Ny design på Mitt VK

Av , , Bli först att kommentera 0

desktopmittvk

 

 

Mitt VK är tjänsten där alla våra prenumeranter kan följa ett specifikt ämne och få en pushnotis till mobilen (alternativt ett mejl i sin mejlbox). Nära 7000 prenumeranter har nu gjort någon typ av Mitt VK-bevakning. Nu har vi släppt en ny layout på Mitt VK-sidan.  

IMG_7800

Enkelt att slå av och på pushnotiser i mobilen.

Startsidan är ett kronologiskt flöde. Bakom den andra fliken finns nu alla ämnen som läsaren följer per kategori, och där har det också blivit lättare att redigera pushnotiser eller andra inställningar kring bevakningarna.

Lars Lundberg på Umeåföretaget Molijox har ritat på den nya strukturen. Arbetet är en del i en uppdatering av VK:s tekniska plattform, och i samband med det så gjordes också layouten om.

- Tidigare har det varit svårt att få en bra översikt över nytt innehåll, speciellt om man följer många ämnen, vi valde därför att byta ut startvyn till ett kronologiskt flöde, för att enklare och snabbare kunna få en överblick av vad som hänt sen sist. En annan liten men viktig förändring är att vi på mobilsajten har lyft fram möjligheten att slå på och av pushnotiser för varje individuellt ämne man följer, säger Lars.

I en enkät som gjordes nyligen med Mitt VK-användarna, framkom det att många inte visste om att det gick att spara artiklar – och var man i så fall kom åt artiklarna efter att de sparats. Därför är det nu lättare att hitta dem, de sparade artiklarna finns nu i en flik högst upp på Mitt VK-sidan.

Uppdateringen av layouten kommer att ske i flera steg, redan nu finns det fler planer till förbättringar.

IMG_7801

I den tredje fliken på sidan finns nu sparade artiklar.

- Det som ligger närmast till hands är att göra små förbättringar på design och funktionalitet, exempelvis en markering om något är läst samt sökfunktion för ämnen och med mera.

- Långsiktigare planer för Mitt VK är att rymma uppdateringar som ligger utanför det dagliga nyhetsflödet. Nyhetsbrev, specifika kundklubbserbjudanden, följa lunchmenyer är möjliga alternativ som har diskuterats.

- Exakt var vi landar i slutändan vet vi inte riktigt ännu, men målet är att göra en så användbar tjänst som möjligt för våra läsare, säger Lars.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Så arbetade VK:s Torbjörn Jakobsson med reportaget om Aana

Av , , 1 kommentar 3

Torbjorn Jakobsson, fotograf VK

Hur fick du idén att följa Aana?
- Idén fick jag när vi träffade henne för ett år sedan. Då för ett reportage angående hennes sjukdom och  tiden kring den. Någonstans ville jag fortsätta att träffa henne, men då för att skildra vardagen efter sjukdom.
- Att förlora ett år på grund av sjukhusvistelse mitt i tonåren, att komma ut till det ”vanliga” livet, att vara färdigbehandlad men inte friskförklarad och på nåt sätt vara hel men ändå inte. Lite så tänkte jag.

Hur länge har du följt henne?
- Jag har följt henne sedan skolavslutningen i Tärnaby 2016.

Hur många gånger har ni träffats?`
- Nästan tappat räkningen men kanske 15 gånger plus många telefonsamtal.

Vad har varit det svåraste i jobbet?
- Svårast var att fotografera Aana vid kompisen, Idas grav, i augusti. Ida gick bort i cancer några dagar efter midsommar och var en nära vän till Aana. Starka känslor , förstås, och väldigt personligt. Sådana tillfällen är aldrig lätta att skildra.

Du har flera gånger tidigare jobbat med långa projekt. Vad är det som inspirerar dig att jobba så?
- Att få tillföra något extra i bild och få svar på lite mer om en person än det som kommer fram i många ”vanliga” reportage. Att spegla vardagen på ett rakt och okonstlat sätt. Det fungerar om vi får förtroende för varandra. Om det sedan är Aana eller Per Elofsson spelar mindre roll. Förtroende är allt och troligen det som gör att det är ok att fotografera vid exempelvis Idas grav.

