Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Högerspöket Laban

Min gode socialdemokratiske vän Kalle i Brån skrev en kommentar om moderater i allmänhet och mig i synnerhet som jag vill kommentera. Bland högerspökena ser han mig som spöket Laban som vill människorna mer väl än de andra spökena. *s*

Kalle, jag undrar om inte mycket bottnar i missförstånd. Vi kan ha olika tankar om hur vi når ett bra, fungerande och på alla sätt hållbart samhälle med plats för alla sorters människor. Hur vi ’hämtar tillbaka’ en utveckling som skulle ha gett vårt samhälle en kraftig ’grundkänning’ om den fått fortsätta.
För egen del är jag övertygad om att Lars Ohly vill väl, lika övertygad som om att Sverige skulle haverera och snart bli ett sämre land för alla om han fick bestämma.

Det har i decennier odlats en nidbild av moderater som ondskefulla egoister som vill trampa ner de svaga. Som verkar för någon liten procent av befolkningen, de allra rikaste. Den saken vederläggs av mycket, t.ex. att socialdemokraternas riksdagskandidater tjänar mer än moderaternas. (För egen del tror jag att jag har betydligt större andel fattigpensionärer i bekantskapskretsen än de flesta av mina socialdemokratiska politikerkollegor) Nog har det hänt att jag träffat en dum moderat, liksom en och annan KFML(r):are, folkpartist eller socialdemokrat, men svensk vänsters propagandabild av moderater och övriga borgerliga är gravt missvisande.

Vad gäller mig tror jag du har en allt för positiv bild, jag är också en människa. Men min politiska grundinställning består inte i att jag vill människor ont. Med människomått tror jag att jag kan säga att jag vill människorna väl, med Guds mått är jag som sagt lika havererad som alla andra människor.

2 kommentarer

  1. Kalle

    Tänk om jag trots allt är offer för den nidbild som skapats av moderaterna och som på olika sätts vidmaktshålls av de politiska motståndarna! Jag anser mig fortfarande vara så pass vidsynt att jag på allvar ibland alvvarligt funderar i de banorna.

    Om jag har en alltför positiv bild av dig är ju något som ingen av oss på var sitt håll egentligen kan avgöra. Hela tiden känns det dock som om du inte motsvarar mina eventuella fördomar gentemot moderaterna.

    Så det så! Nu tar man väl ifrån mig partiboken (som jag bara hört nämnas men aldrig sett).

  2. Jan N

    Kontakten med de lokala företrädarena för (S) här i vår kommun har korrigerat min syn på socialdemokratin, det måste jag säga.
    Det blir kanske så när man får kontakt med livs levande människor, diskuterar problem och tar del av värderingar. Den ”centrala” och historiska retoriken väger inte lika tungt då.
    En del ser det här som ett stort problem, jag tror det positiva överväger.

    Är det kommunalrådet som cyklar runt och tar igen partiböcker, eller? *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.