Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skillnad på friskolor – men ’drevet’ vill nog stoppa alla

Efter en lång dag har jag haft tillfälle att titta på lite av det som skrivs och sägs om vissa friskolor – eller ’Friskolorna’ som flera politiker och programledare säger. Den tiondel som sagt nej till ett par funktionshindrade blir i debatten ’Friskolorna’ – kollektivet.
Den insinuanta och tendensiösa journalistiken får en handikappad flicka att säga att det inte är lönt att ha friskolor när det är så här. Trots att många friskolor har minst lika stor andel funktionshindrade som de kommunala skolorna på sina orter.
Det känns gravt orättvist att skattemedel används till sådana här samordnade kampanjer mot hela friskolekollektivet som genom sin blotta existens betytt så mycket för att höja kvaliteten i Sveriges skolor. Särskilt orättvist känns det för dem som arbetar på de personaltäta friskolor som verkligen går in för att hjälpa elever med alla sorts förutsättningar och som har stora åtaganden.

Jag som strävar efter en skolmiljö med alla sorters barn kan både förundras och känna mig irriterad på vissa av mina ’kollegor’ som kommer fram i de här programmen. Jag hade gärna velat ta en samtal med några av ’de nekande’. Kvar står dock att även i dessa program var det 90% av skolorna som inte sa nej. Replikerna är också stramt klippta, vi hör inte hela samtalet.

Värst i drevet hittills var som sagt ’Barnaministeriet’ med Pia Fridén som bluffar rätt hårt på sin hemsida och jämför hela, breda gruppen funktionshindrade bland alla barn, 13-16%, med de FYSISKT funktionshindrade på de uppringda friskolorna, 2,47 promille. (Se min bloggtext ’Thomas Hartman torskade grovt angående friskolorna. Han har förresten inte erkänt sin sammanblandning av ’någon form av’ och ’fysiska’ funktionshinder än, det får kanske tillskrivas den politiska skolningen *s*).

TH kräver att kommunen ska få granska friskolor, få vägra bidrag och få rätt att stänga skolor ’på måndag’.
Tror inte det vore klokt att ICA skulle få granska Konsum och avgöra deras framtid, som en liknelse. Kommunala skolor och friskolor är konkurrenter. Personligen tycker jag att Persson aldrig skulle ha kommunaliserat skolan, då hade vi inte haft samma problem. Att kommunen både ska finansiera och konkurrera.
Vad skulle det bli för anställningsskydd om man skulle kunna stänga de uppringda skolorna på ett par dagars varsel? Hartman är kanske en lite modernare sorts socialdemokrat som inte bryr sig så mycket om LAS och sådana detaljer.

Hur var det nu med Minervas miljoner?
Är det så att kommunen betalar ut mer pengar till Minervas lokaler än till oss andra så blir jag lite halvlack, främst på kommunen.
Samtidigt måste jag fråga mig om inte de pengar ägarna tagit ut kom från fastighetsbolaget och inte från skolan? Fastigheten hade kunnat ägas av Bostaden, Kommunen eller Baltic också. Vad hade man sagt när pengar ’tas ut’ ur verksamheten av dessa storheter istället för av nuvarande ägare som också startade skolan?

Jag har ’inga barn ihop’ med Minerva, det är bara det att både de och vi är friskolor. Samtidigt ska rätt vara rätt. Stämmer det jag hört så har de bortåt 30% barn med invandrarbakgrund och ca 20% elever som har extra stöd.
Bilden som friskolemotståndarna odlar av den skolan behöver kanske också ansas.

Frisörer tjänar pengar på barn. Även serietidningsförlagen, klädindustrin, sportaffärerna och Konsum. Jag tror inte jag kan säga att det är principiellt fel att man i någon mån kan göra det på en bra skolverksamhet.
Även om inte jag någonsin kommer att göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.