Bildjournalistiken står i fokus i reportaget. Hur upplever du stillbildens ställning i dag jämfört med tidigare?
- Vid skarpa nyheter som förra veckans terrordåd är den stark. Gissar att ca 80% av utrymmet i våra rikstidningar var bilder från attentatet. I vardagen har det blivit något sämre. Mycket tror jag beror på att tidningarna blivit mer kompakta. Tycker ändå att VK gått mot strömmen och fortfarande publicerar bra bilder och ger dem utrymme. Inte minst då vi kommer med egna uppslag som det här.

Jobbet som fotograf har utvecklats kraftigt de senaste åren, inte minst med ny teknik och rörlig bild. Vilka råd har du till den som vill jobba som fotograf i framtiden?
- Satsa på både film och stillbild. Blir du riktigt duktig att berätta i både i rörlig och stillbild är framtiden din. Spännande att kombinera dessa två.

Har du nya projekt liknande det med Aana på gång?
- Konstigt det där. Efter varje projekt tänker jag ” Nu finns det inget mer att berätta”. Då händer det. Vid en teater på Midgårdskolan i förra veckan kom ett nytt uppslag till mig. Vad är hemligt!

Läs det fantastiska reportaget här: http://story.vk.se/plus/1979337/vagen-tillbaka

För ett år sedan berättade VK om Aana Edmondsons kamp mot cancern.
Året som gått har varit ett år där livet och döden kommit nära varandra.
VK:s fotograf Torbjörn Jakobsson har följt henne.

 

1 kommentar
Vad bör VK bli bättre på?

Vad bör VK bli bättre på?

Av , , Bli först att kommentera 0


VK tog nyligen hem utmärkelsen Årets redaktion i Sverige.
Men segrar bör, som bekant, aldrig stiga en åt huvudet.
Därför ställde vi frågan: Vad bör VK bli bättre på?

Här är svaren!
http://www.vk.se/1976491/15-lasare-sa-tycker-vi-om-vk

http://www.vk.se/1976482/politiker-och-makthavare-det-borde-vk-bli-battre-pa


Vid den pampiga galan på Berns i Stockholm i tisdags kväll snuvade VK skickliga Nerikes Allehanda och Aftonbladet Gräv på den fina utmärkelsen.

Aldrig förr har VK fått detta fina pris, även om vi var nominerade även förra året.

Så visst gör vi en hel del rätt. VK har aldrig tidigare haft en så bred bevakning som i dag.

Kritik får vi givetvis emellanåt. Det hör till och ibland är den välgrundad, emellanåt inte.
Vi tar dock kritik på allvar och vi både kan och vill utveckla vår journalistik och minimera misstag. Vilken organisation strävar inte dit?

Kritiken måste samtidigt separeras från de kampanjer som finns mot VK, främst från avsändare med egna syften och egenintressen.
Samtidigt + icke att förglömma + sett mot den enorma mängd, runt 160 publicerade texter per dag, är missarna väldigt få även om vi strävar mot noll.
Förtroendet för dagspressen i landet ökar dessutom och är högre än hos många viktiga samhällsinstitutioner, enligt TNS-Sifo.

En egen högst personlig förklaring till detta är att när världen allt mer översköljs av falska och hårdvinklade nyheter i sociala medier så vänder sig allt fler till medier som tar ansvar för det som publiceras, som jobbar i ett medieetiskt system med pressetiska regelverk.

VK kommer aldrig heller att överge det som historiskt byggt tidningens förtroende.
De självklara delarna i VK:s grunduppdrag är att satsa på starka lokala nyheter, bedriva granskande journalistik, opinionsbildning och släppa fram olika åsikter.
Det är fundamentet.

