Ingrid i Bellvik

Öron- näsa- halsläkare blir förlossningsläkare

Öron-näsa-halsläkare och andra stafettläkare uppgraderas till förlossningsläkare i Dorotea och Vilhelmina hälsocentraler under sommaren. Var beredd på att om du som skall föda barn inte bedöms hinna till Umeå (mellan ca 22 och 40 mil) så får du förlita dig på de läkare som KANSKE finns på hälsocentralerna under kontorstid…
Det är bara att hoppas på att det inte tillstöter några oväntade komplikationer. Eller kan det bli som på Einar Wallqvists tid (lappmarksdoktorn) att läkaren kommer hem till dig?

Det känns fruktansvärt hemskt att ens tänka på att avstånden ännu en gång skall vara orsak till rädsla, osäkerhet och lidande i onödan. Ni kvinnliga politiker, som själva fött barn, kan ni verkligen med berått mod rösta för ett nedläggande av BB i Lycksele under sommaren?
Du man, som suttit vid din kvinnas sida under födandet, kan du ens tänka tanken att lägga ner Lycksele i sommar?
Återstår då de som inte själva har barn i landstingsstyrelsen och fullmäktige…

En kvinnlig s-politiker i Vilhelmina, sa till oss i Doroteaupproret för ett par år sedan: – Vad gnäller ni för? Min mamma födde minsann barn vid vägkanten och det gick ju bra…
Kanske det blir så nu igen efter ca 70 år. Hoppas då bara att det också går bra… För er skull, som drivit igenom detta – och för mammor och nyfödda.

2 kommentarer

  1. Karl-Evert

    Någon frågade när det sist föddes någon på sjukstugan i Dorotea. 9-10 år sedan. Längre än så var det inte. det föds fortfarande barn i Dorotea kommun.

    • Ingrid Oscarsson (inläggsförfattare)

      Det är ju så att inlandsborna fortfarande producerar… Alltså kommer det att födas ca 120 barn under sommarmånaderna. OM man stänger Lycksele skall alltså alla dessa vara tvungna att resa till Umeå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>