Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fredliga Svenska Freds

När Sverige i somras övade med sina grannar och några av dem vi har hoppats få hjälp av om det smullit eller smäller, så gick Svenska Freds och flera Vänster- och Miljöpartister i taket. Det var stort motstånd i media och övningsområdet infiltrerades av några aktivister. Övningen omfattade 2000 man i åtta dagar.

När Ryssland nu drar igång övning nummer två (av tre) för sommaren och hösten handlar det om 60 000 man och sju veckor. Övningen kallas Ladoga och sker längs gränsen mot Finland. För att vara helt ofarliga och oförmögna att få ihop något folk verkar ryska krigsmakten ändå förvånansvärt pigg.

Om detta har vi knappt läst. I Sverige är det bara Norrbottens-Kuriren och Välden idag som skrivit om övandet, vad jag har sett. (Janes Defence Weekly skriver förstås också.) Det är annars i det närmaste knäpp tyst. Svenska freds bryr sig inte alls, de andra som protesterade mot den svenska övningen är lika enögda. Svenska Freds har traditionellt varit extra fredliga när det handlat om Sovjet och Ryssland, medan Sveriges försvar oftast bemötts med fientlighet och misstro. Nalta bakvänt, skulle en gammal man jag kände ha sagt.

Det kanske inte är så mycket som vi hade hoppats som förändrats på 30-40 år. Förutom svenska försvaret, höll jag på att säga. I hastigheten.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>