Därutöver finns hundratals olika önskemål från läsarna. Ett som vi märker allt tydligare är kraven på bra teknik, mobila lösningar exempelvis. Inom detta område, teknisk utveckling, lägger VK ner stora resurser just nu. Det är kostsamt men vi har lyckan att jobba på en ort där det finns webbutvecklare av hög klass, inte minst tack vare Umeå universitet och skickliga IT-företag.

Utvecklingen inom medier går i en rasande takt och det är lätt att ta genvägar till läsarna med klickjournalistik och innehåll utan större värde. VK ska inte vandra den vägen. Därför är det viktigt att hålla blicken på vårt grunduppdrag.

Förlorar man den kompassen så glider snabbt förtroendet all världens väg.
I många företag och organisationer pratar man om värdegrund. Det är samma sak på VK, saknas den blir allt snabbt en farlig sörja.
I VK:s värdegrund ska inte minst den lilla människan värnas mot maktmissbruk, förtryck och orättvisor och det ska återspeglas i spalterna.
Även om vi nu rankas som landets bästa redaktion så vill vi ta nya steg framåt.

Nyligen gjorde vi det lättare för dem som läser oss digitalt, i datorn, mobilen eller läsplattan, att upplysa oss om faktafel och anmäla VK till Pressombudsmannen PO, som kan rikta klander mot tidningen, och sedan länge publicerar vi samtliga rättelser på sidan två.
I dagarna inför vi även en länk intill nyhetsartiklarna som berättar om hur redaktionen arbetar och vår värdegrund.
Vi har även startat en blogg, Redaktionen inifrån, där vi skriver om publiceringsbeslut och mycket annat.

Att öppna upp redaktionen mot läsekretsen, att bättre förklara vårt agerande, tror jag är en viktig del i att långsiktigt stärka tidningens förtroende, vilket är extra viktigt i tider då så många talar om falska nyheter.

Att vara journalist i dag skiljer sig i flera avseenden mot förr. Det är ett hårdare klimat. Hat och hot förekommer både mot VK:s och landets övriga journalister.
Detta är givetvis helt oacceptabelt och en farlig utveckling som riskerar leda till att journalister av rädsla undviker känsliga ämnen.
Mod är därför viktigt i framtidens journalistik men även stödet från er läsarna.

Det är för er VK jobbar, inget annat.
Och just därför frågar vi er: Vad ska vi bli bättre på?

Skicka in dina tankar till tycktill@vk.se

Ingvar Näslund, chefredaktör
ingvar.naslund@vk.se

Bli först att kommentera
Etiketter:

Årets redaktion – bilder från firandet i går kväll

Av , , Bli först att kommentera 2

33467782740_25b4bb63bd_k

I dag är vi så fantastiskt stolta och glada över att VK blev utsedda till Årets redaktion, och alla fina ord som sades av kollegor i vimlet. Det känns fint att andra i branschen uppmärksammar oss.

Det var tuff konkurrens. Aftonbladet Gräv och Nerikes Allehanda var nominerade i kategorin. I fjol vanns priset av Dagens Nyheter. Vi vet också hur svårt det är för lokalmedier att slå igenom i sådana här sammanhang.

IMG_7508

Totalt åtta medarbetare åkte ner till branschdagen, men det här priset är verkligen till alla 50 redaktionsmedlemmar. Det är de som tillsammans har kämpat fram den här vinsten, som i ett tufft medieklimat klarar av jonglera alla bollar som numera krävs i journalistiken. De som ser till att vår sajt och tidning lockar 150 000 läsare varje dag, och dessutom levererar kvalitativ journalistik som lockar digitala prenumeranter.

33722760541_ad946aaff3_k

Vid prisutdelningen – priset delades ut av Niklas Strömstedt – passade vi också på att tacka alla andra mediehus, både stora och små, som delat med sig generöst av sina erfarenheter, misstag, och siffror till oss. Vi har i olika sammanhang fått höra hur DN arbetar, hur Expressen tänker kring framtiden, hur Schibstedt arbetar, och inte minst hur Amedia (den stora norska lokaltidningskoncernen) gjort för att 56 av deras lokaltidningar nu ökar sina prenumerationer totalt sett. De digitala prenumerationerna väger alltså mer än upp det tapp på betalande läsare som man har på tidningssidan.

