Ingrid i Bellvik

Ny taktik? Svara inte eller dröj länge…

 

Jag har skrivit frågor till både tjänstemän och förtroendevalda och bett att få svar. Det är min rättighet att kunna få göra. Det är också min rättighet att få svar på varför man tagit beslut, på vilka underlag besluten är tagna och hur de ekonomiska siffrorna dessa består av är framtagna. Vi är ett demokratiskt land och vi skall stå för öppenhet.

Jag har under de här två månaderna, sedan jag började försöka få fram fakta, upptäckt att visst inte alla vill eller kan svara. Den senaste tiden har jag fått väldigt litet svar.

Nu gör jag ett nytt försök. Frågorna här nedan har jag skickat till ALLA ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden, till primärvårdschef Håkan Larsson och till landstingsdirektör Jonas Rastad. Jag skall naturligtvis delge Er alla vilka svar jag får och av vem.

 

 Hej.

 

 
Jag söker uppgifter om akutvårdsplatserna i Dorotea. Hoppas att Du kan plocka fram Ditt underlag för det beslut som togs i Landstingsstyrelsen och hjälpa mig att få fram dessa.
Här är de frågor jag söker svar på.
 
 
 
1. Hur mycket kostar en sjukvårdsplats i Dorotea? 2011 och beräknad 2012.
 
 
2. Hur har man kommit fram till den siffran? Vad ingår i summan?
 
 
 
3. S säger att den är dyrare i Dorotea än på övriga ställen. Hur har man kommit fram till det? Hur har statistiken jämförts med andra sjukstugor?
 
I den Risk- och konsekvensanalys som ingick i Projekt Balans för nedläggning av sjukstugor, säger utredningsgruppen att jag citerar "Vi kan konstatera att framför allt priset per vårdtillfälle skiljer sig mer mellan sjukstugorna än vad som är rimligt. Vi behöver se över och kontrollera statistiken. Slut citat. Hur har den kontrollen gått till väga och gjordes den innan beslutet om nedläggning togs?
 
 
4. Är akutsjukvården Landstingets ansvar?
 
 
5. Betalar alla kommuner i Västerbottens län kostnadsersättning till Landstinget för akutvården?
 
 
7. S säger att det finns fungerande akutsjukvård i Lycksele och Umeå. Jag skulle vilja att Du förklarar det med tanke på våra avstånd dit: Från Borgafjäll 25 mil till Lycksele och från Dorotea 15 mil. Till Umeå har vi 32 resp. 22 mil.
 
 
8. Hur mycket sparar Landstinget in på arr dra ner akutplatserna på Dorotea sjukstuga och på att ta bort ambulansen från Åsele?
 
 

2 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Ingrid. Jättebra frågor. Ser fram emot svar från dem alla:) Det är väl deras skyldighet att svara på dina frågor?! Om du inte får svar så visar väl det hur inkompetenta och bedrövliga våra förtroendevalda är. Bara att gå uppåt med det i så fall.

  Du som är insatt – vad krävs för att begära ett nyval i Landstinget? Jag är rädd att de som sitter nu kommer att hinna rasera oerhört mycket på de 2,5 år de har kvar! Och det är svårt att återställa sen.

 2. Ingrid Oscarsson

  Svar till Carl-Axel Otterhall (2012-04-10 21:06)
  Hej Carl-Axel.
  Detta är litet utanför mitt kunskapsområde, men har skummat litet i kommunallagen och där står att extra val (=nyval) skall beslutas av landstingsfullmäktige och det skall vara med två tredjedelars majoritet… Är väl antagligen inte tänkbart.
  Kanske någon annan vet mer. Jag kan ingenting om folkomröstningar – kanske något att forska om.

  Problemet med att gå uppåt är att Vad är uppåt? De sitter ju i toppen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>