Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Rätt, men fel

ScB:s sysselsättningssiffror ger statsministern rätt, vid en första anblick.

Men då var det ändringarna i beräkningsmodellen. Här på svt:s sida står det lite mer hur det gick till. Lite angrepp också, men det brukar man få "inpå".

Faktum kvarstår att det är lysande resultat för Sverige och Alliansen, om man inte gör som oppositionen och glömmer finanskrisen till dess att någon ofint nog påminner en.

Faktum kvarstår också vad gäller vilka som vann debatten. Statistikmissen ändrar inte den saken.

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Nu kallas den uppenbara lögnen om arbetslöshetsstatistiken en ”statistikmiss”. Reinfelt kallar den rödgröna alliansens seriösa försök till överenskommelser för lögner. Och sedan tar diverse kampanjbloggare vid och försöker skyla över med att slira på begreppen. Är det på det sättet ni ska vinna höstens val kommer ni i slutändan att få problem. Synden brukar straffa sig själv, skenhelighet är inget vinnande koncept i valtider. Försök hålla den kvar inom kyrkligheten, den brukar nämligen inte tåla dagens ljus.

 2. Per-Ola Moström

  Sysselsättningsgraden har under den borgerliga regeringens tid minskat med 2%. Att sen sveriges befolkning ökat med 288 000 personer så är en oförändrad total sysselsättning en kraftig nedgång!

  De siffrorna läses i klartext i arbetslöshetssiffrorna som snart är uppe i USA:s 10%!

  Reinfeldt skönmålar och vägrar ta ansvar!

 3. Alliansväljaren

  Märkligt att herr Moström inte oroar sig mer över det faktum att arbetslöshetsgraden låg på 9,5 % under brinnande högkonjunktur i juni 2005, när socialdemokraterna styrde landet. Jämför detta med 8,6 % för december 2009!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2010-02-02 08:10)
  Vi har bland annat haft riktigt glädjande födelseöverskott på slutet. Vi kommer att behöva varje barn, men hur hade du tänkt få dem i arbete? Lägga ut legojobb på förskolorna?

 5. Arbetare

  Då jag är riktigt elak vägrar jag acceptera att statsministern som ” brukar vara noga med siffrorna” skulle råka göra ett misstag av denna magnitud, i en partiledardebatt! Statsministern talar vi om- alltså patiledaren i nya arbetarpartiet! Han vet alltså inte hur sysselsättningssiffrorna ser ut. Han ser på ett papper och uttalar detta utan att själv VETA. Har vi nu inga krav på att regeringschefen vet vad han säger. Hur layed back får man bli, allvarligt!

 6. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-02-02 22:55)
  Jag tror att han kommer att dubbelkolla ScB:s siffror framöver. *s*
  Det bör även Ohlyansen tänka på att göra, av samma anledning, så fort man nämner arbetslöshetssiffrorna. På grund av just de ändrade beräkningsgrunderna ser siffrorna högre ut idag än på S tid vid samma arbetslöshet, eftersom man nu räknar in alla dem som vill arbeta från 15-74.
  Jag är helt lugn på att Fredrik, trots denna miss, har mångfaldigt bättre koll än vissa konkurrenter. ;)

 7. Jan Nilsson

  Svar till Alliansväljaren (2010-02-02 12:55)
  Har du justerat siffrorna för nya beräkningsgrunderna då? Samma arbetslöshet ger högre siffror idag.
  POM glömmer alltid att justera för detta. *s*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>