Ulf Johansson

Skriver om IT och annat som jag tycker är roligt och viktigt

Gott Nytt År Nordmaling

Av , , Bli först att kommentera 14

new-years-eve-1036513_960_720
Det är drygt två år sedan jag och min fru flyttade från Nordmaling för att komma närmare våra jobb i Umeå. Under den tiden har det skett mycket bra i Nordmaling framförallt avseende politiken och det tänkte jag föra en enkel diskussion om.

Smutskastning från anhängare till det utkastade partiet fortsätter på forum där det är lätt att vara anonym men jag har svårt att tro att någon uppfattar det på annat än dravlet, jag ler!  Jag ler eftersom anonyma inlägg inte fungerar alls och de borde dem som skriver dessa lära sig att förstå. Att jag sedan ganska snabbt, pga språk och meningsbyggnad, kan lägga ihop vem som är vem är det nog inte bara jag som kan göra. Vidare kan man innehållsmässigt i dessa inlägg finna att det ibland finns saker som kan visa på att mer diskussion är nödvändiga men ta det i så fall den rätta vägen och inte via anonyma inlägg… Stå för vem du är och engagera dig i politiken om se att just du kan göra skillnad! Och heder till er som faktiskt sätter ut ert namn på dessa forum, det finns hopp!

Om jag tänk efter, hur är klimatet i Nordmaling nu när ett nytt styre och en ny opposion leder?
Jag jämför med hur det var tidigare. Idag förs politiska diskussioner där dom hör hemma och det är inte via media utan i konferensrum och liknande lokaler. Vi har ett kommunalråd som inte är ett arbetsmiljöproblem och en opposition som fungerar som den ska. En stor eloge till kommande fria demokraternas parti. Det handlar inte alltid om att enbart få sin vilja igenom utan att efter diskussion och överläggningar bestämma vad som är bäst för kommunen.

Jag har tidigare själv propagerat att partipolitik på lokal nivå inte fungerar och bör förbjudas. I många små kommuner tenderar det att handla om vem som har störts käft och inte vem som egentligen vill det bästa. Makt kan lätt bli en berusning där man tappar bort vad det egentligen innebär att vara folkvald… Efter senaste valet upplever i alla fall jag att partipolitiken fungerar här i Nordmaling!

Gott nytt år till er alla!

Bli först att kommentera

Hur tänker du som bor i Nordmaling rösta?

Av , , Bli först att kommentera 3

Det drar ihop sig till val och jag är nyfiken på hur du som bor i Nordmaling tänker rösta.

Följ denna länken för att rösta i provvalet!

http://itulf.com/2014/08/09/hur-tanker-du-rosta/

Bli först att kommentera

Att ha mage…

Av , , Bli först att kommentera 33

God fortsättning alla läsare!

Ja, det har varit tyst en stund från mig men nu kan jag inte hålla mig längre. Efter att ha läst kommunstyrelsens ordförandes blogg 3/1 (Nä, jag tänker inte ens länka till eländet) så blir jag mycket bekymrad.

Denna så kallade folkvalda ledare har mage att ta ord som ”lokalt engagemang” i sin mun efter vad hon och hennes parti har gjort för kommunen de senaste åren får mig att vilja spy. Här finns inte ett uns av ens självironi, eller det kanske är så man ska läsa det? Att hon sedan meddelar att hon talat med en partikamrat som är så bränd som hon kan bli för att ta dessa diskussioner vidare gör det bara ännu dummare. Jag häpnar!

Förstå mig rätt, jag värnar om hela kommunen och alla byar men då detta kommer via dem som aktivt har bidragit med att nedrusta och lägga ner i våra byar ser jag inte detta som annat än illa valt valfläsk.

Skäms på er!

Grattis Övik

Av , , 2 kommentarer 8

Magnus Haglund blir ny kommundirektör i Övik!

En mycket smart rekrytering som den kommunen kommer att tjäna på. Det vet vi som fick lära känna honom under den tiden han jobbade som kommunchef i Nordmaling.

Grattis Magnus och Grattis Övik!

2 kommentarer
Etiketter: , ,

Semestertider

Av , , Bli först att kommentera 6

Visst är det underbart med norrländsk sommar? Nästan varje dag regnar det och emellanåt så kikar ju solen fram. Jag njuter hur som helst av semester och ledighet som bäst, har en dryg vecka kvar innan jag ska börja arbeta igen. Det känns precis som vanligt att en viss ångest kommer krypande när det närmar sig igen men det kommer att ordna sig det med.

Under dessa veckor efter att kommunfullmäktige fattat beslut om att se över ekonomin inom hela BU-nämndens verksamhet har jag träffat många medborgare, många som jag inte ens haft nöjet att prata med tidigare, som kommit fram och berömt mig för de blogginlägg som jag gjort med anledning av majoritetens övergrepp här i Nordmalings kommun under lång tid. Jag blir väldigt glad att höra att många uppskattar det lilla som jag kan bidra med med att skriva det jag anser vara rätt och det jag anser vara fel. Jag lovar att fortsätta att bevaka allt som händer med våra byskolor med stort intresse!

