Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mackdöden

Det finns orsaker till den svenska mackdöden som vi inte kan påverka politiskt, det kanske blir något text om dessa framöver. Det finns också orsaker som är direkta följder av politiska beslut och som kan upphävas av andra beslut. Nedan har jag kopierat in den motion om ‘pumplagen’ som jag och min medmotionär fick igenom på moderaternas länsförbundsstämma igår:

Motion om mildrande av pumplagens negativa effekter

Miljöpartiets och socialdemokraternas ‘pumplag’ som kräver att bränslemackar ska tillhandahålla förnyelsebara bränslen har tillsammans med andra faktorer slagit hårt mot glesbygdens bränsleförsörjning.
Lagen har trätt i kraft stegvis och kraven har nu nått små mackar som redan stod på lönsamhetens gräns. Det sista steget gäller mackar som säljer mer än 1000 kubikmeter.
Att för dessa tvingas ta en investering som ofta ligger kring 500 000 är ofta avgörande och mackarna har lagts ner i snabb takt. Naturligtvis finns även bolagens rationaliseringar med i bilden, med tvångslagen har ofta haft avgörande betydelse.

Lagens miljöpositiva intention förfelas nu dagligen på många orter där människor tvingas köra långa sträckor bara för att tanka. I norrländska glesbygdsområden kan macknätets utglesande dessutom bli allmänfarlig under hårda vinterdygn.

Lokala privata initiativ för att vidmakthålla rimlig service och någorlunda lika villkor för befolkningen underlättas inte i den omfattning man förväntar sig av en regering som vill värna landsbygden. Tvärtom ökar kraven på försäljningsmängd för att stöd ska kunna utgå till t.ex. kortläsare. Detta är särskilt allvarligt när regeringsdirektiv medverkat till mackdöden.

Det är med stor förvåning vi noterat att Alliansregeringen inte hörsammat kraven på att hejda pumplagens negativa effekter när det gäller de minsta mackarna. Vi förstår varken de praktiska eller politiska överväganden som gjorts och menar Alliansregeringen tar på sig att betala ett onödigt politiskt pris. Inte minst när man tar i beaktande den ökande miljöbelastning lagens senare steg har med sig samt resonemanget omkring etanolalternativets miljönytta.

Med anledning av ovan anförda och som politiker i ett glesbygdslän yrkar vi:

att Västerbottens moderata länsförbund ställer sig bakom kravet på en
omedelbar frysning av pumplagens sista steg och för detta krav vidare .

att Västerbottens moderata länsförbund ställer sig bakom kravet på förenklat regelverk för lokala mackinitiativ och utredning av stöd till kringutrustning för dessa i områden som redan drabbats av den rödgröna pumplagen.

Jan Nilsson, Vännäsby

Nils-Fredrik Sundling, Tvärålund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>