Ingrid i Bellvik

Doroteaupproret är INTE lika med ockupationen!

Det är inte samma sak. Ockupationen kom först. En samling människor reagerade starkt och kompromisslöst på i deras tycke obarmhärtig och omänsklig behandling av sjuka människor. De reagerade på att de styrande partierna, S och Mp, drog undan grunden för trygghet och framtidstro. En fantastisk reaktion – ockupationen av Dorotea sjukstuga var ett faktum.

Tyvärr litade en del av dessa människor för mycket på landstingsledningen. De blev lovade i alldeles privata överläggningar en bra lösning av akutsjukvården i kommunen. Så blev det inte!
- Inte bra, men bättre än ingenting. Så sade primärvårdschefen.
- Vi måste spara pengar på er, menade Peter Olofsson (S).
- Det bor ju inte så många där, så ni behöver inte så mycket ambulans och inte så mycket öppet på sjukstugan, sa Robert Winroth (Mp).
- Vad klagar ni för? Min mamma födde minsann barn vid vägkanten, och det gick ju bra, fräste Agneta Lindström-Berg från Vilhelmina (S).
- Löjligt. Trygghet, det är inte en läkare och en ambulans. Det är fyra väggar och tak över huvudet, hånade Karin Malmfjord från Tärnaby (S).
Dåvarande sjukvårdsdirektör Rastad (från Kalmar) tyckte att vi kunde samsas med ambulansen i Tärna om det hände något i Borga under påskhelgen (körtid 2 tim 10 min i bra väglag…).

Det gick inte att övertyga S och Mp att Projekt Balans, sparplanen som börjat rasera en stor del av sjukvården i vårt län, var ett enda stort misstag. Det gick prestige i denna fråga. Jo, det var så. Hur mycket än landstingsråden Olofsson och Winroth förnekar det har vi upplevt detta otaliga gånger under dessa snart tre år som vi kämpat för att få dem att inse att det enda riktiga är att GÖRA OM OCH GÖRA RÄTT. Bortvända huvuden, inga hälsningar, röda kinder och total nonchalans är ett tydligt och synligt bevis.

Löften blev till halvmessyrer som inte fungerat. Det är svårt att ta ett sådant svek och de svikna rättfärdigade bristfälliga och nedvärderande lösningar av den så livsviktiga akutsjukvården. Den lilla människan led. Den lilla människan plågades i onödan. Den lilla människan miste sin tro på sina företrädare, sina mäktiga män och kvinnor, sina lokala politiker.

Ur detta växte DOROTEAUPPRORET.

DOROTEAUPPRORET kommer att bestå. Människorna i den lilla orten mellan Fjäll och kust är bebodd av envisa, rättänkande och underbara människor. Även om det i vissa media visat sig ilskna och upprörda diskussioner och inlägg, ligger det engagemang bakom. Här finns en enastående vilja att rätta till felaktigheter och stödja de som har det svårt. Jag ser hellre att det bubblar över litet tokigt ibland än att ytan är orörd och att ingen bryr sig.
Doroteabor, jag beundrar Er!

DOROTEAUPPRORET kommer att fortsätta att kämpa för en rättvis vård, för en likvärdig vård var i länet vi än väljer att leva, för tillgängligheten, för alla gamla som byggt upp det samhälle vi lever i och nu behöver oss, för alla underbara barn och ungdomar, som vi som vuxna måste skydda och ge framtidstro.
DOROTEAUPPRORET kommer att bevaka och arbeta för att de löften som givits i samband med denna valrörelsen uppfylls. Enträget och ihärdigt kommer vi att kontrollera och gräva.
DOROTEAUPPRORET kommer att bli ännu större om S, Mp och V får behålla makten i VLL. Vi vet ju att de inte vill GÖRA OM OCH GÖRA RÄTT!
DOROTEAUPPRORET kommer att se till att vi alla får veta hur och när Allianspartierna, om de får makten, uppfyller sina löften om att återställa akutvårdsplatserna vid sjukstugan i Dorotea, att återinföra läkarjour där och att ge Åsele en riktig ambulans och hur de ser till att primärvården får mera resurser, mm.

DOROTEAUPPRORET kommer att fortsätta att vara en rörelse, som bryr sig om den lilla människan och kämpar för lika vård för alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>