En utvikning: få se vem som bli först att ta hem en ZIL, Chaika eller annan öststatslyxbil. Det kanske redan har hänt även om jag missat det. Tekniskt var väl många i princip Packard, som ryssarna köpt verktygen till och det är ju inte det sämsta. Men hade kommunistkina någon bilproduktion? Är det någon som vet?

Bli först att kommentera

Om jag hade en miljon. Otroligt orginellt…

Av , , Bli först att kommentera 5

Vem har inte funderat i de banorna. Även om nu en miljon inte är vad den en gång varit. Men så här skulle jag gå till väga:

- Jag skulle lägga 200 000 på en tämligen ny Toyota Avensis kombi. E n lite trist men bra bil som dessutom är snygg.

- 100 000 till någon form av stöd till något som behöver stöd. I Sverige eller utomlands och kanske fördelas pengarna till flera.

- 10 000 för att fräscha upp vardagsgarderoben. Skulle inte tacka nej till några snygga jackor, till exempel

- På IT-sidan intet nytt. Har två rätt nya datorer och två ännu nyare TV apparater och ny stereo.

- Även på kamerafronten har jag allt jag behöver. MEN kanske jag skulle köpa ett bildbehandlingsprogram typ Lightroom.

- Jänkarsuget finns ju men jag har dels inte något garage, dels kör jag inte själv längre. Så det får vara så länge.

- Resa då? Det är inte så lätt med alla sjukdomar men gick det att ordna kunde jag lägga 200 000 på några veckor till Hawai, mitt drömresemål, med två assistenter.

- Betala mina lån

- Resterande 350 000 fick gosa på ett konto som jag vet ger lite ränta och som omfattas av staens insättningsgaranti. Trygghet alltså.

- Hm, en miljon är nog fortfarande rätt mycket…TREVLIG HELG!

Bli först att kommentera

Blåst på konfekten

Av , , Bli först att kommentera 5

I onsdags då jag dundrade in på jobbet väntade två STORA smörgåstårtor i fikarummet.  En bra början på dagen, eller hur? Men själv tackade jag ödmjukt nej till erbjuden bit. Vi i min arbetsgrupp har nämligen ett möte runt lunch varje onsdag och förra onsdagen hade vi lite lätt pratat om att äta s-tårta även där och jag kände att två portioner på några timmar blev lite mycket.

Men väl på det senare mötet visade det sig att det inte skulle bli något fika. Jag blev med andra ord totalt blåst på konfekten. Men kanske nästa onsdag…

Nya tv:n går kanon för övrigt.

Bli först att kommentera

Ingen operation!

Av , , Bli först att kommentera 4

Nej, idag fick jag vända med ogjort ärende, hann bara lämna lite prover. När det blir av nu är osäkert men sjukhus och operationer är ändå inte min cup of tea. Jag hann till och med på jobbet…

Väntar på ny tv:n som borde komma vilken dag som helst. Tack vare att den är på 28 tum kanske den kräver vissa smärre ommöbleringar, vi får se.

En annan åtgärd som är högt prioriterad är att gnugga av den millimetertjocka saltsmeten på bilen. Det blir nog så snart vädret tillåter. Stengrå ska den visst vara därunder, få se om det stämmer.

I morrn väntar träning och på onsdag viskades det om smörgåstårta på jobbet. Det är väl ungefär vad som händer i närtid…

Bli först att kommentera

Med Mustang i full fart…

Av , , Bli först att kommentera 5

Efter en tid började min 15-årsmoppe, en röd Mustang, kännas lite slö. Detta trots att den gick bra för att vara otrimmad. Nästan 40 om jag minns rätt. Men mer pulver behövdes. Alltså åkte jag till kompisen Arne några ´byar bort för att jacka kolven.

Mina kunskaper var minst sagt ytliga medan han var en rutinerad trimmare.

Det jag minns bäst är att vi lyckades tappa ner ena låsringen till kolvbulten i vevhuset och det var nog bara försyn från ovan som gjorde att vi lyckades fiska upp den!

Men när operationen var avslutad öppnade sig en ny värld. Moppen kändes som en vild springare. Harreminje, mätaren tangerade ju 50 ibland. Jag kände det som om jag flög.

Många år senare då jag hunnit bli både mogen och kanske lite övermogen hade jag en annan minnesvärd tvåhjulsupplevelse. Men den här gången var det lite mer än en hästkraft, runt 150 närmare bestämt. Jag fick nämligen nöjet att testa en Kawasaki ZZR 1100. Det var på det tiden det var den RIKTIGA värstingen.

Förvånansvärt snäll att köra var den. Även om jag nog knapp körde över 100 så jag satt den inte på prov, strax över 300 var väl toppfart.

Däremot ingen höjdare på grusväg då racingdäcket fram ”wobblade” hela tiden.

Men som sagt – minnesvärt. Ungefär i paritet med då jag körde 270 med en Porsche men det är en annan historia…

Bli först att kommentera

Jag har åsikter igen!

Av , , Bli först att kommentera 3

Kanske är det våren som fått hjärnvindlingarna att tina upp. Kanske att jag haft bra flyt några dagar.

Bra flyt…i mitt fall räcker det med att ett känt mediaföretag med tyskklingande namn snällt tog tillbaka en nyköpt tv som visade sig vara paj. Och att butiken snällt tog tillbaka den ettersalta kasslern och gav mig mer än jag betalt. Och inte minst att mina prover såg bra ut, undantaget då njurarna som länge varit på väg in i dödsriket. Jag hinner nog börja med dialys under året gissar jag.

Detta föregås av att jag kommer att läggas in några dagar i slutet av februari för att lyfta fram en ven och en artär som ska kopplas ihop och bli tjock så dialysblodet ska kunna cirkulera i den. Det hela känns väl så där i och med att det troligen blir livsvarigt. Tror inte på allvar att de letar upp en njure till en gammälg som jag utan jag lär bli dialysberoende resten av livet. Har tyvärr ingen kompatibel bror eller syster heller.

Har ni märkt – då vi ändå pratar munterheter – hur ofta media och andra undrar hur god vår beredskap är i händelse av en kris. Ja, egentligen är det ju krig det handlar om även om det känns hurvigt att erkänna.

Det knakar i fogarna i princip jorden runt och kanske får man vara tacksam som redan nått de sista bitarna i livspusslet. Jag avundas egentligen inte de som föds nu…

Till slut något helt annan. Det finns en Facebooksida om svensksålda jänkare och det är helt otroligt vilka vrak som renoveras och blir trevliga inslag på vägen. En del som hamnat i ”raggarsvängen” hinner till och med köras ner ytterligare en gång och renoveras igen från vraknivå. Vilka prestationer!!!

Bli först att kommentera

Kortfattad sammanfattning

Av , , Bli först att kommentera 5

Väldigt kort så här mitt i natten: 27 nästa månad ska jag läggas in för att operera den fistel där så småningom dialysen ska göras. Men sedan ska den i alla fall mogna 3-4 månader innan den kan användas. Sovrumstvn fortsatte busa så jag beställde en ny i kväll. Donald Trump fortsätter också att busa – det verkar bara bli värre. Och i media diskuteras på allvar hans mentala hälsa. Kommer han att sitta ett år???

Bli först att kommentera