Modiga journalister

Under 2010 dödades 57 journalister i världen.

Siffran för 2011 hoppas vi stannar vid noll, men tyvärr är det nog troligare att ännu fler journalister tvingas sätta livet till.

SVT:s Bert Sundström kunde ha blivit nästa offer för det fria ordet. Han överfölls i Kairo av vad som tros vara Hosni Mubaraks partitrogna. SVT:s korrespondent blev knivskuren i ryggen och fick skallskador.

Bert Sundström är inte den ende journalist som har misshandlats de senaste dygnen i Kairo. Många utländska journalister har överfallits, brutalt slagits ned och terroriserats. Situationen i Egyptens huvudstad beskrivs nu som farligare för journalister än exempelvis krigen i Gaza och Libanon.

Först försökte regimen tysta demonstranterna genom att stänga ned internet och blockera TV-sändningar från exempelvis Al-Jazeera. Det misslyckades. Precis som regimen i Burma, fick Egyptens ledning inse att år 2011 är det omöjligt att stoppa information.

De gamla diktatorerna är vana att äga medierna, vana att kuva journalister, att skrämma människor till tystnad och fängsla oliktänkande.

Att regimen nu handgripligen försöker tysta journalister, är ett uttryck för dess desperation över att ha förlorat kontrollen över det fria ordet. När de inte kan stänga ner internet försöker de istället med inhyrda ligor och gangsters beväpnade med knivar, påkar och andra tillhyggen som slår ned civila och journalister. Men det hjälper inte. Det finns alltför många modiga journalister och medmänniskor för att det fria ordet ska kunna tystas.

Skrämseltaktiken slår istället tillbaka på Mubarak själv.

Kraften i medias rapportering är starkare än någonsin. Inte minst tack vare de sociala medierna. Via Twitterflöden och andra sociala nätverk på internet kan vi genom tusentals civila egyptiers ögon följa det som händer på Tahrirtorget i Kairo. Överfallen kan inte döljas.

Då spelar det ingen roll hur många modiga journalister Mubaraks män misshandlar, hur många civila som mördas och skadas. Informationen om det som händer i Egypten kablas ändå ut.

Men återigen. Media är en av grundbultarna i en demokrati. Hot mot journalister ska betraktas som hot mot den fria världen och kan aldrig accepteras.

Vi vet alla att censur och försök att stävja det fria ordet sker i diktaturer. Vad färre vet är att det även i Sverige och till och med Umeå förekommer hot mot journalister.  Jag har själv upplevt det, andra reportrar på VK har upplevt det. I mitt fall ledde en kartläggning av narkotikahandeln i Umeå till ett dödshot mot mig och min familj.

Hoten är till för att tysta oss, göra oss rädda, bli tveksamma och avstå från att publicera. Artiklarna om narkotikahandeln publicerades med polisskydd och skyddad identitet för mig och familjen under en period.

Vi bör inte ge vika för hot mot media eftersom demokratin inte minst vilar på det fria ordet.

Till sist, sänd en tacksamhetens tanke åt de journalister och medmänniskor som riskerar sina liv för att vi ska få veta vad som händer i Egypten och i övriga världen.

 

Trevlig helg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.