Och till alla er ute i byarna som kämpat, nu vilar vi tills det drar igång igen! Det är ingen seger än utan nu gäller det samla alla styrkor för det som kommer i höst!

Trevlig sommar allihop

Ulf Johansson

Bli först att kommentera

S demokrati att höja sin lön 34%

Av , , 4 kommentarer 9

När jag var säker på att det inte kunde bli sämre släpper Aftonbladet.se detta idag via vk:

vk

Inlägget i sin helhet hittar du här: http://www.vk.se/894050/de-fick-hogst-loneokning-i-nordmaling/

Det visar sig alltså att kommunstyrelsen i Nordmaling Ulla-Maj Andersson har höjt sin lön med över 34% under förra året vilket i alla fall jag reagerar starkt emot.

Visst är det så att lönen ska öka, alla vill såklart ha en högre lön. På det företag som jag arbetar på gav avtalet 2% vilket troligen är ganska normalt, men 34% är inte illa alls. Jag har faktiskt skrivit till kommunstyrelsens ordförande på FB ikväll men har ännu inte fått något svar från henne. Det jag ville ha svar på var om hon ansåg att det var rätt att hennes lön ökat med så mycket samtidigt som kommunens ekonomi blöder.

Det som retar upp mig mest i detta är att hon under förra året fick igenom en sänkning av arvodet för politiker i Nordmalings kommun. Det är såklart lätt att driva igenom det när lönen för hennes egen del skulle öka med över 160 000:- på ett bräde!

Är detta demokrati, är detta rätt? Ska vi acceptera detta?

4 kommentarer

Största övergreppet!

Av , , 1 kommentar 8

Jag är uppriktigt sagt förbannad och på allvar orolig över framtiden och utvecklingen i Nordmalings kommun efter det som hände igår. Jag vet inte om alla egentligen fattade vad som höll på att hända i kommunfullmäktige….

Förstå mig rätt, jag är vansinnigt glad och lättad över det beslut som tillslut fattade som innebär att en extern part ska granska hela BU:s verksamhet samt presentera de siffror som vi alla vill se angående den verkliga besparingen på att lägga ner byskolorna. För mig skulle jag vilja gå ännu längre och analysera hela den kommunala skattekistan då jag är säker på att man kommer att hitta många andra ställen att spara på, inte bara på BU.

Kommunens ekonomi borde vara som för oss alla dödliga, när det är tomt så är det tomt men med olika separerade budgetar och nämnder så är vi i det jag brukar likna vid ett kungarike med alltför många småprinsar. Total anarki råder och alla ser till sitt eget och gud nåde om det vi årets slut skulle finnas en krona kvar…

Åter till rubriken i mitt inlägg. Övergreppet!
Vid inledningen av varje kommunfullmäktige förrättas upprop och de beslutande förs in i protokollet. Om en ordinarie folkvald ledamot inte kan fullgöra sin plikt (Ja, det är faktiskt plikt) så ska en ersättare för denna eller denna protokollföras. Allt i demokratins anda.

Efter detta inledande upprop kunde man dock konstatera att det fanns en eller flera "folkvalda ordinarie ledamöter" som satt som åhörare i publiken. När detta påpekades blev svaret från ordförande Gunnar Wiglöv att dessa av det egna partiet Socialdemokraterna blivit tillsagd att de inte skulle få tjänstgöra då de inte följde partigruppens beslut eller åsikt. Det man egentligen planerat att göra var att lägga munkavle på dessa folkvalda genom att inte låta dem genomföra det som dom enligt plikt ska göra.

Efter flera påtryckningar och först efter en paus fick då rätt ledamöter ta plats bland de beslutande.

Allt finns inspelat vilket gör att ni alla kan se detta om och om igen och verkligen tänka på vad som höll på att hända. Att man i de Socialdemokratiska partiet försöker tysta de som inte ställer upp på partiets linje utan väljer att höja sin röst för det man anser vara rätt.

Jag kommer att undersöka och överväga möjligheterna att anmäla hela majoriteten med Gunnar Wiglöv i spetsen för det grova övergrepp mot kommunallagen som de på allvar inför flera hundra deltagare försökte genomföra. Detta är ett grovt övergrepp mot demokratin!

Jag är slutligen mycket stolt över alla ledamöter i kommunfullmäktige som röstade för eller emot de beslut som lades fram i demokratisk ordning. För er som valde av avstå känner jag bara stark olustkänsla. Ni är usla!

Vart för oss nu detta beslut som fattades? Vad kommer att ske?
Efter att ha sett kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Anderssons intervju ikväll på TV så inser jag att hon inte kommer att rätta in sig efter det beslut som fattats utan tillsammans med sina knähundar motarbeta den utredning som det beslutades om, de kommer att försvåra och förvanska på alla sätt som är möjligt och samtidigt göra sig av med de oliktänkande. I höst finns ingen som vågar säga emot.

Kalla mig dysterkvist ikväll men jag är beredd att ta striden! Är ni med?

