Lyft fram de utsatta

 
Varför får vi inte in vårt material i VK? 
Vad gör vi för fel?
Är vi inte intressanta nog för VK:s läsare?
 
Frågorna var många och intressanta när HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, bjöd in mig till en diskussion om VK och hur de handikappade skildras i media.
 
Det blev ett bra samtal. Många kloka och initierade tankar kom fram. Kritiska synpunkter växlades med beröm och frågor kring opinionsbildning och grävande journalistik.
 
Abbas Haghjo, aktiv inom FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna, menade:
–        –  VK borde bli bättre på att beskriva den utsatthet våra medlemmar har i samhället. Ni borde bli tuffare mot dem som fattar besluten, granska kommunerna och följa upp politikernas löften.
 Svar: Att lyfta fram dessa personer är en enormt viktigt del i vår journalistik. Vi har gjort det många gånger men kan bli ännu bättre. Ta det som ett löfte. 
 
Maria Holmgren, aktiv inom Diabetesföreningen, menade att VK missat att bevaka viktiga arrangemang om diabetesfrågan, bland annat  en debatt i glashuset på Rådhustorget
– Det är svårt att förstå. Mötet var högintressant.
 Svar: Varje dag, varje kväll finns det massor av spännande arrangemang. Vi måste välja och bevakar det vi bedömer har stort allmänintresse. 
 
Kjell -Åke Nilsson Robertsfors, ordförande för HSO i Västerbotten, skickade en artikel till VK.
– Den publicerades i både Folkbladet och Norran, men inte i VK. 
 Svar: Vi vill att debattartiklarna i VK ska vara unika. Att skriva exklusivt för VK ökar möjligheterna att bli publicerad.
 
VK har skrivit en hel del om de handikappades problem. Men vi kan göra det oftare och kraftfullare.
 
Abbas, Maria och Kjell-Åke är tre representanter för det fantastiska föreningslivet i Umeå och Västerbotten. Dessa tre och andra inom HSO lägger ned, inte bara ledig tid, utan även sin själ i att förbättra livet för de kanske mest utsatta i vårt samhälle.
 
De är värda en applåd. 
 
Handikappade är ofta starkt beroende att anhöriga hjälper eller att andra frivilliga stöttar. Där också helt nödvändigt att samhället tar sitt ansvar. Men om kommuner, landsting och privata vårdgivare väljer att ta genvägar för att spara en liten slant på utsatta grupper i samhället, då bör det granskas och bevakas journalistiskt.

Vi i media har en självklar uppgift i att lyfta fram de utsatta, rikta strålkastarna på deras problem. 
Det är vår och andra mediers skyldighet. Att granska dem som har makten att styra över de mest utsatta i samhället är i själva verket något av det viktigaste i vårt publicistiska  
 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.