IT-säkerhet

Utpressningsmejl

Av , , Bli först att kommentera 3

Tusentals nordbor uppger att de fått utpressningsmejl, trenden är tydlig mycket av den traditionella utpressningsverksamheten tycks vara på väg att flytta ut på nätet. På nätet ser tvivelaktiga personer möjligheter att kunna skicka ut mail till miljontals människor, om endast 0,1%-1% av dessa betalar har utpressningsförsöket varit mycket framgångsrikt. Bedragarna löper dessutom avsevärt mycket mindre risk att åka fast genom att hålla sig anonyma och bedriva den kriminella verksamheten digitalt.

Den senaste tiden har många svenskar fått mail efter olika teman som alla slutar med att du skall betala en viss summa i Bitcoins för att slippa bli offentligt avslöjad.

Alla dessa nya bedrägerier som skickas ut via e-post har en sak gemensamt – de bygger på att skapa en stämning av  rädsla och brådska, målet är givetvis att förmå mottagaren att i affekt överföra en ofta ganska stor summa pengar till ett anonymt Bitcoin-konto

Skriver  säkerhetssajten Nordisec.com

 

Rådet som Polisen och andra ger, är alltid att inte betala bedragarna då detta endast ger ytterligare näring till deras kriminella verksamhet.

Bli först att kommentera

WannaCry en väckarklocka – Håll dig uppdaterad kring IT-säkerhet

Av , , Bli först att kommentera 1

Användningsområdena där datorer och informationsteknologi används blir allt fler och har kommit att dominera vår vardag. Samtidigt som IT underlättar vår vardag och effektiviserar arbetet, medför digitaliseringen även många stora risker.

Under maj månad 2017 genomfördes en av världens mest omfattande hackerattacker genom den skadliga programkoden WannaCry. Utpressningsprogramvara WannaCry Ransomware‎ installerades på företagsdatorer och privatpersoners dataenheter för att tvinga till sig pengar. Viruset drabbade hundratusentals datorer i ett stort antal länder världen över, innan en IT-tekniker lyckades hitta en lucka i systemet och få stopp på spridningen.

WannaCry är en väckarklocka för alla dem som ännu inte förstått hur viktigt det är att ständigt hålla IT-säkerheten uppdaterad. På den här bloggen skriver vi om de senaste säkerhetshoten och program som kan hjälp till att skydda datorer, webbplatser och nätverk.

Bli först att kommentera