Revolt. Tragedier. Vanvård.




Revolt. Tragedier. Vanvård.

Värden har påtagligt förändrats under 2011.

Bin Ladin, Arabvåren. Utöja.

Utifrån mitt perspektiv har media betytt mycket för 2011. Det är inte minst tack vare bra journalistik viktiga händelser i Sverige har fått ljus på sig.

Carema och vanvården av de äldre. De allvarliga bristerna hos SOS-Alarm och Juholtaffären är tre exempel.

Lika säkert som amen i kyrkan, lika säkert är det att ett samhälle behöver kvalificerad och bra jouralistik.

Reportrar som vågar, redaktioner som har ork, kraft, kunskap och resurser att uthålligt använda journalistik för att driva på förändringar är avgörande i alla typer av samhällen.

 

Även lokalt har flera brister uppdagats.

Senast i torsdags berättade VK:s reporter Anders Brodin i ett sort reportage att det tagit 16 år av planerande och förbrukande av skattemedel för att fundera på ett badhus i Umeå. Ännu är inget byggt.  Det måste vara något av svenskt rekord i långbänk och innebär ett orimligt slöseri med resurser och väljarnas förtroende. Skärpning!

 

Samtidigt blir vi i media allt mer vana att få kritik. Ordet mediedrev används mer och mer. Numera nästan slentrianmässigt.  

Men glöm då inte att kritiken allt som oftast kommer från de personer och organisationer som själva fått stå under granskningens lupp, som redan har makt och inflytande och vars inflytande ifrågasätts. Att kritisera media blir ett sätt att förflytta fokus…

 

Som läsare förstår jag om man kan känna sig förvirrad och osäker när olika uppgifter förs fram.

Det är klokt att alltid, oavsett sammanhang, ha en kritisk hållning, även mot media.

 

Men utan kvalificerade medier, medier som granskar och lyfter på obekväma stenar, får vi  ett tystare samhälle. Det gäller i den stora världen likväl som i vår region. Bra journalistik är en positiv kraft i en samhällsutveckling. Bra journalistik vinner alla på.

En viktig uppgift under 2012 för VK och andra medier är därför att bli än mer öppna, än mer skickliga på att förklara hur vi arbetar. Öppenhet skapar trovärdighet.

 

Vi ska visa på de positiva exemplen likväl som där det finns brister.

VK ska lägga kraft på den viktigaste delen i journalistiken, den som gör skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.