Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Återhämtning och Vännäsreflektioner

Det har gått segt att komma i normalläge efter resan. De få dagarna i USA verkar ha gjort ett obegripligt stort intryck på kroppsklockan. Jag är lite trött mest hela tiden, utom när jag borde lägga mig. Sovandet är mer ‘lealöst’ än vanligt.
Effektuttaget var förstås ganska stort under resan och flygnätterna rätt sömnfattiga. En och annan riktigt tidig morgon och en grundligt genomvakad valnatt gjorde väl också sitt till.

Idag tog kommunstyrelsen och ‘grupparbetet’ drygt två timmar längre än normalt, ca 6,5 timmar. Inte på grund av dumheter, utan på grund av motiverade diskussioner i angelägna ärenden och i konstruktiv anda.
Jag är glad att jag fått göra min politiska ‘jungfruresa’ i Vännäs och inte på något ställe där prestigen och självändamålsstriderna tar glädjen och kraften ur arbetet. Jag måste säga att det politiska klimatet i Vännäs centrala organ är gott och att de flesta sammankomster man får vara med om är positiva upplevelser. Trots att det understundom brister i det ‘Nytänkande’ som vi ståtar med i vår devis:

‘Det upplevelsenära Vännäs – Välkomnande, Livfullt och Nytänkande’.

Harvandet med smått och stort underlättas en hel del av att många av Vännäs politiker begåvats så pass rikt med både självdistans och humor. Jag minns en tjänsteman som förra året suttit och väntat på sin tur utanför en stängd KSAU-dörr och slutligen fick komma in för sin föredragning. Han undrade då om vi verkligen gjorde rätt för arvodet när vi skrattade så mycket och verkade ha så roligt.
Att det finns humor betyder inte att vi inte arbetar seriöst och ser vikten och allvaret i våra uppgifter.
Min erfarenhet är att det KSAU jag snart lämnar och det KS där jag väl sitter kvar till stor del lever upp till kommunens motto. Jag har i alla fall känt mig välkommen, arbetsgemenskapen har varit livfull och nytänkandet har funnits, även om det inte alltid utmynnat i önskvärt praktiskt resultat.

När alliansen i Vännäs tar över och Johan Söderling blir oppositionsråd gissar jag att helheten kommer att fungera på ungefär samma vis. Jag tror att socialdemokratin och vänstern då i stort kommer att agera ungefär som vi borgerliga gör nu. Inte alls som en del trångsynta och dåliga förlorare på andra håll.

Det ska också bli en intressant upplevelse! *s*

2 kommentarer

 1. Monica W

  Du låter så entusiastisk inför vännäspolitiken, att man undrar om du har baktankar ;-) )

  Får säga att jag i samband med socialchefsavsättandet, oj, avgången var det visst, känner viss skepsis mot småkommunspolitik………………

  Samt, att jag är skeptisk mot moderaterna i allmänhet, men nöjd med regeringskoalitionen i synnerhet!

  Låter dock lockande med det du beskriver!

 2. Jan N

  Nej, har inga baktankar, om du inte med det menar just värvningsförsöken och en lust att vara med och ta över ruljangsen. Den kan inte förnekas. Det vore ju ett sätt att hjälpa till att vässa (s) i Vännäs också. Ett parti som regerat ett tag brukar må bra av en tid borta från makten. *s*

  Tycker annars jag har varit ganska öppen. Menar uppriktigt att det är och har varit en god atmosfär i de centrala organen under både Matts och Johan. Det är ingen oviktig sak. Sen är det klart att man har olika åsikter, att det kan bränna till ibland och att det finns brister av olika slag hos alla oss inblandade. De två år jag varit med har i alla fall känts meningsfulla.

  Du får väl börja med att ta reda på vad moderaterna i Vännäs står för! Jag är inte Ett med moderaternas politik i alla stycken, men så mycket kan jag säga att det verkar vara en minoritet som vet vad (m) står för i det stora hela också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>