Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Partierna är för små

De gamla mer eller mindre trista historier som nu kommer upp gör en lite deppad. Oavsett sanningshalten så solkar det ner politiken.

Jag tänker på det som kom fram "lagom" till Moderaternas kommunala rikskonferens förra helgen. Då var det anklagelser om internt provvalfusk i Stockholm 2001. Nu, "lagom" till Moderaternas 100-årsjubileum i Umeå i helgen kommer bråket 2001 upp igen. Trots att huvudpersonen är borta ur politiken sedan länge och att uppgiftslämnaren nu hör till ett annat parti.

På den tiden var jag inte med i partiet och borde kanske inte uttala mig, men man minns att det skrevs en del och att det sedan kommit upp med vissa mellanrum.

Jag kan ha fel, men var det inte så att den skriftliga utredning som gjordes om händelserna 2001 har sänts till pressen? Har inte TV4 den? Vad jag hört togs utredningen även upp offentligt av partistämman, inför medierna. Kan det vara "nedtystat" då, som TV4 säger?

Oaktat allt jag inte vet eller kan överblicka tycks det mig som om partierna numera är för små för provval. Med så få röstande internt blir de för lätta att påverka, på vita eller grå vis. Eller med fusk. Det är trist, för hädanefter lär det överallt bli som i de partier där det är en handfull människor som avgör hur listorna ska se ut. Ibland har sådana som själva stått på listor varit med i urvalsgruppen. Efter att den lilla gruppen gjort sitt slås ordningen också där fast av en stämma.

Jag hoppas att media är vaksamma när de tar händelserna i Umeå för nästan tio år sedan en vända till.

I Moderaterna lär det i alla fall knappast förekomma provval på många håll hädanefter.

 

Expressen, SvD, DN

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. JonasE

  Ingen rök utan eld brukar man ju säga, och nog undrar man varifrån all röklukt kommer numera?.

  Att det solkar ner politiken är helt klart, och med tanke på att vi har en (M) stadsminister så har nog en och annan undrat ”hur kom han egentligen till makten”?, för att inte glömma ”hur alla andra (M) kom till makten”?.
  Rätt eller fel så väcks nog tanken.

  Det behövs en rejäl utreding om (M) skall ha en chans att reda upp detta, att lägga locket på skapar bara utrymme för fler ”avslöjanden”.

  Är ju ingen fan av (M) som du vet, men detta gagnar ju ingen politiker överhuvud taget i längden.

 2. Ingegerd

  Jag har funderat ganska mycket på om det aldrig granskas de övriga partiernas ev. valfusk. Att det skulle vara bara (M) tycker jag är väldigt konstigt.
  Jag tror att även andra partier borde granskas. Men allt detta smutskastande hjälper föga, utan det blir en fara för all politisk verksamhet, även att rekrytera nya in i politiska sammanhang

 3. Pelle

  Fuskare är alltid fuskare oavsett hur stort ett parti är!

  Det känns som om det är värre om fusket sker i en mindre krets där man inte borde fuska, men det kanske är så att fusk är en vanligt sätt att umgås bland ”egoister” som högerfolk oftast är!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Ingegerd (2010-04-22 07:25)
  Det finns exempel på valfusk som riktats mot andra partier i ordinarie val. Där det också blivit rättegång och dom. Nu ingår det inte i detta hyfsat vältajmade drev att lyfta fram andra partier, så det kommer vi inte att få läsa om.
  Moderaterna har internt strängare regler än vissa andra och en del av det fusk som vissa har fått avgå för har enligt andras regler inte klassats som fusk. Iaf inte formellt.
  Vi får hoppas att det kommer något gott ur detta till slut, trots allt. Inom Moderaterna tror jag att vi har lärt oss väldigt mycket. Även av anklagelser och beskrivningar som inte är sanna.

 5. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-22 02:11)
  Du får nog sätta in sådant som kanske har hänt i interna nomineringsprocesser i sitt rätta sammanhang innan du låter skadegläjden springa iväg för långt med dig. Man blir varken riksdagsledamot eller statsminister genom att man får 30 extra att rösta på sig i Täbys provval. :-)
  Allvarligt talat tror och hoppas jag att många i flera partier lärt sig mycket av det här.

 6. JonasE

  Skadeglädjen är i det närmaste obefintlig, det är snarare et fråga om oro eller irritation för eventuella fuskare i makten.
  Att man blir varken riksdagsledamot eller statsminister genom att man får/fixar 30 extra röster är ju uppenbart, men OM det är så man från början fick in foten i politiken/makten är det inte som det ska!
  Om det finns liknande fusk i andra partier eller ej vet jag inte, men det är så och kommer alltid att vara så att det är regerings partier som granskas och kritisers hårdast av media, och med all rätt -maktens utövare skall granskas.
  Oavsett vad TEX Adelsohn tycker!!!!

 7. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-22 12:41)
  Låter bra att du inte är en skadeglädjedriven lättviktare, det har jag heller inte trott.
  Tror inte heller att Reinfeldts politiska begåvning och möjligheter ifrågasätts av så många.
  Jag tror för övrigt att det säger något att lokaltidningarna VK och VF inte hakar på något drev kring händelser 2001. Inga media har som dessa granskat vad som hände och inte, och ur olika perspektiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>