Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inte långt kvar

På fredag lämnar jag enligt planerna mitt lugna bo för ett USA som verkar rejält uppskruvat och ‘valfebrigt’. Härom dagen fick jag ett reviderat program för de intensiva dagarna som väntar där borta. Det innehöll en besvikelse eller två då besöket på FOX News och genomgången av medias roll i kampanjerna verkar ha fallit bort. Det blir en fri dag i New York istället, vilket inte är fy skam heller.
Nu blir det till att välja ut några saker som är värda att lägga tiden på. New York är New York. Stockholm upphöjt till tio eller något sådant. Roligt att besöka och skönt att åka hem ifrån, det är min känsla för vår huvudstad. Det var 20 år sedan jag var i NY, då kände jag något liknande för den staden.

Björn Kjellson skriver så här i en av de senaste bloggarna från Obama-kampanjen i Florida:
‘Målet med min vistelse i Florida är att besöka kollegor och studera den valrörelse som pågår. Det innebär bland annat att studera de kampanjmetoder som används för att eventuellt föra över dessa till den svenska valrörelsen. Det är svårt att direkt föra över alla arbetsmetoder eftersom det handlar om två ganska skilda kulturer med olika traditioner. Men samtidigt handlar det också om att våga bryta gränser och normer och kanske pröva något nytt.
Många kampanjmetoder i USA är inspirerande för en svensk politiker och man vill föra över en hel del idéer till vår valrörelse.’

Jag förväntar mig att få många nya insikter på min resa och även att få lära mig en hel del. Det kan vara för att jag är så pass mycket äldre än Kjell, men jag är tämmeligen säker på att jag inte kommer att skriva alldeles likadant om mina intryck från valkampanjernas febertopp och valvakan på tisdagkväll. Bland annat kan jag känna mig bekymrad av de alltför förenklade valbudskap som används så frekvent. I USA, men även här hemma. Jag är rädd att det bidrar till besvikelsens onda och nedåtgående spiral som skjutsar människor allt djupare ner i likgiltighetens och politikerföraktets träskmark.

Det är klart, min nyfikna inställning kommer att göra att inte kommer tillbaka som riktigt samma person. Det hade ju varit beklämmande. Men jag hoppas och ber att jag inte ska ta alltför mycket intryck heller.

Något jag önskade skulle importeras från USA är väl något av det engagemang man märker. I Sverige håller sig drygt 96% borta från partimedlemskap och partiarbete medan det är tillåtet att säga i stort sett precis vad som helst om dem som engagerar sig i frågorna som rör oss alla. Skolorna, vägarna, försvaret, glesbygden, vården, invandrarreservaten, äldreomsorgen, näringsliv, utveckling och alla andra gemensamma ansvarsområden.
Jag tycker inte att det är rätt.

Nu borde jag packa istället. Det är inte långt kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>