Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Björn

Det finns en intressant artikel i SvD idag. Den handlar om det beklagansvärda att många björnar skadskjuts innan de dödas.
Det står några tänkvärda saker i artikeln, samtidigt som man undrar om journalisten egentligen ser vad han skriver.

Att man helst ska skjuta björnen från sidan är ju klart, där har man den överlägset största träffytan. Sen står det så här i artikeln:

‘På jaktutbildningar får man lära sig att djur bör skjutas från sidan, då chansen för ett dödande första skott är störst. Men enligt studien skjuts 40 procent av björnarna framifrån. Dessutom var fler än varannan björn i rörelse vid skottillfället, vilket ökar risken för skadeskjutning. ‘

Trots alla goda intentioner skjuts knappt hälften av björnarna framifrån och fler än så är i rörelse vid tillfället. Nån matematiskt kunnig eller hyfsat snabbtänkt praktiker som ser vad det står?

Enligt artikeln är ungefär hälften av björnarna på väg mot jägaren när första skottet avlossas. Vad ska älgjägaren som ser det guppande huvudet komma emot sig göra? Vänligt men bestämt avböja skott och be nalle sitta fint med sidan till? Det verkar så enligt distriktsordförande Anders Ekholm i Sveriges Rovdjursförening.

När den blixtsnabba björnen kommer rytande i kanske upp emot 40-55 km/h med eller utan hund framför sig skjuter man, om man hinner. Jag förstår inte att så många faktiskt träffar.
Ett björnskott har nog sällan med rovdjurshat att göra. Lika lite som älgjägaren hatar älgen hatar han förmodligen björnen. Undantag finns säkert.

Ska man minska skadskjutningarna av björn får man nog införa åteljakt igen. Då kan jägaren vänta in det perfekta sidskottet i lugn och ro med gott stöd för geväret. Det skulle också bli färre olyckliga skott mot honor som har en unge gömd i skogen.
Utan åteljakt får vi nog bara se björnarna och skadskjutningarna bli allt fler.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer

 1. Jan N

  Åteljakt betyder att man har en plats där man har ett lockbete. Vanligtvis lägger man ut slaktavfall då och då.
  Det här gör man så på skjutavstånd från en ett jakttorn eller hus med skjutglugg. Jägare kan turas om att bemanna åteln.
  Att jaga på vanligt sätt är inte lätt då de flesta älghundar är för veka för björnjakt. Det är också farligt för hundförare när det är björn i skogen.

  I områden där det är gott om björn kanske man kan decimera antalet lite på det här sättet. Ett av motargumenten är att man också riskerar att locka björn in mot människorna.
  Det finns byar 2-5 mil från oss där man idag talar om att man har 5-6 björnar eller mer per by. Ju fler björnar, desto större risk för ”problemexemplar”.
  Med ökande björnstam blir det tuffare att vända trenden för varje år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>