Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hus i byn

En riktig förkämpe för landsbygden har här lyft ett stort problem med att behålla en levande landsbygd. Detta med att folk inte vill skiljas från sina släktgårdar. Ibland blir de verkligen fritidshus, men ofta drar man bara ut på smärtan och husen står deprimerande tomma och hålögda tills de hinner förstöras.
Det är inget lättlöst problem, det enklaste om man vill ha ett billigt hus som står tomt är nog att vända sig till bönder som köpt upp andras gårdar. En och annan bonde har ett par obebodda hus som står på marker man köpt för att bruka.
Sök upp huset och bonden själv, ofta orkar eller vågar upptagna bönder inte bjuda ut de här husen på marknaden. Man vet ju inte vilken man får inpå knuten heller….

Jag tror inte på de Åsa-Nisse-stalinistiska tvångsförsäljningsrutiner av släktgårdar som nämndes här nyligen. Det finns farbara vägar för att både hålla den värdefulla landbygden levande och glädja familjer som vill bo naturnära, hugga ved, odla, ha några höns eller får och kanske också låta hunden vara glad.
Det finns faktiskt en landsbygdstrend, det visar sig t.ex. i Umeå där den yngsta befolkningen finns i ett antal byar, inte inne i stan. Det här bör uppmuntras.

När man förr sålde tomter på landsbygden avstyckade man ofta bara en standardtomt, ungefär som inne i stadsträsket. I bästa fall fick markägaren några luskronor som sällan motsvarade besväret och den kanske försämrade utsikten.

I Vännäs kan man hämta en riktigt klok landsbygdsidé. I nuläget är det där knappt 20 villor på gång, vi landsbygdskramare gläds åt att hälften ligger utanför tätorterna. I ett eller ett par fall tycker jag att man gjort en riktigt fin uppfinning. Man har inte bara styckat av en futtighet på 1000 kvadrat, man har styckat av en hektar eller två.
Man får två stora fördelar. Markägaren som normalt ogärna vill minska sitt markinnehav får plötsligt något i plånboken för det hela. Den som köper får så mycket mer än i t.ex. Umeå. Man kan få en bit åker och en liten bit skog. För 2-400 000 får köparen en liten känsla av ‘hemman’ och säljaren kan stoppa in pengen i pensionsförsäkringen utan att ha gjort sig av med någon större del av sitt markinnehav.

Grundidén har jag snott av Sixten Jonsson, tala inte om det för någon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>