Terrordådet


Det är som någon av "experterna" skrev i en kommentar, vi hade änglavakt när bara gärningsmannen dog.

Det grymma dåd som hade planerats och kunnat drabba många små och stora slog fel, bara självmordsbombarens eget liv släcktes. Det sägs annars att det fanns nog med sprängkraft och spik som sliter sönder kroppar.

Jag har inte hunnit läsa många kommentarer, men av det lilla jag läst känns som om reaktionen i Sverige är ganska sansad. Nog kommer vi att få höra tillräckligt mycket som inte är så klokt. Jag räknar med dårskaper från flera håll.

Dels de "nyttiga idioter" som förstår att man gör sånt här och på olika sätt ger ett indirekt försvar. Dels de som i sämsta "rwandaanda" vill dela ut kollektiv skuld och göra processen kort med dem som är av samma färg, ursprung eller religion som gärningsmannen.

Härom veckan satt det en muslimsk man med oss här hemma. Han beskrev med sina sina ord och händer hur islamister dödade några av hans anhöriga och drev honom och de andra som överlevde från deras hem. Han kan aldrig återvända.

Den som vill dela ut kollektiv skuld skulle tala med honom och fråga vad han anser om "jihad", om terror och våldsanvändning. Vad islamisterna gjort med hans land. Han avskyr dem mer innerligt än jag. Sveriges muslimer har stor anledning att avsky det som skedde igår också. De kommer att förlora allra mest på sprängningen, men med många dumma reaktioner kan förlorarna bli väldigt många.

Övervakningssamhällets tillväxt lär inte direkt hejdas av dådet. Där är vi alla förlorare, integritetsmässigt och ekonomiskt. Men det blir nog svårt att bromsa den utvecklingen nu. Det måste förstås finnas ett försvar mot dem som försöker göra sånt här.

Det är tragiskt att detta också kommit till Sverige. Det skulle tyvärrr förvåna mig om han blev både den förste och den siste.

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. Leif

  Kollektiv skuld kommer det nog ändå att bli på något sätt då det finns ögonbeskrivningar från svenska moskéer hur radikala islamister värvar svenskar och invandrare där. Dom styrande har helt tappat kontrollen över moskéerna i botkyrka och andra ghetton. Så alla muslimer kommer nog bli drabbade på ett eller annat sätt men det får dom helt enkelt ta då dom slarvar med säkerheten i deras ”hem”. Djupt oroande dock att vi ska skaffa en moskée i umeå. Vem ska hålla koll där?

 2. JonasE

  Tyvärr så har jag våntat på detta terrordåd…..på grund at Sveriges engagemang i Afganistan så skulle detta komma förr eller senare…..frågan är om det är värt detta i slutändan??.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Leif (2010-12-13 08:45)
  Långt ifrån alla muslimer går till moskén. Skulle alla kulturkristna svenskar ansvara för vad som görs i en kyrka?
  Jag har hört att fruktansvärda hatpredikanter besökt vissa moskéer och att islamistiska krafter försöker få inflytande. Mycket oroande.
  Samtidigt har jag i samband med utvärdering av en friskola träffat delar av Islamistiska förbundets ledning i ”Stockholms moské” och bl.a. fått en bild av hur man där och då såg på integration och islamism. Det var bra besked.
  Samhället ser ut som det gör och det vore oklokt att stöta bort den majoritet muslimer som hatar terrorn.

 4. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-12-13 12:27)
  Det är inte så förvånande att vi med vårt öppna samhälle drabbas av det som sprider sig i världen. Om du kopplar det strikt till Afghanistanfrågan gör du det lätt för dig.
  Ungdomarna som sprängdes i bitar på nattklubbarna på Bali 2002 dödades för ”syndens skull” och för det ”amerikansk-judiska hotet mot Islam”, enligt en av de ansvariga.
  Nu handlade det tydligen också om att vi inte straffat Wilks.

 5. Ola

  Kollar man på statistik från Europol så kan man se att av de 1770 stycken terrorattentat som begåtts i Europa mellan 2006 och 2009 så har 0.34% kunnat knytas till islam och muslimer. Det stora hotet är däremot separatistorganisationer som har begått 90.17% av alla terrorbrott under tidsperioden. Den fullständiga statistiken ser ni nedan.

  Total number: 1770
  Islamic: 6 (0.34%)
  Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 (90.17%)
  Left Wing: 106 (5.99%)
  Other/Not Specified: 62 (3.50%)

 6. JonasE

  Nej jag kopplar det inte strikt till Afganistan frågan, men där är ännu en anledning för desa terrorister, och en stor anledning dessutom, att Wilks näms är nog mer att ta med allt man baa kan hitta skulle jag tro.

  Wilks sätt att utrycka sig är det väl inte allt för många som håller med om, men däremot så är det rätten att uttryckas sig som de flesta värnar, utom då möjligen terrorister, som inte fattar vad demokrati är!!.

 7. lf

  Detta är fruktansvärt.Och vad som gör det extra anmärkningsvärt är att det har religiös bakgrund.Kan du säga mig varför det i alla tider stridits med religioner som anledning?Kan inte alla religioner göra krafttag och rensa ut dessa parasiter.Varför måste det vanliga humana samhället ställa upp.

 8. Jan Nilsson

  Svar till lf (2010-12-14 19:18)
  Nog är det fruktansvärt.
  Många ”religionskrig” är egentligen andra konflikter där religionen tas som vapen och bränsle för att få ”hata med gott samvete”.
  Samtidigt är det väl så att ”hornper” älskar (i den mån han kan älska) att använda människans religiösa sida och föreställningar. Religion kan åstadkomma mycket ont, så är det.
  Även kristendomen har använts som förevändning för att släppa loss ondskan ibland. Även om dess grund och centrum är försoning och förlåtelse.
  Sen har du dårfinkarna. Hur når man dem? Vem som helst kan ha religiösa idéer utan att anmäla sig i kyrka eller moské.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>