Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nomineringar och val. Vad som hänt och inte…

Nomineringar och val. Vad som hänt och inte i stockholmsmoderaternas interna nomineringsförfarande lär visa sig. I väntan på det tycker jag man kankonstatera två saker. Det är tydligen allvarligare än vi trott att så få människor är partianslutna i Sverige. Antingen man har provval och/eller en liten nomineringskommitté är det för få som avgör hur listorna ser ut. Folk kan stuvas undan eller lyftas upp på olika vägar och vis. När sedan för få kryssar kan det bli väldigt mycket makt på få händer. Gör din samhälleliga värnplikt, Gå med i det parti du sympatiserar mest med! Och lämna aldrig en valsedel utan kryss!

3 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Här håller jag helt med dig, Jan. Du vidgar problematiken på ett värdefullt sätt. Vi har demokratiska val i god ordning men hur många av oss tycker egentligen att vi också varit med och bestämt vilka vi vill ha på våra olika valsedlar? Men för delen inte sagt att det skall gå till som det sägs ha gjort inom ditt parti i stockholmstrakten.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-15 11:15)
  Regeringen föreslår till 2014 en sänkning av gränsen från åtta till fem procent när det gäller personvalet. Den som får fem procent kryss av rösterna går upp i ledningen. Röster höjs också för helt ”gränslös” personröstning. Flest kryss kommer först, punkt. Finland har t.ex. en variant på det.
  Det är möjligt att det kan komma fram avarter med kraftigt ökat personröstande också, men nomineringsförfarandet i våra numera ganska små partier har också många fallgropar.
  Vi får väl se vad Ernst&Young kommer fram till i Sth.

 3. Nisse

  Nomineringsförfarande inom våra partier fungerar inte alls! Det är för mycket att vinna på en hög placering på listan. Anser att alla val bör skötas via internet. Det finns ju e-leg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>