Litet tumörlexikon

 

Vid det här laget är det kanske dags att lite snabbt introducera min ovälkomna gäst, alltså tumören. Den är rätt ovanlig, först och främst. Det opereras bara en knapp handfull  varje år och det är därför man koncentrerat resurserna till Göteborg. Chordom heter den och är en rest av ryggmärgssträngen som brukar försvinna när man föds men som sakta växer i såna här fall. Oftast går den uppåt och slutar som en hjärntumör men i mitt fall stannade den i ryggraden.
Prognosen är väl hygglig. De gjorde ett radikalingrepp d v s tog mycket för att slippa sätta in strålning och jag kollas med magnetfoto varje halvår. Det fina är att den kan dyka upp om 20 år igen, i det här fallet kan man inte sätta någon femårsgräns. Men det kan jag inte fundera på annat än dagen jag ska träffa läkaren och gå igenom magnetfotoresultaten var 6:e månad. De som varit med kan nog berätta att jag inte riktigt är mig själv. Men annars kan jag absolut inte göra något så det är inget att tänka på. Det var lite kort om den. I nästa avsnitt tar vi bort den och nästan mig, tror jag… +

7 kommentarer

  1. Helena

    Hej! Jag har också ett Chordom. Ett Clivus Chordom. Vet inte varför jag inte hittat hit tidigare, jag googlar då och då. 🙂 Hoppas att du mår bra.

  2. Barbro Palmqvist

    Jack gick till en ortoped för ryggsmärtor 2008. Han vände oc vred lite tog 300 kr och konstaterade att jag var ovanligt rörlig för min ålder (60). Blev skickad till sjukgymnast och där hände inget. Det kändes hela tiden som om jag vid ryggläge låg på en vass sten. många läkarbesök var det men inget blev rättAllt som hade med höga knälyft att göra var uteslutet t ex cykla och åka med äldre spårvagnar. I våras svullnade magen upp och en vikarie på vårdcentralen skickade remiss till röntgen på Carlanderksa. Inget fel på magen men rygggen..I stort sett omedelbar operation men urinblåsan och tarmen fungerar inte. Trist!

    • Ingemar Wahlström (inläggsförfattare)

      Hej!
      I VK:s nya sköna bloggvärld vet man tyvärr inte alltid om man godkänner eller förkastar men jag hoppas att jag godkände din kommentar. Det är bra med mig även om chordomen ledde till en del besvär. Men alternativet hade varit ett ”icke fortsatt liv” so en läkare på Sahlgrenska uttryckte sig!

  3. Ulrika

    Hej! Nu har dom funnit en Chordom tumör på mig! Vid svanskota/korskota. Finns det ngn annan som haft där?? Önskar att få veta mer om detta elände =( Ska opereras den 17/12-13

    • Ingemar Wahlström (inläggsförfattare)

      Hej! Tyvärr lyckas jag bara få fram första meningen på din kommentar p g a VKs knepiga upplägg. Men vill du prata om chordom uid svanskotan kan du maila mig. Jag opererade en sådan 2006. Mail: [email protected] MVH Ingemar

    • Barbro Palmqvist

      Hej! Jag har ju opererat på samma ställe. 2 kotor samt korsben. Efter stomioperation fick jag smärtor i den gamla vägen (analöppning). Det är inte avföring men det ser ut som något från skelettet. Sahlgrenska har skickat med mig klyx, som skall göra att det lättare åker ut. Det kan jag inte klara själv utan vårdcentralen har hjälpt mig. Dock får jag bara göra det 3 – 4 ggr/år, men smärtan kommer tillbaka om ett par dagar. Nu undrar jag om du har haft samma bekymmer? Tacksam om du svarar. Hoppas att du svarar.

      • Ingemar Wahlström (inläggsförfattare)

        Hej och en stor ursäkt för att svaret dröjt – jag missade helt enkelt ditt meddelande. Jag har haft problem med att ”något” kommit den gamla vägen kanske tre gånger sedan -09. Nu är det dock länge sedan. Och smärta har jag bara haft vid något enstaka tillfälle. Mitt stora problem är att stomin är så aktiv, kan inte ge mig av på längre resor till exempel. Men försöker nu äta lite, tugga supernoga och hoppas det hjälper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.