Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Biogas, etanol och bad

Det vore mycket roligt om biogasen kunde bli ett av drivmedelsalternativen att räkna med i framtiden.

På KS i Vännäs fick vi idag en genomgång om potentialen i biogasen och om funderingarna kring produktionsanläggning, tankställe och vissa tänkbara storförbrukare i Vännäs.

Det är bra att man utreder möjligheterna. Det som är oerhört viktigt är att vi behåller en nykter syn på både oljan och alternativen.

Jag läste just om SEKAB och deras fortsatta förluster. Samtidigt som jag är angelägen om att forskningen kring etanolen inte dör ut vill man inte se en upprepning av de nästan religiösa förhoppningarna som sattes till etanolen ett tag.

Idag kan man läsa hur SEKAB:s nuvarande VD säger att lönsamheten fortfarande är "för låg". Det kan man väl säga när årets hittillsvarande förlust är 56 miljoner.

I den verkliga verkligheten så måste saker över tid gå ihop. Annars bränner man resurser som ska gå till annat.

Efter KS blev det i ett annat sammanhang tal om framtida badhus och kostnader. De tankar som framförts om ett klimatsmart badhus, vilket också bör innebära exceptionellt låga driftkostnader, är något som både mitt parti och jag är nyfikna på. Det är mycket som krävs för att vi ska få det handlingsutrymme det förutsätter, men jag tycker vi borde göra ett nyktert försök att komma dit.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Anna Säfvestad Albinsson

  Kul att få komma till er och berätta om biogas-projektet. Jag håller med dig om att vi måste ha fokus på en sund verksamhet och som ska kunna bära sig själv. En stor del av förstudien kommer att inriktas på ekonomin, både investering och drift. Biogasen kommer med all sannolikhet vara en del av bränslemixen i svensk transportindustri framöver, liksom etanol, DME, FT-diesel och el. Det är viktigt att vi inte förlitar oss på ett alternativ, likaså att vi inte överetablerar anläggningar så att vi får brist på råvara till våra förnybara bränslen. Det vinner ingen på!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Anna Säfvestad Albinsson (2010-10-12 08:59)
  Ja, din del av gårdagens KS var den mest intressanta och visionära. Mer sånt. ;-)
  Jag tror också att vi behöver en bukett av alternativ framöver om vi ska hålla oss mobila. Inget bör räknas ut i förväg. Drivmedelslogistiken blir inte lika rationell som under stora ”snabbt-göra-slut-på-oljan”-eran, men det projektet har löpt lite för ”rationellt”. Framtiden har nog också med sig många tillfällen för ”lustgnällarna” att klaga på det som görs, men man måste experimentera.
  En stor utmaning för samhället kommer förmodligen att ligga i minskade skatteintäkter från oljeprodukterna. Det blir eljest.

 3. Stina Jansson

  Hej Jan, kul att höra att du är positiv till biogas i Vännäs! Du får göra gemensam sak med Centerpartiet i denna fråga som vi ju bl a hade med i vårt valprogram.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Stina Jansson (2010-10-12 21:43)
  Man har nog inte ”råd” att ta avstånd från något i förväg. Sen får man inte kasta det kritiska tänkandet över bord för det. Det gäller att pröva även kritikernas argument.
  En utmaning kan ligga i att få tillräckligt stora anläggningar och samtidigt inte alltför långa transporter. Men det är inte de enda utmaningarna.
  Hoppas på ett brett och bra samarbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>