Optimist eller realist först som sist…

En lite svårtolkad rubrik kanske men jag känner att det är viktigt att vara realist i dagens sanhälle för att behålla en viss optimism. De som bara ser ljusblå molntussar var de än tittar är rent ut sagt lite puckade eller har en osannolik förmåga att förtränga det verkliga läget.

Som är långt ifrån hopplöst men onekligen finns problem som måste hanteras, många. Ett nyckelord om vi ska komma framåt är ärlighet. Som det är nu vill jag påstå att alla inriktningar oavsett den specifika frågan ”justerar” verkligheten så att den ska passa dem. Skulle vi kunna få bort detta vore mycket vunnet.

En vän väckte förresten en ide härom dagen. Varför inte redovisa de verkliga kostnaderna för varje sjukvårdsåtgärd i en kolumn bredvid de 80 kr per dag eller vad det är nu som vi betalar. Många fattar nog inte hur enormt dyrt det är och skulle då få sig en tankeställare. Tänker närmast på de som hävdar att svensk sjukvård befinner sig på en katastrofal bottennivå. Där finns väldigt stora problem att lösa utan tvivel men en massiv satsning på att stoppa skatteflykt skulle ge oss några välbehövliga miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.