Under seminariepunkterna inför gårdagens galakväll berättade Amedias Marie Velsand om hur de jobbar, även representanter från Zeit Online och New York Times var där. Det gemensamma var att man var mycket förhoppningsfull inför framtiden:

IMG_7497

För en dryg vecka sedan var vi också hos Amedia-tidningen Drammens Tidende, en tidning som liknar VK i mycket. De gick under 2016 från drygt 3000 digitala prenumeranter till 7000. En imponerande resa.

Vi har verkligen fått en fin insyn i hur andra arbetar, och det har hjälpt oss enormt mycket när vi sedan hittat vår egen väg.

Bli först att kommentera

Här är VK:s nya redaktionsblogg

Av , , Bli först att kommentera 5

Här är den – Redaktionen Inifrån.
VK:s nya redaktionsblogg om vårt arbete, om hur vi tänker och agerar.

Intresset för VK är stort och med den här bloggen ”Redaktionen inifrån” vill vi komma närmare våra läsare.
För ni är många som läser oss.
149 000 varje dag för att vara exakt, enligt TNS-SIFO.
Bloggar är annars ingen nyhet på vk.se.
Redan 2006 startade politikerbloggarna och först ut var Lennart Holmlund (S) och om jag inte missminner mig var Britt-Marie Lövgren, dåvarande Folkpartiet den andre. Britt-Marie gick tyvärr bort 2012, alldeles för ung.

Men Holmlund och flera med honom är kvar vilket vi är glada för.
Tack vare dem har vi fått en bättre inblick i de ledande lokala politikernas sätt att resonera och hur de ser på olika frågor. Även om de får kritik ska vi skicka dem en tacksamhetens tanke för att Umeå, sannolikt har den mest öppna politiska debatten i landet. Där har bloggen spelat en viktig roll.

Och just detta är meningen med denna blogg – att ge läsarna inblick och intresse för VK:s journalistik.
Redaktionen Inifrån kommer inte bara skriva om publiceringar och våra publicistiska avvägningar. Här finns plats för intervjuer med medarbetare, personer vi skriver om och massor av annat.
Vi kan inte lova daglig uppdatering men jag lovar att vi kommer skriva så ofta vi kan.
Redan nu finns exempelvis en intervju med reportern Sven Björkland som ligger bakom den omfattande granskningen av polisen i Västerbotten.

/INGVAR NÄSLUND

Bli först att kommentera

VK granskar poliskrisen i norr

Av , , Bli först att kommentera 0

VK:s grävgrupp börjar på måndagskvällen publicera en ny granskning, den här gången om den omdebatterade omorganisationen av polisen. Den har föregåtts av fyra veckors heltidsarbete, utspritt över fyra månader.

Den senaste veckan har alla texterna gåtts igenom, och fakta dubbelkollats. Först genom det som kallas ”line by line”-genomgång. Det vill säga att varje påstående granskas en sista gång. Kan vi belägga det genom fakta eller källor?

Texterna har också lästs igenom av en ”djävulens advokat”, det vill säga en nyhetschef som inte varit involverad i arbetet och kan se allt med nya fräscha ögon.

En omfattande publiceringsplan har också gjorts – hur ska materialet hanteras i sociala medier? På vk.se? I tidningen? Här ovan ser du till exempel den ”teaser” som publicerats på VK:s Facebook och Instagram.

IMG_7485

Sven Björkland (bilden), som är kriminalreporter på VK, har lett grävgruppens arbete den här gången. Catarina Saha och Elin Turborn har också arbetat med serien. Anna Ericsson har gjort grafiken och Patrick Krainer är den nyhetschef som lett arbetet från nyhetsdeskens sida.

- Polisen är en viktig myndighet och det är den som ytterst ska göra att vi ska känna oss trygga i samhället. De har genomgått den största omorganisationen på 50 år och det har gett stora konsekvenser från medborgarna. Att omorganisationen är kritiserad är känt, men det nya är hur det har påverkat oss medborgare här, lokalt, säger Sven Björkland.

