Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Statsministern

Fredrik Reinfeldt konstaterade i sitt tal bl.a. att Alliansen ligger i underläge för närvarande.

Det är svårt att förstå när man betänker alternativen, men det är så. Mätningarna verkar i.o.f.s. variera mer än vanligt och avgörandet ligger drygt ett halvår bort.

Det ska bli mycket spännande att se utgången. Det retar kanske en del och upplevs som stöddigt sagt, men som jag ser det är det bl.a. frågan om hur många som är så inne på att straffa en sittande regering att de struntar i vad de orsakar sig själva och landet.

Etiketter: , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Nej det är inte stöddigt sagt. Däremot förtjusande naivt, eftersom det var just för att straffa den föregående sosse-regeringen som Alliansen fick majoritet. Jag har högre tankar om valmanskåren än att de skulle göra om det misstaget ännu en gång. Men osvuret är bäst…

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Nog ställer jag mig frågande till hur någon kan vara så övertygad över sitt eget partis förträfflighet som du är, Jan. Tror du verkligen på fullt allvar att folk kommer att rösta på oppositionen bara för att de vill straffa den nu sittande regeringen?

  Själv har jag då aldrig lagt min röst på ett parti bara för att jag vill ”straffa” andra partier. Jag har gjort det av den enkla anledningen att jag litat mer på mitt parti än andra.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-07 06:17)
  Inte bara, Kalle. Men regeringar brukar förlora i svårare tider. Ta bara det här med ”bromsen” i pensionerna. Att de gått ner beror på pensionsöverenskommelsen 1999. Den har Sahlin sagt att hon står fast vid. Många har nog ändå lust att ”straffa” regeringen för pensionsutvecklingen.

  Har f.ö. inte svarat på alla kommentarer. Blir kanske inte förrän i morgon.

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Till Jan!
  Jag hängde väl mest upp mig på ditt ordval, det där med att ”straffa” en regering som man inte tyckt har skött sig enligt ens egen uppfattning. Dumt av mig kanske men jag tror inte att någon går till val och vill straffa någon utan man vill väl i stället försöka få något annat än det man inte gillar. Jag vill t.ex. inte straffa sittande regering inte någon överhuvudtaget för den delen.

 5. Andreas Holmberg

  Det är ju närmast komiskt att borgarna just i Sverige är så ”ur fas”. I andra länder vet man att jättekriser kan komma vem som än regerar. Men i Sverige får borgarna ta över BARA när en jättestor lågkonjunktur är på väg (ALLTID). 1976, 1991 och … ett tag verkade förvisso maktövertagandet 2006 som det stora undantaget. Så blev dock världskrisen 2008 etter värre: gigantisk, nästan hejdlös. (Vilket f.ö. visar hur dumt det är att ifrågasätta 1% i bistånd för att man får pengar över nåra år. Som det nu blev drabbades u-länderna dubbelt. Säger bara Josef). Folk här TROR ju att S skapar välståndet.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-07 18:14)
  En ädel inställning, Kalle. Att inte vilja ”straffa”. Kanske inte var så bra ordval från min sida, men tror du inte att det är rätt vanligt att man mer väljer bort än väljer till?

 7. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2010-02-08 16:08)
  Intressanta tankar.
  Det är nog bara ”dr troende” som menar att S skapar välståndet. Men de finns förstås. *s*

 8. Isak

  Bäste Herr Nilsson, tror du att Gud kommer att straffa den
  som röstar fel? Eftersom jag gått ur kyrkan, tror du att
  jag klarar mig från helvetet? Och tror du inte att det kan
  bli lite trångt? Eller hur stor plats finns det där? Och
  hur syndig får man vara? Hjälper det att bara rösta lite
  fel? Ah, jag tänkte utifall det fanns en chans, att det
  fanns ett gränsland eller nått? Och finns det nån reserv-
  utgång? Vet inte om du varit där?
  Svar till frågvis!

 9. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-02-09 00:02)
  Isak, Isak. Kan berätta att Gud varken är sosse eller moderat. Alla kristna är förresten inte med i kyrkan heller. Hade varit intressant att träffa dig någon gång, så hade vi kunnat språka om en del saker.

 10. Alliansväljare

  Bra skrivet, Jan Nilsson! Håller dock med Kalle ang ”straff”. För egen del röstar jag efter min egen övertygelse och hoppas att svenska folket gör så i höst! Sen tycker jag förstås att Alliansens politik vida överglänser det rödgröna alternativet… ;-)

 11. Isak

  Förlåt mig Herr Nilsson, jag kunde inte låta bli att ironi-
  sera över det straff som skulle kunna drabba dom som kommer
  att straffa den sittande regeringen den 19 september. Vet
  inte om det kan bli repressalier från ovan. Men det var ju
  tryggt att höra att den allsmäktige är neutral. Men jag har
  hört att vissa präster brukar ha förböner för att inte
  djävulen förklädd till socialist, ska bli invald i dom be-
  slutande församlingarna. Vem vet, vi kanske springer ihop
  någon gång.

 12. Jan Nilsson

  Svar till Alliansväljare (2010-02-09 19:11)
  Jag förstår hur man kan känna inför ordet ”straffa”, men det används ju idag också i idrottssammanhang. Valören har blivit lite annan i vissa sammanhang.
  Ja, nog vore det väl om alla som hellre vill ha Reinfeldt än Sahlin röstade efter sin övertygelse och mening. Då vore saken biff.
  ”Alternativet” har ingen råd med i dagens läge, allra minst de med låga inkomster. Inte pensionärerna heller. De rika skulle väl klara sig, det brukar man.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-02-07 05:30)
  Osvuret är bäst.
  När alternativen blir mer tydliga,Ohlyansen tvingas att prata och presentera egen politik så kan det vara ganska många gråzonare som hellre tar Reinfeldt en period till än ger Sahlin fyra statsministerår.

 14. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-02-09 20:10)
  Han är inte partipolitiskt engagerad, nej. Det han håller på med säger Bibeln är evigt, det vi håller på med här nere har ett slut. Även det politiska som ofta också kan vara så impregnerat av olika sorters egoism och falskhet.
  Samtidigt behövs det både politisk styrning och skatter, vilket även Bibeln talar om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>