Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Historia

JN
I dag hade jag ett möte i Agnäs skola. (Jag stavade Angnäs ett tag för att motverka en felaktig uttalsvariant, men återgår till officiell stavning.) När jag gick den första terminen i ettan kändes rummen så mycket större. Men det är klart, jag var mycket mindre på alla ledder också.

På väggen i själva skolsalen hängde den här tavlan, tryckt i Finland till 50-årsminnet av flyktingvågen från norra Finland. Andra kom tidigare.
Också hit till Agnäs kom barn och vuxna från Finland med tåg och bussar, på flykt från krig och nedbrända hus och byar. Tyskarna brände ner allt efter sig när man vid krigsslutet drog sig mot Norge 1944. Det hände alltså när de som i år blir folkpensionärer föddes. Femtontalet år innan jag föddes.

Pappa Tore låg ‘inkallad’ vid Torneälven och såg husen brinna där på andra sidan medan kylan slog rekord. Han berättade en gång att han kom in i en tom skola där en av flyktingarna hade fallit på knä och bad vid en stol. Kanske en av dem som förlorat allt. Pappa kunde inte finska, men föll också på knä vid en stol bredvid. De kunde inte varandras språk, men Gud kan som tur är både svenska och finska.

Vid andra världskrigets slut fanns det ungefär 185 000 finska flyktingar i Sverige. Ca 70 000 barn togs hit, en av de största barnförflyttningar man vet om i världen. För några blev flykten en räddning, för några kanske till slut en lycka, för andra en svårreparerad sorg.

I Agnäs bodde flyktingarna i bönhuset, möten hölls i skolan under den här tiden. Cirka hundra män, kvinnor och barn fanns i huset omkring ett år. Männen bodde i ‘lillasalen’, kvinnor och barn i ‘storasalen’ och man låg i våningssängar.
Vera Lundberg i Agnäs berättade idag vilka outplånliga intryck flyktingarnas situation gav. Särskilt minns hon hur en av flickorna gjort sig ett eget rum i den ganska rymliga predikstolen.

Det här gick på grund av att landsbygden var ‘bygd’. Det fanns folk och det fanns jordbruk. Det fanns mat och ett fungerande samhälle. Frågan är hur vi skulle klara en liknande katastrof idag, i stort sett utan olja, med blockader och stoppad import.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>