Därför publicerar VK inte namnet

VK publicerar inte namnet på den dömde för mordet på Tomtebo.

Idag fick mannen domen. 18 års fängelse för mordet på sin sjuårige son.
Mordet var ett tragisk familjedrama och gärningsmannen har inte varit en fara för andra än den närmsta familjekretsen.
Därför finns inte heller något allmänintresse att publicera namnet. Det är det viktigaste skälet att inte berätta hans identitet.

I de etiska regler som massmedia har att förhålla sig till finns detta tydligt beskrivet.  Där står det:: " Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse".

Mordet på Tomtebo saknar detta uppenbara allmänintresse. Att det finns en nyfikenhet att få reda på namnet är inget relevant argument för en publicering.

Att inte berätta hans namn har inte heller satt några hinder i vägen för vårt sätt att berätta om dådet. Våra reportrar har på ett nyanserat och förklarande sätt kunnat beskriva mordet utan att namnge honom.
Vår journalistik har därför inte blivit begränsande på grund vårt ställningstagande och VK-läsarna har inte gått miste om viktig information.
 

 

20 kommentarer

  1. Leif

    Som vanligt säger Näslund att det allmänna intresset inte finns då det inte är en ursprungssvensk som begått brottet. Ska vi gissa att mördaren på Teg kommer att publiceras pga allmänintresset.

  2. Stefan Bror

    Bra gjort! Men ni censurerade inte namnet på Hagamannen för oss män, han ärvar ju enbart farlig för kvinnor?

    Censur när den är som bäst!

    Tur att det finns fria alternativ.

    FB

  3. Åsiktsmaskinen

    Konstigt.
    Det är ju exakt samma skäl til att ni HAR publicerat namnet i andra uppmärsammade fall.

    Lite konsekvensitet hade inte skadat Ingvar.

  4. Magnus Strömgren

    Ingvar, är du så snäll och förklarar VAD du/ni i pressen egentligen menar med begreppet ”allmänintresse”? Det är ju väldigt behändigt, men inte speciellt klargörande, att motivera sina beslut om att publicera/inte publicera namn genom att slänga ur sig att det finns/saknas allmänintresse!

    Är detta en korrekt tolkning av dig: VK menar att vid ALLA brott som sker inom familjens ramar – till och med när det gäller mord på en sjuåring – är det uteslutet att namn skall anges, vare sig före eller efter dom – eftersom gärningsmannen ”enbart” var en fara för sina nära och kära?

    Mord – det allvarligaste brott en människa kan begå – angår alla i samhället; det blir inte mindre ”allmänintresse” av ett det är en sjuåring som har mördats av sin far. Alltså den händelse som du så smakfullt benämnt – och framhärdar i att benämna – som ett ”tragiskt familjedrama”.

  5. Fritz

    Fel Näslund, vad som är i allmänhetens intresse avgör allmänheten, oavsett om det handlar om ren nyfikenhet. Det finns ingen anledning att hålla på fakta i ett fall där gärningsman är dömd. En motfråga kan vara, varför anser du Näslund och kanske eventuellt andra journalister på redaktionen att privilegiet att veta endast skall vara hos er? Ni är i allmänhetens tjänst, det ni vet ska också allmänheten få veta. Eller är det så att du Näslund anser dig vara mer än andra i samhället, att du ska avgöra vad allmänheten får veta och inte veta? Hoppas inte, för då börjar det lukta fascism.

  6. Kalle

    Äh, den enda anledningen till att inte publicera namnet är den ständigt närvarande rädslan att någon ska peka finger och skrika rasist. Hade han haft ett svenskt namn hade det publicerats samma dag som han erkände.

  7. remremrem

    @ ”Leif” och ”Stefan Bror” – ge er for fan, alltid ska det brakas om mannens ursprung som i vissa kretsar tycks viktigare an garningen i sig. Om jag inte ar helt ute och cyklar gick VK ut med bade namn, bild, etnicitet och livshistoria pa den s.k. ”tingsrattsbombaren” dagen efter han gripits, vilket saknar motstycke i nagot annat fall jag hort talas om. Ursprung ar inte det viktiga har…

  8. Webbläsare

    Det är skönt att den andra tidningen (VF) i ert mediahus har en annan inställning så vi allmänheten kan få de upplysningar som vi vill ha.

    VK har även tagit bort möjligheten att kommentera bloggare utan att uppge sin e-postadress för bloggaren vilket är att begränsa allmänheten intressen ytterligare – inte så bra av en tidningen som kallar sig Frisinnad Liberal – det liknar mer det som hände i de gamla öststataterna.

  9. Martin

    Varför publicera en bild som kan vara vem som helst?
    Alla vet ju sedan tidigare att det handlar om en man som utfört detta brott, varför denna bild som inte säger någonting?

  10. Robert

    Kan undra varför dom har tagit bort funktionen för kommentarer med under artikeln.Borde väl vara ett allmänintresse att veta vem det är då det belastar alla som bidragit med skattepengar till kriminalvården.
    Hans minimun kostnad för oss skattebetalare är 2500kr/dag(slutenanstalt)*365dagar*18år =16425000 då är inte skottdagar inräknade samt andra kring kostnader så avrundat ca 16.500.000kr och det ska då inte vara ett allmänintresse.

  11. Fredrik

    Dom har tagit bort den för dom är rädd det ska spåra med diverse kommentarer osv, Snart läge att bojkotta vk.se , Blir till att göra Folkbladet.nu till starthemsida!

  12. Micke Maidén

    Robert: Mannen kommer dock bara sitta 2/3 av sitt straff. Detta enligt gällande praxis. Om han inte missköter sig inne på anstalten (begår nya brott, smiter från permissioner etc) kommer han ut om 12 år.

    Det här var mitt besserwisser-sätt att ändra din kalkyl till 2500×365,25×12 = 10 957 500 kr. Skottdagar inräknade.

  13. John

    Remremrem: Vem är du att avgöra vad som är viktigt eller inte, vare sig det gäller ursprung eller något annat? De som vill kalla sig journalister har ett ansvar gentemot allmänheten att ge en så korrekt bild av vad som sker i samhället som möjligt, så att vi medborgare kan ställa politiker och myndigheter till svars för utvecklingen. Är man rädd för hur folk ska reagera på sanningen så kanske journalism är ett dåligt yrkesval?

    VK får iaf ett plus för att man kan kommentera beslutet här på ett till synes ocensurerat sätt.

  14. LN

    Klart som korvspad man inte lägger ut bild då mannen är av utlänsk härkomst. Hagamannen däremot hängde man ut praktiskt taget naken, tillsammans med bild på huset de bodde i också.

    Typiskt Sverige.
    Det är MEDIA som skapar klyftor som skapar rasism, inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.