Ingrid i Bellvik

Debatten om vår framtid är över. Nu har väljarna ansvaret.

Ja, jag var på debatten på MB i Dorotea ikväll. Jag lyssnade noga för att eventuellt få höra att Peter Olofsson (s) och Robert Winroth (Mp) skulle säga att ge hade gjort fel och det inte blev så bra med Projekt Balans. Jag lyssnade noga för att få höra att de ville GÖRA OM OCH GÖRA RÄTT. Men nej, det fanns ingenting sådant någonstans!

Peter Olofsson fortsatte enträget att skylla på regeringen att han inte fått det att gå ihop de senaste fyra åren. Robert Winroth fortsatte att hålla med Peter Olofsson och att påpeka att ”det är den största utmaning man kan tänka sig…” Fakta är ändå att dessa herrar inte alls har ”sparat” någonting. Underskottet är fortfarande stort trots att de dragit ner budgeten (ca 8 500 miljoner!) med fyra miljoner på akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele! Det kan jämföras med att man låter bli att köpa en tablettask för fyra kronor när man har 8 500 kr i plånboken. Samtidigt lägger man 100 kr på teater, 20 kr på en flygplats, 250 kr på en förening… (dvs en massa annat!) Förutom detta har människor, sjuka människor, skjutsas hit och dit alldeles i onödan. Dessa små sköra människor har flyttats från sin hemort till ett lasarett till en annan sjukstuga – fram och tillbaka. Fy skäms på de styrande politikerna som tillåtit detta! För så litet pengar bäddar de för en otrygghet och en rädsla att bo kvar. De bäddar för att företag inte vågar etablera sig pga dålig tillgänglighet för akutsjukvård.
Dessa herrar visar att det inte finns vilja att låta HELA LÄNET FÅ HA EN RÄTTVIS SJUKVÅRD!

Jag saknade Maria Grip. Med henne som gruppledare i Vänsterpartiet kände vi att vi hade stöd i vår kamp för lika vård för alla. Vi visste vad de stod för. Hon visade det tillsammans med deras partiledare Jonas Sjöstedt vid besöket på sjukstugan. Nu kändes det inte så. Vart har viljan att stödja en kamp för den lilla människan tagit vägen hos Vänsterpartiet? Är det så att positionen bredvid S är viktigare? Makt?

Allianspartierna uttalade alla fyra mycket tydligt, vid flera tillfällen under debattens gång att LIKA VÅRD FÖR ALLA är oerhört viktigt. De förklarade varje parti för sig att de är beredda att återinföra akutvårdsplatserna vid sjukstugan i Dorotea och att ge Åsele en riktig ambulans tillbaka!

Nu är det Ni väljare som avgör hur sjukvården i vårt län skall se ut. Det är Ni väljare som avgör om hela länet skall leva. Ni avgör!

Rösta så att alla kan känna sig trygga oavsett var de bor, Rösta för lika vård för alla!

PS Peter Olofsson. När valet är över, kan Du börja hälsa på oss då? Det känns så konstigt när en vuxen människa i en maktposition som Din, smyger bakom andra och inte tittar åt vårt håll.

4 kommentarer

 1. Christina Bergman

  En mycket bra analys. Olofsson och Winroth saknar den ödmjukhet som krävs för att erkänna det haveri i sjukvården som man skapade tillsammans med Rastad; kallat Projekt Balans. Att otaliga människor får lida bekymrar inte dessa herrar.
  De styr inte sjukvården utifrån genuin omtanke om människor. Viktigast är att bevaka maktpositionen. Det är tragiskt.

  • Ingrid Oscarsson (inläggsförfattare)

   Håller med Dig Christina. De genomförde en debatt inför doroteaborna utan att lyfta blicken och se dessa i ögonen. Beror det på nonchalans, på rädsla, på empatilöshet eller ointresse för dem nedskärningarna i vården har drabbat? Efterlyser ödmjukhet hos de som har makten.

 2. Marie Jonsson

  Så bra du skrivit Ingrid och jag hoppas att alla i Västerbotten tänker på vården då vi röstar denna gång, nästa gång kan det gälla andra orters sjukvård och ambulanser. Tack för din blogg och för att ni lärt oss så mycket om makten i landstinget, har nog aldrig läst så mycket som under den här tiden med okupations gruppens information och i tidningarna. Landstingsvalet har man ju valt på slentrian, men inte i år

  • Ingrid Oscarsson (inläggsförfattare)

   Marie.
   Du bekräftar precis det vi i Doroteaupproret har strävat efter i två år och åtta månader. Tack för att Du läst det jag skrivit.
   Det blir nog inte slut på skriverierna… Vi kommer att bevaka Alliansen om de vinner och vi kommer att lyfta protesterna till en mycket hög nivå om S, Mp och V behåller makten.
   Det gäller redan nu HELA LÄNET – bara med början i Dorotea och Åsele.
   Härligt att ha Dig med i kampen. Ha det bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>