Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kristendomen är ett av de största problemen…


…enligt ateistorganisationen ’Humanisterna’. De satsar nu miljoner på att propagera för ett än mer sekulärt samhälle i ett av världens mest sekulariserade länder, Sverige. I samma veva siktar hamrar man som vanligt på de religiösa friskolorna, där det stora flertalet vilar på kristen grund.

På newsmill.se kan man läsa olika reaktioner på Humanisternas kampanj. Bland annat från en avhoppad medlem vid namn Rolf Hersson, tidigare producent på SR:s vetenskapsredeaktion. Han citerar Steven Weinberg, nobelpristagare i fysik, som nyligen skrev: ’Jag tror inte på Gud, men gör det inte till en religion att inte tro på Gud’. Det menar Hersson att Christer Sturmark m.fl. gör och skriver så här:

’Till min besvikelse upplevde jag i stället Humanisterna som ett samfund för hårdnackade ateister och religionshatare, åtminstone när jag tog del av vad ordföranden Christer Sturmark och andra ledande företrädare sagt och skrivit. Med vackra ord talades det om humanism, men mer konkret handlade det om avsky för etablerade religioner, med förvånansvärd brist på förståelse för religioners funktion och betydelse för individen.’

Jag undrar, är det verkligen ett huvudproblem att vi svenskar möter så alltför mycket kristendom i vardagen? Att för många av oss tror på en Gud som är större än människan och samhället vi lever i? Är det för många som har en frid i samvetet för att man tror på en total försoning, att alla synder och brott är utplånade på korset där Guds Son blev gjord till våra synder? För många som menar att människan har ett absolut och lika värde och ska behandlas därefter?

Det här samhället har byggts upp på kristen tro och kultur. Mycket av den människosyn många vill tillskriva politiska rörelser är i själva verket kommen ur kristendomen. Sverige har inte varit Sverige utan den.

Jag tog med en bild på vår flagga som jag tog i Byske idag. Än har Humanisterna som organisation inte gjort så stora framstötar mot den, men det börjar röra på sig med den aktuella kampanjen. För en tid sedan arbetade en grupp på Kulturhuset med att ta fram alternativ till den korsprydda flaggan. Verkar det här vettigt och balanserat, någon?

Och ärligt talat, hur många tror att de kristna friskolorna eller ’kristendomsöverskottet’ är det allvarligaste problemet i skol- och ungdomsvärlden idag?

2 kommentarer

  1. Jan N

    Jag tror inte det är så enkelt, men generellt ligger det något i det du säger. Egennyttan gör att vi alltid frestas att korrumpera även det allra bästa. ”Jagets” dolda agenda kan vara så dold så vi inte ser den själva.
    Det är bland annat den här ofrånkomliga defekten som gör att jag behövde en försonare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.