Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

USA

Det har någon månad varit fråga om att jag skulle få titta på valfinalen i USA på lite närmare håll. Det har känts lite tveksamt om det skulle kunna bli av, lite overkligt också. Nu har det tagit form och jag har fått veta vilka jag ska resa med och när det bär av.

Även om jag på insidan kanske har större problem med mitt rätt livskraftiga barnasinne än med ålderstecknen så har det här med resan till min förvåning ibland känts lite ‘både-och’. Jag har ställt mig frågan om det har med ålder att göra. Det dyker upp en del känslor som knappast funnits där när jag var 39, 29 eller 19.
Å andra sidan såg världen då inte riktigt ut som den gör idag. Vi lever i en oroligare värld, även om människolivet aldrig någonsin har varit eller kommer att bli ‘säkert’.

Naturligtvis känns det som en stor förmån att få sitta och se ett tilltufsat Amerika välja sin president för en ny, osedd tid. Något mycket intressant.
Ett land så olikt vårt och som vi ändå har så stor del av rotsystemet gemensamt med.
Ett land som vi är så beroende av för vårt välstånd. De har köpt våra bilar, verktyg, maskiner, mediciner och telecommanicker. 2004 köpte de svenskt för nästan 100 miljarder, lika mycket som hela kontinenten Asien.
En stor del av pengarna har hamnat i Sverige och gjort nytta här. En del har blivit skatt någonstans i processen och har gått till gamla och till unga m.m. Minskas exportinkomsterna därifrån drastiskt kommer både företag, politiker och småfolk att märka det.

Att USA på har bidragit till att kvadda många svenska äktenskap och relationer och nog hjälpt oss bli det ‘singligaste’ landet i världen är en annan påverkan jag tror vi haft därifrån. (Fundera på den du!)

Jag ser fram emot USA-resan! Den känns spännande.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

En kommentar

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Grattis Jan!
  Det bör verkligen vara något att gratulera dig för, men… help me, please, to overcome my jealousy!

  Jag utgår alltså från att ditt parti eller något annan bjuder dig på resa och uppehälle. Det kan förstås vara helt fel av mig.

  Jag har varit till USA 16 gånger och varje gång fått betala allt själv och detta dessutom från en lön som med säkerhet legat långt under alla de ”höjdare” som rest gratis dit.

  Jag borde skämmas över min barnsliga öppenhet – kanske – men jag gör det ändå inte.

  När jag dessutomunder mina olika flygresor dit sett hur resenärerna i business class lämnat sina stolar, har jag minst sagt blivit förbannad. De flesta av dessa utgår jag från har inte själva betalt sin biljett. Inget del av flygplanet har sett mer nergrisat ut än deras!

  Nu tror jag inte att du kommer att sitta i den delen av flygplanet, och om du gör det kommer du inte att lämna din plats totalt nedskräpad.

  Det var det. Nu känns det bättre. Nu har jag fått skriva av mig min djupakänsla av avundsjuka gentemot dem som får saker gratis, som jag måste betala för.

  Efter det vill jag än en gång gratulera dig. Amerika ÄR ett otroligt äventyr för alla som reser dit med öppet sinnelag och som förmår se allt spännande och fint med detta land och inte bara ser dess brister.

  Din tveksamhet inför resan förstår jag inte. Tänk bara vad många initierade blogginlägg den kommer att ge anledning till.

  Jag har f.ö. i går tagit del av min frus ”absentee ballot” och bara den är spännande att ta del av. Åk dit och kolla så att hennes poströst blir ordentligt räknad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>