Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hitler ligger i lä

Den 27:e januari har framför allt blivit förintelsens minnesdag och det med rätta. Men det finns fler folkmord att begrunda. Idag håller begreppet på att tappa sin mening när det används så felaktigt och lättvindigt att det är något av en skymf mot folken som verkligen råkat ut för det.

Ta gärna en titt på www.levandehistoria.se. Man har börjat arbeta lite med kommunismens brott. Av vad man redan vet kan man väl konstatera att Hitler-Tyskland får en pallplats i grenen ‘Historiens värsta folkmord’. Sannolikt är att Mao-Kina vinner, med Lenin-Stalin-Sovjet som god tvåa. Ett tag hölls Lenin för ganska ‘snäll’, men senare tids arkivöppningar har ändrat det. Förutom hos de mörkrödaste gammelkommunisterna förstås.

Jag har aldrig förstått varför ettan och tvåan kommit så lättvindigt undan. Men jag anar, och det bekymrar mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>