Framtidens lyx

Jag går längs en smal stenig stig och på båda sidor om mig reser sig nästan lodräta bergsväggar 300 meter rakt upp i skyn.

Impros Gorge är Europas djupaste ravin och löper ut i sydlig riktning i närheten av det mäktiga 2,453 meter höga bergsmassivet Lefka Ori på Kreta.
Omgivningen är majestätisk och det vilar ett lugn i vandringen, en fridfullhet långt från den stundtals hektiska vardagen på VK:s redaktion i Umeå.

Mitt i vandringen ringer telefonen. Det är en kollega som har ett angeläget ärende att diskutera. Samtidigt mailar hon över ett dokument som jag bör titta på.

Några sekunder senare läser jag dokumentet i min mobil, mitt i ravinens djup.

För ett år sedan hade det inte hänt.

Men med de nya telefonerna, smartphones, håller våra beteenden på att ändras. Jag ser det på mig själv, på mina vänner och kollegor. Det är mobiltelefonernas tid som är här. Senare på kvällen sitter jag vid middagsbordet och av någon anledning börjar vi prata om Biafra. Ett lämpligt samtalsämne på semestern.

          – Var låg Biafra, frågar min son.

Telefonen åker fram.

Några sekunder senare vet vi att Biafra var självständigt mellan 1967-1970 men är numera en del av Nigeria, på Afrikas västkust. Via VK:s mobilapp får jag sedan MoDos resultat mot AIK (2-1 – bra MoDo!) och att Wikileaks Julian Assange begärs häktas, misstänkt för våldtäkt.

(Inte undra på att så många har alla rätt i frågesport numera.)

Det finns givetvis inget egenvärde i att vara uppkopplad eller att anträffbar hela tiden. Det varken vill eller orkar någon.  

Men MÖJLIGHETEN att kunna vara det är smått fantastisk.

En ärrad kollega, dryga 60 år gammal med många år i tidningsbranschen, förklarade vad som hänt honom.

        Jag kommer på mig själv att sitta med telefonen och hittar massor med spännande ny information.  Har svårt att lägga den ifrån mig. Det är en revolution på gång, menade han.

Mobilen har en avgörande fördel framför datorn – du har den alltid nära dig. Och det vi nu ser hända med mobilen och dess tjänster kommer förändra våra beteenden och vårt sätt att ta till oss information för lång tid framöver.

Den utvecklas från att vara en telefon till att bli vår käraste och värdefullaste tekniska pryl. Användningsområdet växer också. Redan nu kan du se filmer, direktsändningar, vara interaktiv och ständigt uppkoppling. Vad nästa steg i utvecklingen är återstår att se.

Det vi vet är att den uppväxande generationen mer och mer lämnar datorn till förmån för mobilen. Den är också ett perfekt komplement till tidningen.  För VK innebär det att vi ska öka satsningarna på information till mobilen. Redan idag är vår app till iPhone nedladdad i tusentals mobiler och fler nyheter är på gång. 

Men nästa gång jag vandrar i Impros Gorge stänger jag nog av den. 

Stillhet och tystnad är framtidens lyx.

 

 

 

 

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.