Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

50 000 väljer för 7 miljoner?

Både ni och jag borde väl få slippa politiken så här på vilodagen, men jag fick i morse ögonen på en artikel som inte ska missas av den samhällsintresserade.

Det är SvD:s PJ Anders Linder som skriver mycket bra och med inslag av  träffsäker politisk humor i "Vi får välja allt utom politiker". Han skriver där att det i bästa fall är de knappt 300 000 partianslutna som väljer vilka politiker som ska in i de styrande församligarna. Det sker mycket få omflyttningar via personval med nuvarande regler.

Jag skulle vilja säga att det är i absolut bästa fall 100 000 som bestämmer, kanske hellre 50 000. I knappt halva det politiska Sverige, S och V, sker i regel inga provval. Där de sker är det cirka en tredjedel av de röstberättigade som röstar. I vissa partier har provvalet inte stor tyngd. Till detta kommer nomineringsstämmor som kan gå till på ett sätt som Linder ger exempel på i artikeln.

Läs den, när du vill, men läs den.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. mikael

    Hej! Ibland fungerar inte parlamentarism så bra. Ibland får vi titta på andra länder. Schweiz är ju bra med sin direktdemokrati. Folkomröstningar om viktiga frågor. Det är för många karriärpolitiker i riksdagen idag. De unga känner inte att de kan identifiera sig med de som har makten. Många unga känner att politikerna skiter i dem och att de stängs ute från samhället och från arbetsmarknaden. Folket bör bestämma istället för elitpolitiker.

  2. Jonas E

    Min personliga åsikt är att riksdagen dräller av allt för många ”proffspolitiker”, som inte gjort annat än varit politiker med sitt liv.
    Det är kanske dags för ett arbetskrav för dagens politiker, så dom kommer närmare folkets vardag, finns det förresten ens en politiker som har förslitningsskada eller annan arbetsrelaterad skada?.
    Man kanske skulle ta in lite mindre proffpolitiker som vanligt folk kan relatera till.
    Sluta köra över folk med lagar(typ Ipred, Fra), med bara har en knapp majoritet i riksdagen, utan ta val på sådant, engagera vanligt folk i politiken alltså.

  3. Jan Rejdnell

    Vi slipper broilerpolitiker med ett skydd för max tre mandatperioder. Vi behöver mer rakryggade politiker än röstboskap.
    Jag skulle vilja hävda att många, många av de politiker vi har i dag är mer intresserade av arvodet och ställningen än att åstadkomma något politiskt. Med ett renodlat personval får vi fler politiker som vill något. Gå med facebookgruppen ”Inför renodlade personval”
    http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=275819599302&ref=ts

  4. Jan Nilsson

    Svar till mikael (2010-02-21 11:23)
    Gissar att du menar den representativa demokratin. Det är väl som Churchill sa, den fungerar sämst, om man bortser från alla andra modeller.
    Folkomröstningar är inte heller bara lätt. Att regera innebär att fördela resurser. Fyller man på någonstans måste man dra bort på ett annat. Beslut måste normalt tas av dem som måste stå för konsekvenserna.
    Jag tror som du att det behövs fler politiker som gjort andra saker i livet, det innebär inte att man ska ”diska” alla ”elitpolitiker”. Välj ut ett parti du ”kan leva med”, engagera dig och försök få med fler! Vi behöver mångdubbla partimedlemmarna.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-21 14:02)
    Håller med om att vi behöver politiker med ”vardagens” erfarenheter. Det är samtidigt lite dubbelt det här. Idag kräver folk och media ofta att ”politiker” ska kunna svara på minsta detalj i varje aktuell fråga. Det pressar fram just den teflonbehandlade, taktiktrimmade elitpolitikern som är anabolt medietränad. Det var t.ex. länge sen en eftertänksam och lite långsammare Fälldin hånades sönder av Palme.
    Politiker är ”lekmän” som utifrån sina värderingar, ideologier och erfarenheter ska ta besluten på grundval av experters utredningar. Hur återerövrar vi acceptansen för den politikerrollen?

  6. Jan Nilsson

    Svar till Jan Rejdnell (2010-02-21 18:58)
    Frågan är om man verkligen undviker ”nickedockandet” med en tolvårsbegränsning. De flesta orkar inte heller sitta så mycket längre, i alla fall av dem som ska veckopendla. Det är rätt många avhopp idag.
    En av vinsterna med mer renodlat personval borde vara att ledamöterna mer beaktade ansvaret mot sina väljargrupper, det behövs.
    Många ser risken att det blir fler ”resursstarka” som ”köper sig” plats med renodlat personval, men som Linder säger sker det ofta redan idag. En kändis hamnar gärna långt upp på partiets lista.
    Fler partiengagerade och mer personval, det är något att önska Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.