Mer öppenhet – inte mindre

Det var väntat men ändå small det bara till – debatten i veckan om kommentarer på tidningarnas nyhetssajter.

Och som det lät!

Men smällen blev felriktad.

Istället för att sätta krut på hur debatten på nätet på ett klokt sätt kan öppnas upp och bli bättre, blev det lite av en tävlan i vem som kan sätta bäst begränsningar.

Jag tycker det är synd.

Strävan måste ske i den andra riktningen. Vi behöver MER öppenhet, MER möjligheter för alla att komma till tals. Inte tvärtom.

Att avarterna måste bort är självklart. Påhoppen, de raljanta slängarna, rasismen. Inget av detta ska publiceras på någon sajt.

Nätet har dock varit en välsignelse för den öppna debatten.  Tänk tillbaka. För mindre än tio år sedan var det endast på debatt- och insändarsidorna läsarna fritt kunde ge luft åt sina åsikter.

Dessa sidor har sin självklara plats även idag. Men på VK har vi idag även hundratals lokala bloggare, tusen och åter tusen artikelkommentarer och superlokala anslagstavlor där vem som helst, när som helst, kan ge röst åt vad man tänker och känner.

Det stavas demokrati, yttrandefrihet,

Ingen kan uppriktigt mena att detta är en utveckling i fel riktning.

I debatten ges också en bild av att det mesta som skrivs i artikelkommentarer är ovidkommande trams. Det är fel. Många lägger kraft i att formulera en tanke, ge sitt eget perspektiv. Kommentarsfälten är ingen sophög av åsikter.

Att då backa och börja försvåra debatten, som exempelvis Aftonbladet gör, är därför fel väg att gå.

Jag är medveten om frågans svårigheter. Ett ännu större ansvar från vi som tar hand om läsarnas kommentarer är rimligt.

Men utvecklingen måste gå öppenhetens väg.

Jag svär inte på att VK i alla lägen agerat rätt. Med runt 200 000 årliga kommentarer är det orimligt att inte göra enstaka felbedömningar. Vi gör dock vårt yttersta och har alltid tagit ett ansvar för det som publiceras genom att förhandsgranska materialet. Det tycker jag är rakryggat.

I framtiden vill vi underlätta ytterligare, göra det tekniskt ännu enklare för de som vill vara med i debatten. Fler röster, både i tidningen och i de digitala publiceringskanalerna, är den utveckling vi vill ha i VK.

Att backa bandet, sätta hänglås här och där och försvåra debatten, är fel väg i en tid då världen öppnar sig allt mer.

 

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Ingvar Näslund

    Generellt är artiklar om samerna ett av de mest infekterade ämnena. De som skriver har svårt att hålla en värdig ton.
    Titta i det regelverk som finns för artikelkommentarerna. Där framgår det tydligt vad som gäller. Om de som skriver inte vill följa dessa måste vi ta ett ansvar. I det aktuella fallet innebar det att vi stängde av kommentarsfunktionen.
    Det är inget vi vill men något vi tvingas till när debatten spårat ur.

  2. Fru Karlsson

    Men varför har ni infört att vi bloggare måste godkänna även kommentarer från andra VK-bloggare? Det känns väldigt tungrott och tråkigt. Man borde få/ha möjlighet att välja själv om man vill tillåta kommentarer direkt. Så är det på andra bloggsidor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>