Spiken i kistan för alliansens skolpolitik

Alliansepartiernas misslyckanden på skolområdet avlöser varandra i rasande takt.

Gårdagens dystra nyhet var dock det allvarligaste slaget mot alliansens skolpolitik. Skolverket visade igår att hela 42 procent av skolbarnen till lågutbildade föräldrar har nu inte fått behörighet att påbörja gymnasiet. Det är en enorm försämring jämfört med 2006 då alliansen börja leka på skolområdet. De nya resultaten måste ses som ett gigantiskt misslyckanden för alliansen. Dessutom visar resultateten att alliansen har svikit alla dessa ungdomar och deras familjer.

Tack och lov är det inte bara vi i oppositionen som hävdar att allianseregeringens skolpolitik har havererat. Även regeringens egen myndighet på skolområdet antyder nu samma sak. Skolverkets chef Anna Ekström säger nu till SVT att det är dystra siffror och att de dystra siffrorna har stigit och fortsätter att stiga. Hon fortsätter och säger: ”Det är ett dåligt resultat för den svenska skolan”.

Det är svårt att inte hålla med Skolverkets bedömning. De nya avslöjandena om hur allt fler skolbarn har drabbats är resultatet av en misslyckad skolpolitik. De nya avslöjandena borde utgöra spiken i kistan för alliansens skolpolitik. Till och med de statliga myndigheterna börjat inse att alliansens skolpolitik nått vägs ende.

Vi hoppas att väljarna nu på söndag kan ge oss förtroendet att föra en hel annan skolpolitik: en skolpolitik som ger alla elever tid med sin lärare; en skolpolitik som sätter tidiga insatser i främsta rummet; en skolpolitik som pekar på nödvändigheten av högre lärarlöner; en skolpolitik som förser lärarna med mer inflytande; en skolpolitik som minskar lärarnas administrativa uppgifter; en skolpolitik som ser till att skolans pengar ska gå till eleverna och personalen istället för att hamna i riskkapitalisters fickor; en skolpolitik som fördelar resurser efter behov, samt en skolpolitik som värnar om likvärdigheten i svensk skola så att varje barn får en ärlig chans.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.