isenhand

Allt är bra om inte Sverige går in i ett riktigt krig!

Soldater_Revinge_2013

Svenska militären är en mycket professionell och kompetent militär

 

Från min erfarenhet i den svenska militären skulle jag säga att den svenska militären är en mycket professionell och kompetent militär. Jag är verkligen imponerad av de officerare som jag har haft äran att träffa och ha som instruktörer. Jag säger inte att den svenska militären är perfekt, men den är bra på vad den gör och den når en internationell standard (till exempel AJB). Det största problemet som jag ser är att den är professionell och kompetent, under fredstider.

Allt är bra om inte Sverige går in i ett riktigt krig! Om det händer, blir det en stor kulturell chock för den svenska militären!

Från min analys av den svenska militären skulle jag dra slutsatsen att problemet har sina rötter i regerings- och försvarsutskottet, vilket tycks fatta beslut med en liten förståelse av försvaret. Till exempel; den ”strategiska time-out” och nedläggningen av regementen efter slutet av det kalla kriget. Efter första världskriget har Sverige tagit kortfattade beslut utan en tanke av eventuella framtida behov. Som det senaste beslutet att köpa in Patriot, vilket verkar grundat i politikkampanj än att försvara landet.

Till den svenska militärkrediterna gör de bäst av en dålig situation. Men många av problemen vi ser är av följd av problem på toppen. Jag tror att före Sverige kan börja ta itu med problemen med militären, till exempel; brist på ekonomi och utrustningsproblem, måste Sverige börja på toppen och börja från början. Vi behöver svara på följande frågor:

Vad är visionen för den svenska militären?

Vad är strategin / krigsteorin?

Vilka är målen?

Mål följer från de två första. Dessa borde upprättas av kunnig och erfarna individer, inte av politiker som försöker vinna väljare.

Just nu vi ha en förvirrande stat. Den svenska militären har begrepp som ”tröskelverkan” som inte är fullständigt förstådd eller definierad. Den har en ”nivåorganisation” i armén utan brigader eller divisioner, vilket det är känt att en sådan organisation hindrar en militärs operativa förmågor. De har en återgång till värnplikt som om de försöker delta i första världskriget. Det finns allvarliga fördomar mot hemvakten, som försvagar det nationella försvaret.

Vi hör att den svenska militären ”behov mer pengar”. Men behövs verkligen det? För att vet det, det måste ske ett gediget arbete att ta fram gemensamma mål, strateger och ideal för den svenska militären. Vilka mål försöker man uppnå? Det beror på vilken strategi den har och vilken vision den har för försvarsmakten.

Vi hör att den svenska militären måste ”lägga upp sin utrustning”. Men varför? Med vad? Återigen beror det på vad målen, strategin och visionen är. En ren fredstid militär behöver inte stridsvagnar, men en som syftar till att delta i ett stort krig gör, till exempel.

Med olika visioner, strategier och mål kommer vi att ha olika idéer om vad som behöver göras och hur mycket pengar den svenska militären behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.