Rådhustorget inte längre valets epicentrum

Det är över nu.

Slut på valdebatter. Slut på utspel och löften. Den sista debattartikeln om valet är publicerad, den sista nyhetartikeln skriven. Snart sätts det även punkt för de heta valdebatterna på vk.se.

På måndag återgår livet sannolikt till det normala och jag är rätt säker på att de flesta av oss tycker det är skönt.
Hur blev det då? Jag har gått igenom vår statistik och kan ge er fakta kring valet 2010.
Under året har VK i papperstidningen publicerat 100 artiklar med statsministern Fredrik Reinfeldt. Motsvarande siffra för Mona Sahlin är 90.

Lokalt i Umeå ser listan ut så här:
Lennart Holmlund (S)    201
Anders Ågren   (M)     104    
Britt Marie Lövgren (FP) 82
Anders Sellström (KD) 81
Tamara Spiric (V) 54
Sven Olov Edvinsson (C) 53
Alireza Mosahafi (MP) 30
Jan Hägglund (RS) 20

Några namn från andra kommuner
Bert-Rune Dahlberg (S) i Åsele 43
Ingemar sandström (C) Nordmaling 23
Ingemar Nyman (M) Bjurholm 21

Intressant att notera är hur årets valdebatt flyttade ut på nätet.
På vk.se har vi 53 lokala politiker som bloggar. Under september har de gjort 737 inlägg, vilket är i snitt nästan ett per dag. Det är mycket! Unikt för Sverige.

Vår unika satsning “30 sekunder till makten”, där de lokala politikerna kort berättar sina favoritfrågor blev en succé med över 81 000 besök på vk.se. Vilket tal på torget kan konkurrera med det?
Även chattarna med Umeås gruppledare fick många besökare. Umeås sju gruppledare svarade på över 300 frågor från läsare på vk.se.

Rådhustorget är inte längre valets epicentrum i Umeå, lika lite som  Himmelska fridens torg i Holmsunda är det. Det är inte där politikerna gör sina utspel, det är inte där debatten hålls. Istället har – bland andra – vk.se tagit den platsen.

Men det finns en baksida. De anonyma avsändarna, de som inte vill eller vågar stå för sina åsikter bidrar negativt. Det har gått så långt att flera av våra lokala politiker tvekar att fortsätta blogga

Jag har förståelse för dessa synpunkter å ena sidan. De är ju inte bara politiker utan även privatpersoner, mödrar, fäder. Å andra sidan värnar vi allas möjlighet att debattera – även anonymt. Det gäller för oss att hitta en balans däremellan.

Nu är årets valrörelse snart över.
På söndag kväll har vi resultatet.
På måndag börjar vår granskning av de nya makthavarna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.