1 kommentar

Dödstystnad om byskolorna råder…

Av , , Bli först att kommentera 9

Ännu en dag har passerat utan ett enda inspel från S + V som bestämt att stänga byskolorna i Nordmalings kommun. Det är många med mig som verkligen undrar var debatten tog vägen i detta. Demokrati brukar väl innebära att man debatterar saker men tydligen i detta fallet.

Jag är djupt besviken på kommunstyrelsens ordförande och BU nämndens ordförande som inte ens bemödar sig att kommentera det massiva storm av missnöje som kommer från innevånarna i kommunen. Det är en skam att ni inte ens vågar stå öppet för vad ni tänker göra. Skäms är vad ni ska göra!

Jag fortsätter att uppmana er alla som anser att detta är fel att fortsätta kontakta de beslutande i S + V med alla tillbuds stående medel då det är det enda sättet. Få de att rösta emot partiets linje och rädda byskolorna!

Bli först att kommentera

Som att slå vatten på en gås

Av , , Bli först att kommentera 8

- Det är som att slå vatten på en gås är ett uttryck som passar mycket bra det senaste dagarna här i kommunen med ett undermåligt styre alltså Nordmaling. 
För er som sitter majoritet vill jag förklara så att ni förstår begreppet men jag inser samtidigt att ingen av er kommer att läsa detta då ni hittills har undvikit all typ av offentlighet.

Vi har ett mycket allvarligt läge i kommunen rörande byskolorna som ni har bestämt er att lägga ner utan bättre underlag än vad som finns idag. Föräldrar i alla byar engagerar sig på det sätt som är möjligt samt via sociala media och demonstration är planerad till söndag 9/6 här i centralorten. Det finns, som jag ser det, ett starkt motstånd till hur all detta har hanterats av er men trots allt som händer i media kommenterar ni ingenting. Inte en rad eller inlägg från någon av er som sitter med makten i er hand och det anser jag beklagligt därav titeln på mitt inlägg.

Tror ni verkligen att ni bara kan köra över folk på det här sättet. Att ni avser att göra det är tydligt men jag tycker att det är svagt att ni inte ens bemödar er med att svara på de frågor som ställs till er. Vi har en kommunstyrelsens ordförande som bloggar ofta och gärna men sista tiden handlar allt en massa dravel om planteringar och sådant. Borde inte KS Ordf lägga mera tid på att beskriva och förklara beslut i sin blogg istället för en massa annat dravel?

Att slå vatten på en gås innebär i sammanhanget samma sak som ni gör just nu. Många vill verkligen ha svar på varför ni har så bråttom att lägga ner. Men det rinner bara av er…

Bli först att kommentera

Den senaste tiden…

Av , , Bli först att kommentera 7

Ja, det är såklart byskolorna som det handlar om och jag har fått många förfrågningar om vad jag anser om den senaste tidens händelser så jag har lovat att skriva om detta.

För det första vill jag säga att jag är för att vi ska ha en levande landsbygd med massor av byar fulla med människor och där är en skola ett mycket viktigt inslag för att man som ung familj ska välja den platsen före en stad eller samhälle när man bestämt sig för att slå ner sina bopålar. Att kunna ge sina barn en uppväxt nära naturen och i en mindre skola tilltalar nog de flesta och förutsättningen för att kunna bo så innebär såklart att skolan finns i närområdet. Jag är gift och min hustru gick sina första sex år i en liten byskola och hon har ofta berättat om den trygghet detta innebar på många sätt. På en mindre enhet har lärare och annan personal en helt annat möjlighet att se varje elev och sådana saker som mobbning fanns inte ens innan hon flyttade för sista åren på Artediskolan i Nordmaling.

För det andra anser jag att man måste se helheten i de beslut man fattar. Jag upplever att det finns många glapp i de planer som presenteras och mycket är alltför osäkert för att man ska kunna fatta ett förhastat beslut på i mina ögon felaktiga grunder. När man sedan ser att man ute i byarna själva har plockat ut handlingar och kontrollerat på olika sätt att siffrorna som ligger till grund blir jag mycket bekymrad. Mitt förslag är att man sätter alla kommunala verksamheter under en lupp omedelbart och skalar bort alla nämnders budgetar och ser på helheten. Jag inser såklart att kommunens ekonomi är ansträngd men det måste finnas annat vi kan spara på än det som faktiskt på sikt kan bidra till inflyttning. I samband med denna genomlysning vill jag även att man ska ta med alla de "dåliga" och onödiga kostnader som kommunen haft under senaste åren med utlösen av kommunchefer och annan personal. Jag önskar korten på bordet om kostnaden för flytt av ett skolhus från Nyåker och en hel det andra beslut som i den totala ekonomin för kommunen kan påverka hur det ser ut just idag.

För det tredje anser jag att barnen är vår framtid och något som vi ska satsa på. Jag anser att vi i det som jag skrivit ovan angående totalöversyn måste hitta en möjlighet att spara på något annat för att kunna behålla den bredden som vi har i vår kommun. 

Slutsats: Vänta med beslutet och låt en oberoende part gå igenom helheten! Fatta inte så stora beslutat bara på en halv sanning!

Bli först att kommentera