Du som kan mycket om polisens organisation sedan tidigare, är det något i granskningen som har förvånat dig?
- Absolut. Bilden som har förmedlats tidigare är att det är inlandet som har varit det stora bekymmersområdet. Det, och att även regionledningscentralen har fått mycket kritik, men det vi har sett är något helt annat. Det är till exempel att Umeå, som blev huvudort i regionen faktiskt är det område som har drabbats hårdast i länet.

På morgonmötet i morse berättade du att det varit en svår granskning?
- Det är inte lätt att jobba med granskning av polisen, det finns en kultur att inte alltid prata om det som sker i kulisserna. Det har krävts mycket tid att jobba upp ett förtroende och få folk att berätta. Vi har också jobbat hårt för att få fram konsekvenserna och prata med drabbade personer, att se människan bakom siffrorna.

Bli först att kommentera

Bilaga om allt man får som VK-prenumerant

Av , , Bli först att kommentera 0

vkbilaga

Den 31 mars delades en specialbilaga ut till alla VK:s prenumeranter, om hur man får ut mer av sin prenumeration.

Där kan man – förutom en massa tips – också läsa ett bakom kulisserna-reportage där man får hänga med fotografen Per Landfors, en intervju med Guldspade-vinnaren Elin Turborn, Benny Karlsson har skrivit en krönika och mycket mer. Allt efter en fin idé av Carolina Jansson, marknadsansvarig på VK Media.

Bilagan lever vidare i vår e-tidning eVK. Här kan du läsa den.

Den kommer också att finnas att hämta här på VK, och delas ut på olika evenemang som vi deltar i.

Bli först att kommentera

Så jobbar VK med journalistiken

Av , , Bli först att kommentera 4

VK:s nyhetsredaktion arbetar på våra läsares uppdrag – vi tar inte ställning politiskt. Nyhetsrapporteringen ska vara snabb, allsidig, sann och relevant.

Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Det vi publicerar ska vara relevant för våra läsare och bygga på trovärdiga källor.
Vi ska vara noga med källhänvisningar när vi redovisar uppgifter.
När vi hänvisar till andra mediers nyheter så ska det vara tydligt utmärkt.

Vår nyhetsjournalistik ska vara opartisk. Att vara opartisk innebär till exempel att nyhetsredaktionen inte tar ställning. Vi strävar efter att så många sidor som möjligt ska få komma till tals vid en publicering. Den som är utsatt för kritik ska få möjlighet att bemöta kritiken med sina bästa argument.

När vi gör stora granskningar ligger mycket arbete bakom våra publiceringar. Varje sådan publicering föregås till exempel av flera text-genomgångar där fakta kollas och dubbelkollas igen.

Det förekommer att fel görs – när det händer rättar vi till felet så snart vi bara kan. Under varje nyhetsartikel finns nu en knapp du kan trycka på för att snabbt uppmärksamma oss på ett eventuellt fel. Där kan du även anmäla publiceringar till Allmänhetens Pressombudsman som kan rikta klander mot tidningen.

Ibland publicerar vi namn och bild på personer som begått fel, ibland får den berörde vara anonym. Vår grundinställning är att berätta så mycket som möjligt. Det som kan få oss att avstå från en namnpublicering är till exempel att publicitetsskadan för personen blir mycket stor, sett mot hur allvarlig och allmänintressant händelsen är.

Vi vet att våra publiceringar har ett stort genomslag och därför håller vi oss till de pressetiska reglerna där många är till för att skydda de vi skriver om, just på grund av genomslaget som en publicering kan få. Där står till exempel att:

  • Vi ska vara försiktiga vid publicering av självmord och självmordsförsök och särskilt av hänsyn till anhöriga.
  • Brotts- och olycksoffer ska visas största möjliga hänsyn.
  • Vi ska inte framhäva berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuella läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Ytterst ansvarig för allt som publiceras i VK är den ansvarige utgivaren.

Bli först att kommentera